Теми статей
Обрати теми

Не розблокували ПН: чи буде штраф?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Відправили податкову накладну (ПН) на реєстрацію, але її заблокували. Документи для її розблокування не подавали. Підкажіть, який штраф загрожує за неподання документів на розблокування ПН?

Розпочнемо з того, що безпосередньо за неподання документів для розблокування ПН штрафу немає. Штраф може бути застосований за відсутність зареєстрованої ПН на операцію. Розберемося детальніше.

На операцію постачання продавець зобов’язаний скласти і зареєструвати ПН (пп. 201.1 і 201.10 ПКУ). Причому незалежно від того, підлягає така ПН видачі покупцеві чи ні. А в разі несвоєчасної реєстрації ПН / її нереєстрації — передбачено штрафи за п. 1201.1 ПКУ / п. 1201.2 ПКУ. При цьому ні перший, ні другий штраф не застосовуються в період зупинення реєстрації ПН/РК до прийняття рішення про відновлення реєстрації ПН. А це означає, що поки ПН перебуває в статусі «Реєстрацію зупинено», штрафи за несвоєчасну реєстрацію / її нереєстрацію не застосовні.

А як довго вона може перебувати в цьому статусі? Згідно з п. 6 Порядку № 520* документів для розблокування ПН платник має право подавати протягом 365 к. дн., що настають за датою виникнення податкових зобов’язань після ПДВ, відображених у ПН/РК. Таким чином, поки не сплили 365 днів, відведених для подання документів, — застосувати штрафи не можуть.

* Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригувань у Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520.

Далі. Минуло 365 днів. Як зазначають податківці в категорії 101.27 ЗІР, якщо протягом 365 днів платником не подано документи для розблокування ПН, комісією приймається рішення про відмову в реєстрації ПН. І, власне, із цієї миті ПН утрачає статус заблокованої.

При цьому штраф за п. 1201.1 за несвоєчасну реєстрацію ПН до такої ПН застосований бути не може. Адже цей штраф може бути накладений тільки після реєстрації ПН (виходячи з днів прострочення), а її не буде. Тому хвилювати може тільки другий із штрафів — за нереєстрацію ПН за п. 1201.2 ПКУ. Але тут варто врахувати, що:

— по-перше, його застосування можливо тільки в разі, якщо на операцію дійсно відсутня зареєстрована ПН. Якщо, наприклад, ми замість кинутої заблокованої ПН зареєстрували іншу ПН на цю ж операцію, то цей штраф до платника не застосовний. Адже ПН на операцію зареєстрована;

— по-друге, цей штраф податківці можуть застосувати тільки за результатами перевірки (для того, щоб з’ясувати, чи має бути ПН на операцію, їм потрібно бачити первинку).

«У разі якщо реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН була зупинена і платником податку протягом 365 календарних днів не подані копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію, однак контролюючим органом за результатами проведеної перевірки виявлено факт здійсненої операції без реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН, то до такого платника податків застосовуються штрафні санкції, визначені п. 1201.2 ПКУ» (роз’яснення в категорії 101.27 ЗІР).

Отже, висновок: можливість застосування штрафу залежить від того, зареєстрували зрештою іншу (замість заблокованої) ПН на операцію чи ні. Якщо не зареєстрували, то податківці можуть застосувати штраф як за відсутність зареєстрованої ПН на операцію (п. 1201.2 ПКУ).

Теги ПДВ штрафи
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі