Теми статей
Обрати теми

Звільняємо працівника з інвалідністю і виконуємо норматив

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник, якому встановлено 2 групу інвалідності, звільняється. Чи є якісь особливості при звільненні цієї категорії працівників? Чи обов’язково відразу працевлаштовувати нового працівника з інвалідністю, якщо підприємство повинне виконати норматив з працевлаштування однієї особи з інвалідністю (новий працівник буде прийнятий тільки через 1,5 місяця)?

Особливості звільнення

За загальним правилом роботодавець не має права звільняти за власною ініціативою працівників з причини їх інвалідності (ч. 3 ст. 17 Закону № 875*). Але є винятки, коли трудовий договір розривають на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП — у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника займаній посаді або виконуваній роботі в результаті стану здоров’я, який перешкоджає продовженню цієї роботи. Озвучимо ці винятки.

* Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

1. Якщо згідно з висновком МСЕК стан здоров’я працівника перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб. При цьому:

— у роботодавця відсутні вакантні робочі місця (посади), на які відповідно до медичного висновку може бути переведений працівник з інвалідністю;

або

— роботодавець запропонував працівникові переведення на іншу роботу (посаду) відповідно до рекомендацій медичного висновку, а працівник відмовився від такого переведення (див. лист Мінпраці від 06.09.2010 р. № 294/13/116-10).

Зверніть увагу: щоб уникнути можливих трудових спорів, факт такої відмови краще оформити в письмовому вигляді.

2. За ситуації, коли МСЕК у висновку визнає працівника непрацездатним і не визначає види робіт, які він може виконувати.

Важливо! Якщо за зазначеними підставами ви хочете звільнити працівника з інвалідністю молодше 18 років, то вам доведеться згідно зі ст. 198 КЗпП:

— отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей на таке звільнення;

— працевлаштувати такого працівника в іншого роботодавця.

Звільняючи працівників на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП (у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці), врахуйте, що переважне право залишитися на роботі мають, зокрема:

— особи з інвалідністю внаслідок війни (до них належать і мобілізовані громадяни, які отримали інвалідність через поранення, контузію, каліцтво, захворювання при захисті Батьківщини, виконання обов’язків військової служби);

Стаття 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

— особи з інвалідністю, які отримали на цьому підприємстві трудове каліцтво або профзахворювання;

— особи з інвалідністю — «чорнобильці».

Зверніть увагу! Звільнення працівника за пп. 1 і 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП:

— можливе тільки за згодою профспілки (крім ліквідації підприємства) (ст. 43 КЗпП);

— передбачає виплату працівникові вихідної допомоги в розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Перерахунок відпускних, нарахованих за надміру використані дні відпустки, при звільненні за пп. 1 і 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП не здійснюють.

Пункт 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП.

Працівник вирішив звільнитися за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію по інвалідності? У цій ситуації трудовий договір з ним має бути розірваний у строк, про який він просить (тобто без двотижневого відпрацювання). Це прямо прописано в ч. 1 ст. 38 КЗпП. Відпускні, нараховані за надміру використані дні щорічної відпустки, в цьому випадку не перераховують (п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП).

І ще один момент. Строковий трудовий договір підлягає достроковому розірванню на вимогу працівника, якщо хвороба або інвалідність перешкоджає виконанню роботи за договором, що підтверджено відповідним медвисновком. Підстава — ст. 39 КЗпП.

Важливо! З інших підстав працівника з інвалідністю звільняють у загальновстановленому порядку. Тобто так само, як і інших працівників.

У день звільнення обов’язково проведіть з працівником остаточний розрахунок: виплатіть належну йому зарплату і компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та соцвідпустки «на дітей» і видайте трудову книжку.

Виконання нормативу

Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю встановлено ст. 19 Закону № 875 і становить:

— 1 робоче місце — для роботодавця, у якого чисельність працівників становить від 8 до 25 осіб;

— 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (СКШП) за рік — для роботодавця, в якого чисельність працівників 25 осіб і більше.

Важливий момент! Орієнтуватися потрібно не на фактичну кількість працівників, а на показник СКШП за рік.

Показники СКШП за рік усіх працівників і окремо осіб з інвалідністю визначають шляхом ділення на 12 (місяців) суми середньооблікової кількості штатних працівників (штатних працівників з інвалідністю) за місяці роботи підприємства у звітному році**. Ці показники обчислюють у цілих одиницях. Якщо виникає дробове число, його округлюють до цілого. Щоб при розрахунку СКШП отримати округлення в бік збільшення, потрібно, щоб після коми було число 5 і більше.

** Детально про розрахунок СКШП ви можете прочитати в статті «Реєструємося у Фонді інвалідів до 1 лютого» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 3).

Так, наприклад, якщо для виконання нормативу підприємству необхідно працевлаштувати одну особу з інвалідністю, то ця особа повинна відпрацювати як мінімум 6 місяців у звітному році. Тоді при розрахунку «інвалідного» СКШП за звітний рік ви отримаєте (з урахуванням округлення) 1.

Врахуйте: до нормативу зараховують працівників, прийнятих тільки за основним місцем роботи. При цьому зайнятість (повний/неповний робочий час) неважлива.

Таким чином, для виконання нормативу зовсім не обов’язково, щоб на підприємстві весь рік працював працівник з інвалідністю. Головне, щоб при розрахунку СКШП за рік ви «вийшли» на 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі