Теми статей
Обрати теми

Подарункові сертифікати у ФОП-ЄП

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ситуація. ФОП-ЄП планує продавати подарункові сертифікати, за якими клієнти в нього ж придбаватимуть товар. Чи не розцінять податківці це як негрошову форму розрахунку? Чи потрібен спеціальний КВЕД для сертифікатів? Чи не буде при цьому задвоєння доходу: дохід при продажу сертифіката + дохід при придбанні товару за цим сертифікатом?

Що таке подарунковий сертифікат?

Це документ вільної форми (іменний або на пред’явника), який виконує зазвичай дві функції:

1) підтверджує внесення авансової плати за товар/послугу вартістю, що відповідає номіналу сертифіката;

2) надає право пред’явникові сертифіката на отримання товару/послуги від «емітента» такого сертифіката.

Матеріал, з якого виготовляється сертифікат, може бути будь-яким, але найчастіше це пластик, рідше — папір. Що стосується реквізитів сертифіката, то «емітент» вільний установити їх на власний розсуд — головне, щоб вони відповідали суті правовідносин. Зокрема, серед них можуть бути:

— номінал сертифіката (тобто вартість товару/послуги, на який він може бути обміняний);

— П. І. Б. держателя — якщо сертифікат іменний;

— строк дії сертифіката — якщо можливість його використання обмежена часом;

— інші реквізити.

Важливо! Подарунковий сертифікат фактично є документом, що підтверджує майнове право його держателя отримати товар/послугу.

А суть операції з передачі сертифіката полягає в оформленні передоплати за товар/послугу, а не в придбанні власне сертифіката.

Операцію з «емісії» і реалізації подарункового сертифіката не можна розглядати як його продаж у вигляді окремого предмета, оскільки це всього лише клаптик паперу або шматочок пластика, який містить напис, що це подарунковий сертифікат.

Відповідно окремого КВЕДа під продаж подарункових сертифікатів просто не існує в природі.

Уведення в обіг подарункових сертифікатів

Уведення в обіг подарункових сертифікатів оформляють наказом (розпорядженням), яким також затверджують Положення про порядок видачі та погашення подарункових сертифікатів (далі — Положення).

У Положенні ви можете прописати такі відомості:

— факт уведення в обіг подарункових сертифікатів у зв’язку з маркетинговою кампанією, що проводиться;

— номінали сертифікатів;

— перелік товарів/послуг, на які можна обміняти подарунковий сертифікат;

— можливість/неможливість повернення залишку коштів з номіналу сертифіката після отримання товару/послуги;

— дата, до якої сертифікати підлягають обміну на відповідні товари/послуги;

— перелік працівників, відповідальних за проведення цього заходу;

— право держателя подарункового сертифіката обміняти його на товар/послугу більшої вартості, ніж номінал сертифіката;

— інші відомості, які продавець побажає зазначити.

Через те що потенційними покупцями є всі, хто бажає, таке Положення слід розмістити на видному місці.

Продаж подарункових сертифікатів

Продаж подарункового сертифіката не можна розглядати як його продаж як окремого предмета. По-перше, подарунковий сертифікат для його «емітента» не є товаром (сам собою він не становить жодної матеріальної цінності). А по-друге, економічна суть такої операції полягає в оформленні передоплати деякого товару/послуги. Відштовхуючись від цих фактів, і визначають облікові наслідки в «емітентів» подарункових сертифікатів.

Так, ФОП-ЄП продаж подарункового сертифіката відображає як звичайне отримання авансу (тобто показує ЄП-дохід).

Якщо ФОП зареєстрований платником ПДВ, то доведеться також за «першою подією» (отриманням передоплати) нарахувати податкові зобов’язання, скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН. Причому, як пропонують фіскали (див. лист ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), у ПН, складеній на дату продажу подарункового сертифіката, зазначається його код згідно з УКТ ЗЕД, а в номенклатурній гр. 2 — «Подарунковий сертифікат».

Який саме код УКТ ЗЕД зазначати для подарункового сертифіката, податківці замовчують.

Оскільки спеціального коду для нього немає, логічно обрати умовний код «00120» з переліку умовних кодів товарів, які повинні застосовуватися за відсутності кодів товарів в УКТ ЗЕД*.

* tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html

Погашення подарункового сертифіката

Отоварювання подарункового сертифіката — це не що інше, як звичайне відвантаження товару (надання послуги), тобто, по суті, «друга подія».

Якщо вартість товару/послуги дорівнює номіналу сертифіката, то все просто. І в ЄП-, і в ПДВ-обліку жодних наслідків. Щоправда, щоб усе виглядало гарно, на дату продажу товарів/послуг потрібно змінити номенклатуру і код товару за УКТ ЗЕД у ПН. Для цього продавець складає РК з причиною коригування «Зміна номенклатури»:

— прибирає «стару» номенклатуру, тобто показує код сертифіката згідно з УКТ ЗЕД зі знаком «-». При цьому в гр. 1 такого РК обов’язково зазначають порядковий номер рядка коригованої ПН (номенклатура якого анулюється);

— зазначає зі знаком «+» в окремих рядках показники номенклатури товарів/послуг, які фактично за рахунок подарункового сертифіката були поставлені (нові товарні позиції). У гр. 1 РК таким новим товарним позиціям присвоюють нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в коригованій ПН**. Такий порядок дій описаний у листі ДФСУ від 27.06.2018 р. № 2869/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ).

** Вам допоможе стаття «Шпаргалка для заповнення розрахунку коригування» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 19).

Утім, якщо сума компенсації і, відповідно, податкових зобов’язань не змінюється, то особливої необхідності в складанні РК до підсумкової ПН теж немає. Адже великою мірою продавцеві за таку вільність нічого не загрожує, а покупцеві ні ПН, ні РК до неї не потрібні.

Якщо суми, зазначеної в сертифікаті, не достатньо, щоб розрахуватися за обраний товар/послугу, то володар подарункового сертифіката повинен різницю, що виникла, доплатити. Тоді ФОП відображає ЄП-дохід на суму доплати. А в ПДВ-обліку донараховує ПЗ на різницю між фактичною сумою постачання і номіналом сертифіката.

Відповідно на дату фактичної передачі товару на суму такої різниці додатково до РК, який коригує номенклатуру товару, складаємо «нову» ПН. Хоча можна зробити й по-іншому: скласти тільки один РК, у якому врахувати доплату, а «нову» ПН не оформляти.

До речі, якщо йдеться про постачання товарів за готівку, то доплачена сума коштів і відповідна сума ПДВ відобразяться в підсумковій ПН на дату погашення сертифіката (див. лист ДФСУ від 21.10.2016 р. № 22779/6/99-99-15-03-02-15).

Якщо володар подарункового сертифіката обрав товар/послугу вартістю менше, ніж номінал сертифіката, то різницю в грошовому еквіваленті йому зазвичай ніхто не повертає. Тому в ЄП-доході залишається вся сума, зазначена в номіналі сертифіката.

Що стосується ПДВ-обліку, то податківці в цьому випадку вважають, що товар/послуга проданий за вартістю, яка дорівнює номіналу подарункового сертифіката. Відповідно зобов’язання, сформовані на дату реалізації сертифіката, не зменшуються (див. «свіжий» лист ДПСУ від 05.05.2020 р. № 1811/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Утім, з таким фіскальним підходом можна сперечатися, хоча обстоювати свою позицію, можливо, доведеться через суд. Аргументи можуть бути такими.

Різниця, що виникла, є саме перевищенням номіналу подарункового сертифіката або суми авансу, оформленого сертифікатом, над продажною ціною, а не компенсацією вартості реалізованого товару. Адже реальна вартість проданих товарів/послуг підтверджена первинними документами (касовий чек, видаткова накладна, акт приймання-передачі тощо), а номінал зазначений на самому сертифікаті.

Крім того, враховуючи, що сума такого перевищення не повертатиметься покупцеві, її можна визнати безповоротною фіндопомогою (п.п. 14.1.257 ПКУ). А раз так, то відсутнє постачання товарів/послуг, а отже, немає й ПДВ-зобов’язань.

Подібні аргументи стануть у пригоді й коли ви зніматимете ПЗ за простроченими сертифікатами, тобто виданими покупцям, але так і не пред’явленими до обміну на товари/послуги.

Негрошові розрахунки

Враховуючи непостійність і нелогічність наших податківців, ми не виключаємо проблеми в єдинників з приводу негрошової форми розрахунку. Хоча досі на «нехороші» консультації із цього приводу ми не натрапляли.

Але якщо все ж виникне спірна ситуація, ФОП потрібно наполягати на тому, що відображення суми, яка надійшла при продажу сертифікатів, як передоплати за товар (з включенням її за цією датою до доходу й оподаткуванням ЄП!) доводить факт грошовості розрахунків. Адже не може бути за один товар два платежі — і грошима, і сертифікатом. І загалом слід упирати на авансовий характер платежу за сертифікатом. При цьому сам сертифікат слугує лише підтвердженням факту внесення такого авансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі