Теми статей
Обрати теми

Продовження карантину та інші зміни до постанови № 1236

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Кабмін знову продовжив дію загальнонаціонального карантину. Ще на 2 місяці. До кінця червня. Стисло нагадаємо, що передбачає продовження карантину, а також висвітлимо інші зміни в «карантинній» постанові1.

1 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 р. № 1236.

Продовження карантину та режиму надзвичайної ситуації

Отже, на своєму засіданні 21 квітня КМУ прийняв рішення продовжити карантин на території України до 30 червня. Тобто ще на 2 місяці (травень і червень). Відповідна постанова2 вийшла у світ 24 квітня (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр», 2021, № 79) і з цієї ж дати набрала чинності.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 21.04.2021 р. № 405.

Постановою № 405 до «карантинної» постанови внесено й інші зміни, але для платників податків вони не становлять особливого інтересу.

Що важливо. Коли говоримо про продовження карантину, маємо на увазі й автоматичне продовження:

— мораторію на проведення деяких документальних і фактичних податкових перевірок. Перелік винятків установлено ПКУ (п. 522 підрозд. 10 розд. XX) та одіозною постановою № 893. Останньою, нагадаємо, «розблоковували» ті ж планові документальні перевірки юридичних осіб;

3 Постанова КМУ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 03.02.2021 р. № 89. Їй була присвячена стаття «Мораторій на податкові перевірки зник?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 7).

— мораторію на проведення документальних перевірок правильності нарахування/обчислення/сплати ЄСВ (установлено п. 912 розд. VIII Закону про ЄСВ);

— мораторію на неподаткові планові заходи держнагляду (контролю) у сфері госпдіяльності (за деякими винятками)4;

4 Наприкінці минулого року в цій частині відбулися деякі зміни. Подробиці — у статті «8000 грн і скасування перевірочного мораторію: за що проголосували» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 50).

— звільнення від відповідальності за деякі податкові порушення (яке передбачене п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

— звільнення від відповідальності за ЄСВ-порушення, пов’язані з несвоєчасною (неповною) сплатою ЄСВ та поданням ЄСВ-звітності (встановленого п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ);

— зупинення перебігу строків давності5.

5 У цьому аспекті вам могла бути корисною стаття «Довгострокова, прострочена, безнадійна заборгованість: відповіді на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 6).

При цьому, на жаль, як і раніше, від адміністративних штрафів звільнення немає6.

6 Див. статтю «Адмінштрафи в період карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 25).

Також продовжать діяти норми, які дозволяють зменшити орендну плату в разі, якщо орендар у зв’язку з карантином не може в повному обсязі використовувати орендоване майно.

Квіти, рослини та добрива: можна продавати й у червоній зоні

Наостанок скажемо й про постанову № 3747. Вона була опублікована 23 квітня в газеті «Урядовий кур’єр», 2021, № 78 і з цієї ж дати набрала чинності.

7 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 21.04.2021 р. № 374.

Ця постанова стосується продажу в регіонах, які належать до червоної зони:

1) садивного матеріалу (квітів, рослин);

Тут, по суті, маємо уточнення. Додали тільки текст у дужках.

2) добрив.

Торговельні площі під цими товарами тепер також беруть участь у формуванні частки 60 %, при якій стає можливим приймання відвідувачів. Тепер заборона/виняток виглядає таким чином:

«…забороняється:

4) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і садивним матеріалом (квітами, рослинами), добривами, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання».

Також у зв’язку із цим зміну внесли й до Переліку видів економічної діяльності, затвердженого постановою № 1236, на підставі якого визначають претендентів на отримання матеріальної допомоги 8000+.

Тепер виноска до цього переліку стосується й коду 47.76 «Роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах».

Виноска до цього коду свідчить, що він «застосовується для виплат найманим працівникам суб’єктів господарювання у зв’язку із втратою частини заробітної плати та фізичним особам — підприємцям у зв’язку із втратою частини доходу внаслідок запроваджених у лютому — березні 2021 року обмежувальних протиепідемічних заходів, уведених з метою запобігання поширенню на території окремих адміністративно-територіальних одиниць гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Виходить, якщо регіон потрапив до червоної зони вже у квітні (як, наприклад, Харківська, Запорізька, Хмельницька та Полтавська області), то ФОП, основний вид економічної діяльності яких, зазначений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 березня8, має код 47.76, претендувати на отримання допомоги 8000+ уже не зможуть img 1.

8 Або на 30 квітня, якщо заяви такі особи подаватимуть уже в травні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі