Теми статей
Обрати теми

«Інвалідний» звіт: перезавантаження

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Звіт за формою № 10-ПІ залишався незмінним багато років. І ось настав момент перезавантаження: наказом Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. № 591 затверджено нову форму Звіту й Інструкцію щодо її заповнення. «Дорога ложка до обіду». Тому «по кісточках» заповнен­ня оновленого Звіту розберемо ближче до строку його здавання — на початку наступного року. А зараз лише коротко змалюємо, до чого нам готуватися. Поїхали.

Новий код форми — № 10-ПОІ (річна). Як зазначено в заголовній частині Звіту, подавати його потрібно буде до відділення Фонду соцзахисту інвалідів за місцезнаходженням роботодавця. У старому бланку було — за місцем реєстрації. Але під місцезнаходженням у цьому випадку якраз і розуміється місце реєстрації (для юрособи — юрадреса, для ФОП — місце проживання)*.

* Деталі знайдете в статті «Якщо у вас «перевалило за 8», або «Інвалідна» реєстрація» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 3).

Важливо, що самого порядку подання Звіту ніхто не змінював**. Змінили тільки форму Звіту й Інструкцію щодо заповнення.

** Урегульований Порядком, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70. Див. розділ «Загальні моменти» статті «Подаємо «інвалідний» звіт за ф. № 10-ПІ» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 6).

Порівняно зі старою доброю формою № 10-ПІ перелік реквізитів у новій формі № 10-ПОІ розширено. Так, у заголовній частині тепер додатково зазначатимемо:

— адресу здійснення діяльності, за якою подається Звіт;

— ознаку неприбутковості відповідно до Реєстру неприбуткових установ та організацій (для неприбутківців);

— форму фінансування: 1 — бюджет; 2 — госпрозрахунок; 3 — за рахунок членських внесків; 4 — змішана.

Зверніть увагу: для ФОП, які використовують найману працю, передбачено зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (за наявності відмітки в паспорті про відмову від реєстраційного номера).

В основній (табличній) частині, як і раніше, залишилося 6 показників (рядків). Суть і назви їх не змінилися. А ось деталізація — «Mamma Mia!»: замість однієї колонки цілих 13!!! Роботи явно додасться.

Деталізувати потрібно буде тільки два показники: середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу і з них середньооблікову кількість штатних працівників, яким установлено інвалідність.

Деталізація здійснюватиметься за статевою ознакою (жінки і чоловіки), місцем проживання (місто чи сільські населені пункти і селища міського типу) та віком (від 18 до 35 років, від 35 до 60 років і більше 60 років).

Подавати Звіт, потрібно розуміти, доведеться по-старому — на папері. Адже, як ми вже сказали, порядку подання Звіту ніхто не змінював.

При цьому Порядком № 70 подання Звіту до Фонду в електронному вигляді не передбачене.

Уперше звітувати про виконання «інвалідного» нормативу за допомогою нової форми № 10-ПОІ будемо за підсумками 2020 року — до 01.03.2021 р. Ближче до діла й обговоримо деталі img 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі