Теми статей
Обрати теми

Кавові автомати: до фіскалізації готові?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Вендінговий бізнес на торгових кавових автоматах — доволі вигідна справа. Але чи є в нього майбутнє? Питання зовсім не пусте, особливо на хвилі тотальної фіскалізації, яка чекає на нас з нового року. Відповідь — у цій статті.

Кавові автомати надають можливість як готівкової оплати, так і безготівкової (банківськими картами та смартфоном з додатка). Очевидно, що там, де є готівкові та/або карткові розрахунки, має бути й РРО. Однак спитайте себе: хоч раз кавовий автомат видав вам бодай якийсь чек? Вірогідно, що ні. Чому так?

Що маємо зараз

Доки є ті, хто звільнений від РРО/ПРРО (а це ФОП-єдинники), саме на них і оформляють кавовий бізнес. Тобто кавові апарати на законних підставах можна не фіскалізувати.

Що має бути з 1 січня

Оскільки торгівля через кавові автомати сама собою не звільнена від РРО/ПРРО і не укладається в умови перебування на групі 1 ЄП, представники якої звільнені від РРО/ПРРО й після 01.01.2022, то ви повинні фіскалізувати кавовий автомат. Варіантів тут декілька — від майже неприйнятного до досить витонченого. Запропонуємо їх усі, а ви самостійно оберете один.

Фіскалізований торговий автомат (ТА)

Виявляється, що одним з різновидів РРО є автомат з продажу товарів (послуг).

Звичайно, не будь-який, а тільки той, який затверджений Технічною комісією стосовно ведення Держреєстру РРО і потрапив у його розділ І. На жаль, у ньому лише декілька фіскалізованих ТА (див. позиції 91 — 94 підрозд. 9 розд. І чинного Держреєстру, затвердженого наказом ДПСУ від 12.10.2021 № 883) і навряд чи вони зуміють розливати каву.

Отже, цей варіант на майбутнє — варто лише дочекатися, коли в Держреєстрі РРО з’явиться відповідний ТА.

Вбудований РРО

Це РРО, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо (ст. 2 Закону про РРО). Таких РРО в Держреєстрі значно більше (див. підрозд. 5 розд. І), і деякі з них якраз і призначені для використання в автоматах з продажу товарів (послуг). Крім того, є один спеціалізований РРО (див. поз. 66 підрозд. 4 розд. І), який може використовуватися з тією ж метою. Вам треба лише поцікавитися у виробників або так званих інтеграторів, який з них можна встановити саме в кавовий апарат.

Програмний РРО

А це взагалі клондайк ☺!

До того як з’явилися ПРРО, фіскалізувати ТА можна було за допомогою вбудованого РРО, який розміщували всередині корпусу. Проте це було пов’язано з певними труднощами, оскільки не в кожному корпусі вдавалося розташувати вбудований РРО разом із необхідними комунікаційними кабелями.

Застосування ПРРО дозволяє уникнути цих труднощів. На нашу думку, це найбільш прийнятний варіант фіскалізації автомата.

І фіскали його, до речі, теж підтримують (див. ІПК ДПСУ від 25.01.2021 № 269/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Тому сподіваємося, що без ароматної кави ми не залишимося ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі