Теми статей
Обрати теми

Режим «Дія Сіті»: прийнята податкова частина

Казанова Марина, податковий експерт
Уже під завісу року Верховна Рада прийняла так звану «податкову частину» режиму «Дія Сіті». Що в ньому? Офіційного тексту Закону, зі зрозумілих причин, поки немає. Тому зараз короткий дайджест. Більше подробиць у наступних номерах.

Мова про закон, прийнятий на базі законопроєкту від 14.04.2021 № 5376.

Нагадаємо, що режим «Дія Сіті» — це такий спеціальний (зі своїми умовами і правилами) правовий і податковий режиму для ІТ-індустрії.

Влітку (14.08.2021) набув чинності Закон № 16671, який регулює організаційну частину режиму «Дія Сіті» (хто, на яких умовах може бути резидентом «Дія Сіті»2). Але без «податкової частини» він був «неробочим». Тому треба було чекати другу — «податкову» частину.

1 Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

2 Більше подробиць знайдете в статті «Режим «Дія Сіті»: «профільний» Закон вже «на старті» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 32).

І ось тепер прийнята і «податкова» частина цього режиму, яка запрацює з 01.01.2022.

Коротко ми вас знайомили з проєктом відповідного закону, підготовленим до першого читання3.

3 Стаття «Сплеск активності» ВРУ: дайджест податкових законодавчих ініціатив» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 24).

Тепер, коли закон уже ухвалений в цілому, давайте подивимося, чи не відмовилися законодавці від обіцяних податкових «послаблень» ☺.

Знову ж таки поки зупинимося тільки на ключових моментах. Усі подробиці — після появи офіційного тексту ухваленого закону.

Особливий режим оподаткування зарплат і винагород за гіг-контрактами резидентів «Дія Сіті»

До чого, власне, усе і йшло: зарплата працівників і винагорода за гіг-контрактами оподатковуватиметься так: (1) ПДФО — 5 % (замість загальних 18 %); (2) ЄСВ — мінімальних страховий внесок (22 %4 від розміру мінзарплати)5, (3) військовий збір — 1,5 %. При цьому введені деякі умови.

4 Якщо йдеться про найманого працівника з інвалідністю, то ставку логічніше брати у розмірі 8,41 % (а не 22 %).

5 І для зарплати, і для винагороди за гіг-контрактом ЄСВ сплачуватиметься в сумі мінімального страхового внеску. У першій версії проєкту за гіг-контрактами був інший підхід. Але вже давно говорили, що підхід зроблять таким же, як і щодо зарплати. Так і сталося.

ПДФО

Ставка 5 % застосовуватиметься до доходу у вигляді (п.п. 170.141.2 ПКУ):

(1) зарплати. Списку «професій працівників», до зарплати яких застосовується ця ставка, немає. Тому розуміємо, що ставка 5 % застосовується до зарплати усіх працівників, які працюють у резидента «Дія Сіті»;

(2) винагороди гіг-спеціалістам за гіг-контрактом, укладеним на умовах, передбачених Законом № 1667;

(3) авторської винагороди за створення службового твору і перехід прав на службові твори.

Але ставка 5 % застосовуватиметься, якщо в місяці, за який виплачується дохід, резидентом «Дія Сіті» виконані умови «резидентства», що стосуються (п.п. 170.141.5 ПКУ):

— середньої місячної винагороди працівникам і гіг-спеціалістам (не менше ніж 1200 євро);

— середньооблікової кількості працівників і гіг-спеціалістів (не менше 9 осіб).

Якщо ці умови не виконані, то податковому агентові — резиденту «Дія Сіті» доведеться самостійно (за свій рахунок) нарахувати ПДФО (у частині виплат у вигляді зарплати і винагороди гіг-спеціаліста) за ставкою 18 % і сплатити його до подання Податкового розрахунку сум доходу.

Також передбачено, що не оподатковуватимуться ПДФО (не включатимуться в дохід фізичної особи) виплати, здійснені резидентом «Дія Сіті» за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення/добровільного медичного страхування, в межах 30 % нарахованої зарплати працівника або винагороди гіг-спеціаліста.

Є обмеження для самих працівників і гіг-спеціалістів (п.п. 170.141.3 ПКУ). Якщо загальний річний дохід працівника/гіг-спеціаліста у вигляді зарплати/винагороди за гіг-контрактом, перевищить еквівалент 240000 євро, то такий працівник/гіг-спеціаліст повинен буде подати декларацію про доходи і сплатити самостійно з суми перевищення ПДФО за ставкою 18 %.

ЄСВ

Сплачується в розмірі мінімального страхового внеску (а не виходячи з суми нарахованої зарплати/винагороди). Але знову ж таки лише за умови, що в місяці, за який виплачується дохід, дотримані умови резидентства «Дія Сіті» в частині середньої місячної винагороди і середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів.

Податкові умови для самого резидента (податок на прибуток)

Резиденти «Дія Сіті» можуть вибрати:

— або особливий режим сплати податку на прибуток. Передбачає сплату податку на виведений капітал за ставкою 9 %. Під оподаткування підпадатиме тільки низка операцій у періоді їх здійснення;

— або сплату податку на прибуток на загальних підставах.

Якщо резидент «Дія Сіті» не обрав особливий режим сплати податку на прибуток, то він «за замовчуванням» вважається платником податку на прибуток на загальних підставах.

«Обмеження» для резидентів «Дія Сіті» у роботі з єдиноподатниками (придбання у них майна/робіт/послуг (окрім роялті))

Придбання в єдиноподатників (як ФОП, так і юросіб) майна, робіт, послуг (окрім роялті) буде (при виконанні певних умов) пов’язано для резидентів «Дія Сіті» зі збільшенням зобов’язань з податку на прибуток.

Але що важливо розуміти. До цього ще треба дожити. І збільшуюча «єдиноподаткова» різниця (для резидентів «Дія Сіті», які сплачуватимуть «загальний» податок на прибуток), і оподаткування податком на прибуток «єдиноподаткових» виплат (у резидентів «Дія Сіті», які перейдуть на особливий режим) стартують тільки з 2024 року.

При цьому у 2024 році діятимуть «перехідні» умови в частині «контактування» з єдиноподатниками (більш м’які, ніж у подальших роках)!

Це тільки основні моменти. Сам же закон містить ще низку важливих і цікавих норм, які обговоримо вже після того, як з’явиться офіційний текст.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі