Теми статей
Обрати теми

Сховатися від РРО — на ЄП групи 1

Децюра Сергій, податковий експерт
Базовий сценарій досі такий, що з початку 2022 року ФОП — платники ЄП груп 2 — 4 втрачають свою єдиноподатну РРО/ПРРО-пільгу*. Залишаються з нею тільки ФОП — платники ЄП групи 1. Багато хто у зв’язку з цим почав дивитися в бік цієї групи. Але група ця «не гумова». Хто може в неї потрапити, читайте далі.

* Більше деталей знайдете у статті «РРО-кухня-2022: найгірший сценарій для ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 46).

Переваги групи 1 ЄП

ФОП — платники ЄП групи 1 взагалі звільнені від використання РРО та/або ПРРО при торгівлі будь-якими товарами (дозволеними для спрощенки, ясна річ). Таке звільнення їм дає п. 296.10 ПКУ. Зараз дає. І потім даватиме (у 2022 році і далі).

Ось тільки працювати в цій групі можуть не всі ФОП, а тільки ті, які відповідають вимогам до спрощенки та вимогам до групи 1, прописаним в п. 1 п. 291.4 ПКУ. Далі коротко поговоримо про ці вимоги і про те, як їх дотриматися.

Вимоги до групи 1 ЄП

Розпочнемо з того, що єдиноподатників встиг поставити на вуха «гарячий» законопроєкт від 25.11.2021 № 6348. З одного боку, він залишає РРО/ПРРО-пільгу групам 1, 2 і 4 єдиноподатників. З іншого, деяку частину єдиноподатників із груп 1 і 2, по суті, «переселяє» у групу 3 — «безпільгову». А деяку частину взагалі «розлучає» зі спрощенкою ☺.

Тобто йдеться про глибинну переробку спрощенки, у тому числі вимог до груп ЄП. Але вважаємо, що вже надто пізно! У тому плані, що Верховній Раді залишилося цього року засідати один тиждень, а проєкт навіть не пройшов профільний комітет.

Тому ми б не давали якихось шансів зазначеному законопроєкту. Говорити відповідно зараз будемо про ті вимоги у групі 1, які є наразі.

ФОП і працівники. Щоб бути платником ЄП групи 1, ФОП не повинен використовувати працю найманих осіб. Тому якщо у ФОП є наймані працівники, то для роботи у групі 1 з ними слід розірвати трудові відносини. На який момент? На дату подання заяви про перехід у групу 1 ЄП.

Не рахуються при цьому працівники, що перебувають у декреті або відпустці для догляду за дитиною, мобілізовані (п.п. 291.4.1 ПКУ).

Тобто їх можна залишити — вони погоди не роблять.

Зазначимо також, що теоретично ФОП може укласти з фізичними особами не трудові, а цивільно-правові договори (ЦПД). І на такі договори обмежень немає. Але тут треба бути обережними, оскільки, по-перше, не для всіх випадків ЦПД підходять. З тим же продавцем, наприклад, укласти цивільно-правовий договір не можна**.

** Більше деталей знайдете у статті «Цивільно-правовий договір: коли підходить / коли ні» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 46).

По-друге, навіть якщо ЦПД і можна укласти, перевіряючі все одно нерідко намагаються перекваліфіковувати цивільно-правові відносини на трудові. Тому із залученням фізичних осіб слід бути дуже обережними. Щоб не злетіти з ЄП і не нарватися на Держпраці.

Діяльність ФОП. Основи. Щоб бути платником ЄП групи 1, ФОП повинен:

1) здійснювати діяльність з надання побутових послуг населенню. Перелік таких послуг наведений у п. 291.7 ПКУ,

Якщо є нерозуміння, що включає та чи інша послуга, можна подивитися в тому числі пояснення до КВЕД за адресою kved.ukrstat.gov.ua.

та/або

2) здійснювати виключно роздрібний продаж товарів з торгових місць на ринках.

Оскільки більшість ФОП, які хочуть уникнути використання РРО/ПРРО, займаються торгівлею, то для них саме друге обмеження і є доволі часто перешкодою для обрання групи 1. Уся річ у тому, що для його виконання ФОП повинні одночасно відповідати трьом вимогам.

1. Торгівля саме на ринку. При цьому коли йдеться про ринок, то мають на увазі не стихійно створене місце, а діяльність на території, виділеній суб’єкту господарювання, який зареєстрований в установленому порядку, надає послуги і створює для продавців і покупців належні умови у процесі купівлі-продажу товарів (п. 2 розд. I Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Мінекономіки, МВС, ДПАУ і Держстандартизації від 26.02.2002 № 57/188/84/105).

2. Торгівля з торгових місць. Торгове місце — це площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентаря (вагів, лотків тощо) і здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), в контейнерах, кіосках, палатках тощо (п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг, затвердженої наказом Держстату від 26.07.2005 № 209). При цьому до торгових місць на ринках не належать магазини і об’єкти ресторанного господарства.

Тому податківці традиційно стверджують, що ФОП, які торгують через магазин, навіть якщо він розміщений на ринку, вибрати групу 1 не можуть!

Роз’яснення в категорії 107.01.01 ЗІР.

Також варто відзначити, що не вважатиметься торгівлею з торгових місць, якщо ФОП відвантажуватиме продукцію з приміщень (складів), які розміщені поза ринком. Ніхто не забороняє ФОП зберігати свій товар на складі за межами ринку. Головне, щоб він торгував, а саме укладав договори купівлі-продажу (зазвичай укладають в усній формі), на ринку і відвантажував товар клієнтові на ринку зі свого торгового місця.

Зважаючи на це, відразу виникає питання щодо торгівлі через Інтернет. На наш погляд, не буде проблеми, якщо ФОП групи 1 матиме свій вебсайт (сторінку в соцмережі), на якій тільки рекламуватиме свій товар. А щоб придбати товар, клієнт приходитиме на ринок.

Якщо ж ФОП через Інтернет торгуватиме своїм товаром, то він не здійснюватиме торгівлю через торгове місце на ринку. А тому бути платником ЄП групи 1 ФОП не може.

Дехто може спробувати продавати товари через Інтернет з передачею їх покупцеві на ринку. Це дуже хитра схема, але вона, на наш погляд, дуже небезпечна. Оскільки в такому випадку угода відбуватиметься не на ринку, а в мережі Інтернет (тобто буде здійснена електронна угода). Щоб не було проблем, краще, аби договір купівлі-продажу (який укладається, як правило, в усній формі) укладався саме на ринку.

А який спосіб розрахунків можна застосовувати? Тільки готівкою чи можна у безготівковій формі теж? Заборона торгівлі через Інтернет ще не говорить про те, що ФОП не може отримувати оплату у безготівковій формі, у тому числі через Інтернет. Розраховуватися з ФОП можна будь-яким способом, тобто як готівковим, так і безготівковим, у тому числі через мережу Інтернет.

3. Здійснював саме роздрібний продаж товарів. Фіскали зазвичай вважають, що такий продаж передбачає діяльність із продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, незалежно від форми розрахунків.

Тому якщо ФОП продаватиме товар суб’єкту господарювання, то вони будуть проти, щоб такий ФОП працював на групі 1.

Ураховуючи це, можемо констатувати, що ті ФОП, які не торгують на ринку, або торгують на ринку, але через магазини чи оптом, або здійснюють торгівлю через Інтернет, вибрати групу 1 ЄП не можуть!

Граничний дохід. Щоб бути платником ЄП групи 1 з початку 2022 року, ваш дохід не повинен перевищити 1002000 грн за результатами роботи у 2021 році.

Тобто 167 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП), установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. У випадку, що цікавить нас, — 1 січня 2021 року.

Той факт, що з початку 2022 року розмір МЗП складатиме 6500 грн, а це збільшить розмір граничного доходу до 1085500 грн, на граничну межу, яка дає право бути з 01.01.2022 на ЄП, не вплине. Ця оновлена межа стосуватиметься доходу, який зможе отримати ФОП групи 1 при роботі у 2022 році.

Коли подавати ЄП-заяву

Зрозуміло, що на ЄП групи 1 можна «зайти»:

1) як із загальної системи,

2) так і зі «старших» груп ЄП.

Варіант 1 при цьому підрозділяється на два підваріанти: «захід» при державній реєстрації підприємцем і «захід» уже зареєстрованим підприємцем.

До нашої ситуації ближче або перехід у групу 1 вже діючим загальносистемником, або перехід у групу 1 зі «старшої» групи ЄП.

В обох цих випадках, щоб опинитися в групі 1 ЄП з початку 2022 року, ЄП-заяву податківцям треба подати не пізніше 16 грудня (пп. 298.1.4, 298.1.5 ПКУ).

Тобто не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

При цьому як краще прибрати /додати зайві / потрібні КВЕДи (види діяльності) в Реєстрі платників єдиного податку, щоб податківці перевели вас у групу 1, слід заздалегідь дізнатися у місцевих податківців, оскільки це питання до кінця не врегульоване / не зрозуміле.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі