Теми статей
Обрати теми

Заповнення таблиці 1.1 додатка Д1: питання «з полів»

Казанова Марина, податковий експерт
Таблиця 1.1 додатка Д1 декларації з ПДВ слугує для розшифрування податкових зобов’язань (ПЗ) звітного періоду, за якими не зареєстровані податкові накладні (ПН) на дату подання декларації. Попри те, що таку таблицю ми заповнювали й раніше (тільки в додатку Д5), але питання, пов’язані з її заповненням, залишаються. Розберемо найпопулярніші з них.

Ситуація. У декларації з ПДВ за минулий період (червень 2021 року) в таблиці 1.1 додатка Д1 були показані дві заблоковані ПН (наші зобов’язання). Після того як ПН розблоковують, треба буде знову їх відображати в додатку Д1? Чи достатньо того, що ці ПН показані в декларації за червень?

Ні, у деклараціях наступних звітних періодів ці ПН відображати не треба. Незареєстровані ПН у таблиці 1.1 додатка Д1 показуємо один раз — у декларації того звітного періоду, в якому за ними відображені податкові зобов’язання (п. 3 розд. V Порядку № 21*). У вашому випадку податкові зобов’язання за заблокованими ПН виникли в червні — отже, у таблиці 1.1 додатка Д1 за червень їм і місце. Надалі (у деклараціях наступних звітних періодів) їх не показуємо.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Ситуація. ПН за липень (наші зобов’язання) не була зареєстрована на дату граничного строку її реєстрації — 15.08.2021 р., але зареєстрована 16.08.2021 р. Декларацію подаємо 19.08.2021 р. Чи показувати ПН у таблиці 1.1 додатка Д1 за липень 2021 року?

Ні, відображати таку ПН в таблиці 1.1 додатка Д1 за липень не треба. Адже на дату подання декларації ПН уже зареєстрована. Те, що ПН зареєстрована із запізненням, — значення не має.

Ситуація. За лютий 2021 року в таблиці 1.1 додатка Д5 не були показані незареєстровані ПН (наші зобов’язання). Вони досі не зареєстровані. Як тепер виправити помилку? Подати уточнюючий додаток Д1, в якому зазначити ці ПН в таблиці 1.1?

Судячи з усього, податкові зобов’язання за такими ПН відображені в декларації за лютий, просто не була заповнена таблиця 1.1 додатка Д5. У цьому випадку, якщо ПН досі так і не зареєстровані, для виправлення помилки подаємо УР до декларації за лютий разом із додатком Д1 із заповненою таблицею 1.1. При цьому:

— до граф 4 і 5 УР переносите дані з лютневої декларації — у цій ситуації ці графи будуть однаковими. А графа 6 залишиться порожньою;

— в уточнюючому додатку Д1 до декларації за лютий заповнюйте тільки таблицю 1.1. У цій таблиці покажіть усі незареєстровані на дату подання УР «лютневі» ПН.

Якщо ПН вже зареєстровані (на дату подання УР), то їх у таблиці 1.1 уточнюючого додатка Д1 наводити не потрібно (роз’яснення податківців у категорії 101.24 ЗІР).

Жодних фінсанкцій за таку помилку ПКУ не передбачає. Тож тут єдина загроза — адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КпАП. Та й він під великим знаком питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі