Теми статей
Обрати теми

Закон № 1914 («податкова реформа»): зміни до Закону про РРО

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У межах податкової реформи — 2022 частково «зачепило» й Закон про РРО. У тому числі прописано необхідність вказувати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (далі — ЦЗШКМАП) у фіскальних касових чеках. Також є нюанси для ФОП щодо товарного обліку. У цій замітці зосередимо свою увагу саме на цих питаннях!

ЦЗШКМАП

На рівні п. 11 ст. 3 Закону про РРО прописали обов’язок суб’єктів господарювання

«проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями».

Ви пам’ятаєте, що з подання Мінфіну цей реквізит «виринув» у далекому місяці липні. Усіх це змусило неабияк похвилюватися. Але в результаті податківці визнали, що поки в Законі про РРО не пропишуть обов’язковість цього реквізиту, його спокійно можна «ігнорити»*.

* Усі деталі знайдете у статті «Акцизна марка в чеку РРО/ПРРО: позитив від ДПСУ» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 41).

Так от, з 01.01.2022 «завдяки» Закону № 1914** у Законі про РРО вже буде сказано про обов’язковість ЦЗШКМАП. Відповідно вже точно ЦЗШКМАП має бути у фіскальному касовому чеку з алкоголем, що маркується марками акцизного збору. Інакше — санкції.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Причому в Законі про РРО конкретизовано, що ЦЗШКМАП — це серія та номер акцизної марки. Вони (серія та номер) написані безпосередньо під лінійним штриховим кодом, і саме серію та номер ви отримаєте, якщо відскануєте лінійний штриховий код.

Тобто якщо у вас є сканер — скануєте код. Немає — забиваєте серію та номер акцизної марки (в якій є штриховий код — тобто нового зразка) вручну.

Товарний облік для ФОП

Нова редакція п. 12 ст. 3 Закону про РРО повною мірою узаконює вимогу про ведення товарного обліку для ФОП.

Тут знову-таки Мінфін поквапився та вже «запустив» товарний облік із 26.11.2021.

Щодо переліку зобов’язаних вести облік змін немає. Є зміни в частині тих, хто надає послуги, виконує роботи. Згадки про послуги в п. 12 ст. 3 Закону про РРО більше немає. Відповідно Мінфін, вважаємо, зобов’язаний буде прибрати згадку про послуги та роботи зі свого Порядку № 496***.

*** Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Також зменшено розмір санкції за відсутність товарного обліку, передбаченої ст. 20 Закону про РРО. З 01.01.2022 це 100 % вартості (раніше — подвійна вартість) таких товарів, не врахованих в установленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 нмдг (170 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі