Теми статей
Обрати теми

Якщо у вас «перевалило за 8», або «Інвалідна» реєстрація

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємства і ФОП, у яких стабільно працює 8 і більше працівників, на початку року повинні зареєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів і подати відповідний Звіт. Зараз згадуємо правила реєстрації.

Реєструються у Фонді соцзахисту інвалідів (далі — Фонд) ті роботодавці, які зобов’язані виконати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю (ч. 9 ст. 19 Закону № 8751). Це, нагадаємо, підприємства і ФОП-роботодавці, у яких середньооблікова кількість штатних працівників (далі — СКШП) за рік становить 8 і більше осіб.

1 Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Строк реєстрації — до 1 лютого року, наступного за роком збільшення чисельності працівників (СКШП) до 8 осіб (п. 3 Порядку реєстрації2). Наприклад, якщо в минулих роках СКШП3 у вас не дотягувала до 8, а за підсумками 2019 року стала 8 і більше, вам потрібно до 01.02.2020 р. зареєструватися у Фонді.

2 Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

3 Про новації в порядку розрахунку нормативу ви можете дізнатися з журналу «Бухгалтер 911», 2019, № 25.

Показник СКШП за звітний рік розраховують відповідно до п. 3.2 Інструкції № 2864.

4 Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

У загальному випадку для реєстрації роботодавець подає до відділення Фонду за своїм місцем держреєстрації заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98. Окремі категорії роботодавців разом із заявою подають додаткові документи:

1) копію рішення про внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій — для підприємств, установ та організацій, у тому числі громадських організацій осіб з інвалідністю, які повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів;

2) відомості про відокремлені підрозділи за формою, наведеною в додатку до Інструкції № 425, — для роботодавців, у яких є відокремлені підрозділи;

5 Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінсоцполітики від 10.02.2007 р. № 42.

3) копію установчого договору та/або статуту госпоб’єднання, а також перелік підприємств, що ввійшли до складу госпоб’єднання, за формою додатка до Інструкції № 42 — для госпоб’єднань, до складу яких входять громадські організації осіб з інвалідністю.

Зверніть увагу: якщо ви подаєте заяву про реєстрацію до відділення Фонду особисто, то разом із копіями документів надаєте їх оригінали. Якщо ж заяву відправляєте поштою, то копії потрібно посвідчити нотаріально.

Санкції за порушення строку реєстрації у Фонді законодавством не передбачені. Роботодавці, які «ловили ґав», зможуть пройти реєстрацію перед поданням Звіту (до 1 березня 2020 року).

Нагадаємо: реєстрацію у Фонді, виконання нормативу й подання Звіту зараз перевіряє Держпраці6.

6 Див. статтю «Перевірки працевлаштування осіб з інвалідністю на новий лад» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі