Теми статей
Обрати теми

Зустрічаємо Закон про надання будівельної продукції на ринку

Шевчук Михайло, податковий експерт
2 вересня Верховна Рада прийняла Закон № 8501, який і пропонуємо вам зараз обговорити. Він заслуговує на вашу увагу хоча б тому, що передбачає внесення змін до 9 законів, причому зробити це заплановано у 3 етапи. Більшість норм Закону набирають чинності з 01.01.2023 р., але, як ви розумієте, є й винятки, яким приділимо першочергову увагу у зв’язку з їх близькістю.

1 Закон України «Про надання будівельної продукції на ринку» від 02.09.2020 р. № 850-IX.

Розпочнемо з того, що Закон № 850 був опублікований 03.10.2020 р. у газеті «Голос України», 2020, № 183, але набрання ним чинності відбудеться тільки 01.01.2023 р.

Водночас деякі норми Закону вже набрали чинності (з 04.10.2020 р.2), а інші готуються це зробити незабаром.

2 Ці норми стосуються обов’язків, покладених на Кабмін, тому розглядати їх не будемо.

Закон, як свідчить його преамбула, визначає правові та організаційні засади введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку шляхом установлення правил для вираження показників, пов’язаних із суттєвими експлуатаційними характеристиками такої продукції, а також застосування щодо такої продукції знака відповідності технічним регламентам.

Будівельна продукція згідно із Законом № 850 — це «будь-який матеріал, виріб або комплект, що виробляється та вводиться в обіг для застосування протягом тривалого часу в будівлі або споруді, показники якого впливають на показники будівлі або споруди, пов’язані з основними вимогами до них».

Проблема полягає в тому, що діюче регулювання не надає змогу вітчизняним виробникам маркувати свою продукцію знаком СЕ та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації. А зміни до законодавства, що відбулися за останні 5 років, призвели до неможливості здійснення процедур ринкового нагляду у сфері будівництва.

Установлення умов надання на ринку будівельної продукції, гармонізованих з європейськими, й адаптація чинного законодавства до їх запровадження є головною метою Закону № 850 (ср. ).

Прийняття Закону повинне сприяти гармонізації національного законодавства з європейським, створенню умов для вільного пересування товарів та послуг на ринку, підвищенню безпеки та надійності будівель і споруд, запровадженню механізмів забезпечення взаємозв’язку нормативних вимог до інженерних і конструктивних систем будівель та будівельної продукції.

Реалізувати озвучені задумки планують у 3 етапи.

1. З 02.12.2020 р. будуть внесені зміни до Закону про стандартизацію3 (згідно з п. 1 розд. VІІІ Закону № 850), якими на Національний орган стандартизації буде покладений обов’язок забезпечити розміщення на своєму офіційному сайті текстів національних стандартів і кодексів усталеної практики, обов’язковість застосування яких установлена нормативно-правовими актами, у 30-денний строк із дня офіційного опублікування таких актів з наданням безкоштовного доступу.

3 Закон України «Про стандартизацію» від 05.06.2014 р. № 1315-VII.

На день раніше наберуть чинності норми Закону № 1994, що спричиняють запуск Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

4 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» від 17.10.2019 р. № 199-IX.

2. З 03.04.2021 р. (через 6 місяців із дня опублікування Закону № 850) змінять Закон про будівельні норми5. Він буде доповнений новою ст. 72, що встановлює основні вимоги до будівель і споруд, дотримання яких повинно бути забезпечене під час проєктування, будівництва та експлуатації таких об’єктів (з урахуванням їх функціонального призначення).

5 Закон України «Про будівельні норми» від 05.11.2009 р. № 1704-VI.

А в оновленій ст. 11 буде зазначено, що сфера застосування будівельних норм визначається в кожному нормативному акті з урахуванням особливостей об’єкта нормування. Будівельні норми повинні встановлювати обов’язкові вимоги до об’єкта нормування, що застосовуються при плануванні та забудові територій, проєктуванні та будівництві. Також будівельні норми повинні містити положення щодо забезпечення виконання основних вимог до споруд та дотримання функціональних параметрів об’єкта нормування під час його експлуатації.

Державний контроль за дотриманням суб’єктами містобудування будівельних норм, окрім центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері державного архітектурно-будівельного контролю, будуть уповноважені здійснювати також виконавчі органи з питань державного архітектурно-будівельного контролю сільських, селищних, міських рад, структурні підрозділи з питань державного архітектурно-будівельного контролю Київської МДА.

За недотримання вимог будівельних норм доведеться понести установлену законом відповідальність.

Також з 03.04.2021 р. наберуть чинності розд. V і VI Закону № 850, які визначають відповідно органи з визначення технічної прийнятності та з оцінки відповідності.

3. З 01.01.2023 р. наберуть чинності всі інші норми Закону № 850.

Якщо стисло, то Законом буде:

— встановлено коло зобов’язань учасників ринку будівельної продукції;

— визначено засади декларування технічних показників такої продукції;

— запроваджено механізми визначення технічних показників суттєвих характеристик;

— встановлено основні вимоги до споруд;

— запроваджено механізми забезпечення взаємозв’язку нормативних вимог до інженерних і конструктивних систем будівель та будівельної продукції.

При цьому будуть внесені зміни ще до 7 законів, що так чи інакше стосуються цієї сфери.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі