Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна на продаж об’єкта нерухомості

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Підприємство планує продати іншому підприємству виробниче приміщення. Як скласти податкову накладну (ПН)? У номенклатурі зазначати «приміщення за адресою…» чи «приміщення 000 кв. м»? Одиницю виміру зазначати «грн» чи «кв. м»? Як правильно обрати код УКТ ЗЕД?

При заповненні ПН керуємося правилом — найменування товару в гр. 2 ПН «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» повинно відповідати формулюванню в первинних документах, якими супроводжується його постачання, і не містити інших даних. На цьому давно наполягають податківці (див. листи ДФСУ від 22.03.2019 р. № 1183/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 01.02.2019 р. № 357/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Оскільки в нашому випадку йдеться про постачання такого специфічного товару, як об’єкт нерухомості, то орієнтуємося на формулювання з договору купівлі-продажу об’єкта нерухомості.

Наприклад, у договорі зазначено, що продається «нежитлове приміщення, загальною площею 200 кв. м, що знаходиться за адресою «…».

Ось ці всі дані (включаючи адресу та площу приміщення) і мають бути зазначені як номенклатура товарів/робіт у гр. 2 ПН.

Що зазначати як одиницю виміру в гр. 4 ПН? Оскільки вартість об’єкта вказана в договорі загальною сумою (вартість за 1 кв. м окремо не виділяється), то зазначаємо:

— одиницю виміру: у гр. 4 — «грн»; у гр. 5 — «2454».

— кількість (гр. 6) — «1».

Що стосується коду товару згідно з УКТ ЗЕД, то, оскільки коди на об’єкти нерухомості не містяться в УКТ ЗЕД, слід використати Умовні коди товарів, які оприлюднені на сайті ДПС*.

* tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html

З погляду ПКУ об’єкт нерухомості — це товар, тому в ПН у гр. 3.1 повинен зазначатися код товару згідно з УКТ ЗЕД.

Зокрема, там є такі умовні коди, як: «00113» («нежиле приміщення»); «00114» («нежитлова будівля»); «00115» («нежитлове приміщення). Який саме з них обрати? Жодних пояснень у самому довіднику умовних кодів немає. Так, і в чинній нормативці немає чіткого розмежування, наприклад, між поняттями «нежиле приміщення» і «нежитлове приміщення». Наприклад, ДБН В.2.2-15-2005 і ДБН В.22-9-99 визначає «нежитлове приміщення» — як приміщення в структурі житлового будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин. А ПКУ виділяє інший набір «об’єктів нежитлової нерухомості» — у п.п. 14.1.1291.

Тому знову ж таки доцільно орієнтуватися на формулювання договору. Якщо там, наприклад, зазначено, що продається «нежитлове приміщення» (навіть якщо фактично, наприклад, продається повністю окрема будова (будівля), а не її частина), то краще використати умовний код «00115» («нежитлове приміщення»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі