Теми статей
Обрати теми

Як реєструватимуться ПН/РК у свята?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Традиційно напередодні новорічних свят стає актуальним питання: як відбуватиметься реєстрація податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК) у святкові і передсвяткові дні. А саме — які дні вважатимуться операційними. Пропонуємо обговорити це питання.

Операційні vs неопераційні дні

Власне, правила реєстрації ПН/РК останнім часом не змінювалися. Зареєструвати ПН/РК можна тільки протягом операційного дня. При цьому операційний день триває в робочі дні з 8 годин 00 хвилин до 20 годин 00 хвилин (п. 3 Порядку № 1246*).

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246.

Тобто в загальному випадку зареєструвати ПН/РК у вихідні, святкові або неробочі дні не можна.

Відправляти ПН/РК на реєстрацію можна і в неопераційний день, але зареєструються вони тільки найближчим операційним днем.

Але! Якщо на вихідний, святковий або неробочий день припадають граничні строки реєстрації ПН/РК, то такий день теж є операційним (п. 3 Порядку № 1246).

Граничні строки реєстрації ПН/РК

ПН/РК, складені:

Граничний строк реєстрації

у першій половині місяця (з 1-го по 15-те число)

останній день місяця складання

у другій половині місяця (з 16-го по останній день місяця)

15-те число наступного місяця

зведені ПН/РК за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ

20-те число наступного місяця

зменшуючий РК до ПН на покупця — платника ПДВ

15-й день з дня отримання покупцем РК*

* Фіскали рекомендують при реєстрації зменшуючих РК орієнтуватися не на такий спеціальний 15-денний строк, а на загальні строки реєстрації.

Інакше кажучи, 15-те число та останній день місяця завжди мають бути операційними днями! А 20-те число, якщо воно припадає на вихідний день, повинно бути операційним днем для реєстрації зведених «компенсуючих» ПН/РК за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ.

31 грудня — чи реєструватимуться ПН/РК?

На 31 грудня припадає граничний строк реєстрації ПН/РК за першу половину грудня. ПН/РК, складені з 1 по 15 грудня 2021 року включно, мають бути зареєстровані не пізніше за 31 грудня 2021 року включно (п. 201.10 ПКУ). За законодавством (згідно з п. 3 Порядку № 1246) 31 грудня 2021 року повинно бути операційним днем для реєстрації ПН/РК.

Але як на практиці? За фактом:

— у 2019 і 2018 роках це були неопераційні дні. Аргументували податківці це тим, що нібито робочий день 31 грудня за рекомендаціями КМУ переносився на інший день і тому не був операційним;

— у минулому (2020 році) це був «напівопераційний день» — ПН/РК можна було реєструвати в першій половині дня (до 14:00).

Імовірніше, й цього року 31 грудня 2021 року ПН/РК можна буде реєструвати, але не увесь операційний день.

Святкові перенесення днів

Цього року «новорічно-різдвяні» свята припали «вдало» і жодних хитрих «об’єднувальних» схем немає. Але частина з цих свят збігається з вихідним днем, і, відповідно, такі вихідні дні переноситимуться на наступний після святкового або неробочого дня робочий день (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Отже:

(1) у грудні 2021 року:

— 25 грудня (субота / святковий день — Різдво Христове), 26 грудня (неділя), 27 грудня (понеділок / перенесена вихідна субота) — це будуть вихідні, а отже, й неопераційні дні для реєстрації ПН/РК;

— 28, 29, 30, 31 грудня — операційні дні. Як ми зазначали вище, 31 грудня, можливо, будуть уведені обмеження щодо можливості реєстрації ПН/РК;

(2) у січні 2022 року:

— 1 січня (субота / святковий день — Новий рік); 2 січня (неділя) і 3 січня (понеділок / перенесена вихідна субота) — неопераційні дні;

— 7 січня (п’ятниця / святковий день — Різдво Христове); 8 січня (субота) — 9 січня (неділя) — неопераційні дні.

По суті, у період з 01.01.2022 по 15.01.2022 операційними днями будуть: 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 14, 15 січня 2022 року.

15 січня (субота) і 31 січня (субота) будуть операційними днями.

Карантинні «фішки»

Нагадаємо, що в період карантину строки реєстрації ПН/РК не продовжуються. Але діє звільнення від штрафів за нереєстрацію / несвоєчасну реєстрацію ПН/РК.

За нереєстрацію / несвоєчасну реєстрацію ПН/РК під час карантину до платника ПДВ штрафні санкції не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте:

(1) якщо «прострочите» з реєстрацією ПН, то покупцеві доведеться відкласти відображення ПК — показати ПК він зможе тільки в декларації періоду реєстрації ПН;

(2) якщо ПН не буде зареєстрована до дати подання декларації, в якій відображені податкові зобов’язання за такою ПН, то, щойно подасте декларацію, у вас виникне ∑Перевищ. У принципі, нічого страшного в цьому немає. Воно зникне, тільки-но ви зареєструєте ПН. Таку ПН можна зареєструвати, як:

— за рахунок поточного ліміту — щойно ПН буде зареєстрована, ∑Перевищ автоматично зникне, відновивши ліміт;

— за рахунок показника ∑Перевищ — якщо поточного ліміту немає/недостатньо. Але тоді треба обов’язково заповнити таблицю 1.1 (для збільшуючих РК — таблицю 1.2) додатка Д1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі