Теми статей
Обрати теми

У підсумковій ПН забули зазначити декілька товарних позицій: як виправити?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Після подання податкової декларації виявили, що в податковій накладній (ПН) за щоденними підсумками операцій не зазначили одну товарну позицію. Як правильно зробити розрахунок коригування (РК) у цьому випадку, щоб додати ще один товар у ПН?

У цьому випадку, по суті, ПН виписана не на повну суму, тобто в ній допущена сумова помилка. За загальним правилом, помилки в ПН виправляються через РК. Така можливість закріплена п. 192.1 ПКУ. З огляду на цю норму, за допомогою РК повинні виправлятися, зокрема, й сумові помилки в ПН. Але, на жаль, ні в ПКУ, ні в Порядку № 1307* не визначений механізм виправлення сумових помилок. При цьому зауважте: податківці стосовно сумових помилок не схвалюють спосіб їх виправлення шляхом складання одного лише РК (див., наприклад, лист ДФСУ від 29.03.2019 р. № 1331/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, роз’яснення в категорії 101.15 ЗІР). Вони говорять про те, що виправити сумову помилку ПН потрібно шляхом:

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

(1) анулювання помилкової ПН (складання «зменшуючого» РК до неї). У такому РК у табличній частині зі знаком «-» відображаються показники щодо всіх зазначених у ПН товарів/послуг, а в гр. 2.1 заповнюється код причини коригування «103». У полі «Дата складання» зазначається поточна дата, тобто дата, якою виявили помилку;

(2) складання правильної ПН «заднім» числом (датою виникнення податкових зобов’язань).

Але оскільки в нашому випадку йдеться про підсумкову ПН, можна зробити набагато простіше — доскласти на різницю (на невідображену товарну позицію) ще одну підсумкову ПН (тією ж датою, якою складена первісна підсумкова ПН, у якій забули показати постачання).

Зверніть увагу: якби йшлося про «звичайну» ПН, у якій ми помилково «занизили» суму зобов’язань, — такий варіант не підійшов би. Адже фіскали забороняють дробити одне постачання на декілька ПН. А ось у разі підсумкової ПН це допустимо. Адже сам Порядок № 1307 (п. 14) говорить про те, що підсумкова ПН складається за щоденними підсумками операцій, якщо на такі операції не була складена окрема ПН. Тобто на операції, на які можна скласти підсумкову ПН, можна скласти й окрему ПН.

Також цей варіант підійде й для «самозведених» «компенсуючих» ПН (складених за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ), до яких помилково не потрапила потрібна ПН. Адже самі контролери визнають можливість складання декількох «компенсуючих» ПН протягом звітного періоду, оскільки це не заборонено Порядком № 1307.

При цьому варто пам’ятати: податкові зобов’язання в будь-якому випадку повинні потрапити до декларації свого періоду (того, на який припадає дата їх виникнення).

Ще раз підкреслимо: скласти таку ПН «на різницю» потрібно датою виникнення податкових зобов’язань, тобто датою, якою відбулися операції. У загальному випадку, якщо помилку виявили не відразу — це може призвести до несвоєчасної реєстрації «нової» ПН. Але в період карантину штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, ЗІР 101.27). Тож можна без проблем зареєструвати таку ПН img 1.

Теги ПДВ штрафи
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі