Теми статей
Обрати теми

Чому ФОП не може допомогти сам собі (грошима)?

Бала Людмила, податковий експерт
Буває так, що ФОП потрібні гроші на підприємницькому рахунку, а їх немає. Де взяти? Він вирішує надати фіндопомогу самому собі. Але так робити не можна! Чому? Про це і йтиметься.

Чом би не поповнити рахунок готівкою?

У ФОП-новачків може виникнути спокуса: якщо гроші на підприємницькому рахунку закінчилися, чом би просто не покласти туди готівку.

Якщо ви працюєте на загальній системі, то особливо бути обережним не потрібно. Податківці традиційно не вважають доходом поповнення загальносистемником свого підприємницького рахунку власною готівкою (категорія 104.04 ЗІР).

Заповнюючи реквізит «Призначення платежу», можна зазначити «внесення власних коштів», «поповнення обігових коштів особистими коштами» або «внесення готівкової виручки, зазначеної в Книзі обліку доходів і витрат за _________ (місяць і рік)» (при цьому має бути відповідність з даними цієї Книги та даними РРО, на чому багато хто обпікається)!

А ось з єдиноподатниками зовсім інша розмова img 1. Протягом багатьох років фіскали сліпо дотримуються абсолютно нелогічної думки, мовляв, до доходу єдиноподатника включаються всі гроші, які зараховані на його підприємницький рахунок, навіть якщо це його власна готівка або перерахування з особистої картки (категорія 107.01.03 ЗІР) img 2. Єдине, що вони дозволяють, — це внести на рахунок готівковий дохід, раніше вже відображений у Книзі обліку доходів (і витрат). Повторно включати його до Книги як дохід не потрібно. Але що робити, якщо і готівкового доходу в цей період теж не було?

Потрібно бути уважним у призначенні платежу. Зазначайте, що це саме готівкова виручка за такий-то період (що, у свою чергу, повинно відповідати записам про готівкові надходження за цей період у Книзі, інакше така виручка відправиться до доходу).

Ось і доводиться влаштовувати «танці з бубном», щоб не нариватися. А один з найпопулярніших варіантів — поворотна фіндопомога. Згідно з п.п. 3 п. 292.11 ПКУ до доходу єдиноподатника не включається сума фіндопомоги, отриманої і поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання*.

* Цікаві деталі знайдете в статті «Фіндопомога на спрощенці: хвилює завжди» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 30).

Чому не можна видати фіндопомогу самому собі?

Річ у тому, що, створюючи ФОП, ви не створюєте принципово нового суб’єкта, яким, наприклад, є юрособа. ФОП — це всього лише статус, який отримує фізособа. Цей статус надає право займатися госпдіяльністю. Але фізособа, що отримала його, залишається тією ж фізособою. Вона не стає кимось іншим.

У договорах такий суб’єкт може виступати або як ФОП (коли договір укладений у межах бізнесу), або як фізособа-громадянин (коли договір зачіпає його не-бізнес інтереси). Тим не менш, усі зобов’язання за договорами, укладеними і від імені ФОП, і від імені громадянина, все одно лягають на одну і ту саму фізособу.

Саме тому ФОП відповідає за підприємницькими боргами всім своїм майном (яке належить йому як громадянинові) — ст. 52 ЦКУ. Та й суб’єктом права власності може бути або юрособа, або фізособа (ФОП ним бути не може, тобто будь-яке майно, по суті, належить фізособі) — ст. 2 і 318 ЦКУ.

А раз так, то неможливо укласти договір позики, в якому одна і та сама особа виступатиме і кредитором, і боржником. Для укладення такого договору потрібно як мінімум дві особи (ст. 1046 ЦКУ). Якщо ж ФОП укладе такий договір сам із собою, то зобов’язання за цим договором відразу ж автоматично припиняться шляхом об’єднання боржника і кредитора в одній особі (ст. 606 ЦКУ).

Про це ж говорять і суди. Наприклад, у постанові Сьомого апеляційного адмінсуду від 16.10.2019 р. у справі № 240/2799/19 (www.reyestr.court.gov.ua/Review/85032903) сказано:

«якщо підприємець укладе договір сам із собою, то зобов’язання припиняється, оскільки наявність двох статусів не робить його двома особами. Тобто укладення договору про надання поворотної фінансової допомоги із самим собою не потягне за собою для підприємця ніяких юридичних наслідків, оскільки для укладення договору необхідно як мінімум дві сторони та зобов’язання за таким договором уважатимуться припиненими у момент укладення договору (отримані кошти не треба буде повертати)».

Ну а раз повертати нічого не потрібно, то немає й мови про поворотну фіндопомогу.

Світле майбутнє десь поруч

Утім, суд у тій же названій вище постанові підкреслив, що власні кошти єдиноподатника, внесені на його рахунок, узагалі не є його підприємницьким доходом, не повинні включатися до ЄП-доходу й оподатковуватися ЄП.

Податківці спробували оскаржити цю постанову у ВС, але їм відмовили на тій підставі, що вона не підлягає перегляду в касаційному порядку як справа незначної складності.

Аналогічний по суті висновок бачимо й у постанові Сьомого апеляційного адмінсуду від 05.03.2020 р. у справі № 240/4163/19 (www.reyestr.court.gov.ua/Review/88081010).

Тобто в суді є деяка ймовірність відбитися від «доходу» від «перекладання грошей з правої кишені в ліву». Але, погодьтеся, навряд чи є резон доводити справу до суду.

Як же поповнити ФОП-рахунок і «не потрапити» на дохід?

Як варіант, можна попросити дружину, чоловіка, матір, батька, родича або знайомого перерахувати гроші на ваш рахунок як поворотну фіндопомогу. При цьому не забудьте:

1) укласти з ним письмовий договір (засвідчувати в нотаріуса не потрібно);

2) мати документ про те, що ви повернули гроші у строк до 12 місяців;

3) не забудьте відобразити повернення фіндопомоги позикодавцю-фізособі у формі № 1ДФ (з ознакою доходу «153»)**.

** Деталі знайдете в статті «1ДФ за III квартал — з новими ознаками доходів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі