Теми статей
Обрати теми

Топ-запитання щодо нової декларації з ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт
У цій статті розберемо два запитання, пов’язані з новою формою декларації з ПДВ, які стали «найгарячішими». І одне з них, як це не дивно, пов’язане із заповнен­ням ряд. 10.4 декларації з ПДВ, у якому, нагадаємо, ми відображаємо придбання за нульовою ставкою ПДВ та/або без ПДВ.

Заповнення рядка 10.4 декларації

Це запитання стало просто «хітом». Цікавило читачів: (1) чи потрібно відображати в цьому рядку придбання у ФОП-неплатника, (2) коли заповнювати цей рядок (при отриманні авансу чи при отриманні товару/послуг) та чи керуватися правилом першої події, (3) яка відповідальність загрожує за незаповнення цього рядка?

Насправді, цей рядок був і раніше в ПДВ-декларації (ряд. 10.3) і жодних змін у його заповненні не відбулося. Як зазначено в самій назві рядка, в ньому зазначаються:

«Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість».

Ну, з «нульовими» придбаннями все зрозуміло. А ось придбання без ПДВ: що мається на увазі? У Порядку заповнення декларації з ПДВ* відповідних пояснень ми не знайдемо. Логіка підказує, що, швидше за все, передбачалося, що в цьому рядку повинні зазначатися придбання, які оподатковуються за ставкою 0 %, а також «пільгові» придбання в платників ПДВ. Тобто ті придбання з нульовою сумою ПДВ, на які складаються податкові накладні.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Але! Судячи з роз’яснень податківців, у цьому рядку відображають будь-які придбання без вхідного ПДВ. Тобто придбання: у неплатників; необ’єктні (ст. 196 ПКУ); пільгові (звільнені від ПДВ згідно зі ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародними договорами). Зокрема, в рядку 10.4 відображають «необ’єктні» послуги банку з розрахунково-касового обслуговування (п.п. 196.1.5 ПКУ).

При цьому відображають тільки придбання на митній території України (101.24 ЗІР).

А що як ми не відображали такі придбання в ряд. 10.4? Саме по собі значення цього рядка не впливає на суму декларованих податкових зобов’язань. Тому штрафи за ПКУ в цьому випадку не загрожують.

Та і можливість застосування адмінвідповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку (ст. 1631 КпАП — штраф від 85 до 170 грн + судовий збір), на наш погляд, дуже примарна. Адже помилка не призвела до заниження податкових зобов’язань. Так, податківці в 132.03 ЗІР на запитання: чи передбачена адмінвідповідальність, якщо в ході перевірки виявлені помилки в податковій звітності, які не призвели до заниження податкового зобов’язання, відповідають ствердно. Але рішення у справі в цьому випадку приймає суд. І оскільки дані в ряд. 10.4 не впливають на суму декларованих податкових зобов’язань (про що потрібно буде підкреслити при розгляді справи), «порушник» може «відбутися легким переляком». Згідно зі ст. 22 КпАП:

«при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням».

Наступне запитання: «ряд. 10.4 декларації з ПДВ заповнюється в періоді отримання попередньої оплати, чи при отриманні товару, чи за першою подією?». За логікою, за тими операціями, де передбачається ПН (операції, які оподатковуються за ставкою 0 %, звільнені операції з платниками ПДВ) — орієнтуємося на дані ПН. Хоча, враховуючи, що така ПН не дає покупцеві права на податковий кредит, тут абсолютно не має значення, коли зареєстрована ця ПН.

Краще все-таки орієнтуватися на «першу подію» за операцією. Але підкреслимо, якщо ви не будете дотримуватися цього правила, жодної відповідальності за це бути не повинно.

Виправлення помилок, допущених у скасованому додатку Д5

У додатку 5 (Д5) до ПДВ-декларації за листопад 2020 року допущена помилка в ІПН покупця. Як її виправити уточнюючим розрахунком за новою формою, якщо тепер розшифровуються тільки невключені до ЄРПН податкові накладні? В ЄРПН податкова накладна зареєстрована правильно, помилка допущена була тільки в Д5.

Помилка в цьому випадку допущена в таблиці 1 розділу I колишнього додатка Д5. Нинішня форма декларації та УР (а УР у нас подається за формою, що діє на момент його подання, — п. 50.1 ПКУ): не передбачає більше заповнення додатка Д5; не містить аналога цієї таблиці в додатку Д1 (який тепер є деяким симбіозом колишніх додатків Д1 і Д5).

Тобто виправити цю помилку чинною формою УР не можна. Але й турбуватися за її виправлення, вважаємо не потрібно. По суті, відмовившись від додатка Д5 і від розшифровок податкових зобов’язань у розрізі контрагентів за зареєстрованими на дату подання декларації ПН, податківці самі визнали «непотрібність» цієї інформації. Усі дані вони братимуть з ЄРПН. Головне, щоб ІПН був правильно зазначений у зареєстрованій у ЄРПН податковій накладній.

Якщо ж помилка зачіпає дані самої декларації (тобто впливає на суму задекларованих податкових зобов’язань), то достатньо її виправити тільки в самій декларації.

Інша річ, якщо, наприклад, помилку виявили в «старому» додатку Д5 в ІПН контрагента-постачальника (при розшифруванні податкового кредиту), тобто в таблиці 2 розділу II колишнього додатка Д5. Тут варто врахувати, що податковий кредит ми, як і раніше, розшифровуємо в «повному» обсязі. Тільки тепер це робимо в додатку Д1. І в нинішньому додатку Д1 є аналог цієї таблиці зі скасованого Д5 — це таблиця 2.1 розділу II додатка Д1. Тому виправити помилку, допущену в скасованому додатку Д5, можна якраз за допомогою цієї таблиці додатка Д1. Подаємо «уточнюючий» додаток Д1 до періоду, в якому допущена помилка в додатку Д5, і для виправлення ІПН у таблиці 2.1 розділу II:

1) у першому рядку повторюємо помилковий запис ІПН, при цьому вартісні показники зазначаються зі знаком «-» (тобто сторнуються);

2) у другому рядку зазначаємо правильний запис із контрагентом (включаючи вартісні показники).

Сподіваємося, податківці налаштують програмне забезпечення для коректного виправлення таких помилок.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі