Теми статей
Обрати теми

Акцизна марка в чеку РРО/ПРРО: позитив від ДПСУ

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У перший день жовтня головне податкове відомство на своєму вебпорталі* (а також в категорії 109.18 ЗІР) опублікувало чудову, хоча й запізнілу новину. Застосовувати штрафи за відсутність цифрового значення штрихкоду марки акцизного податку (ЦЗШКМАП) у розрахунковому документі на алкогольні напої податкові органи не мають права! Давайте обговоримо її детальніше.

* tax.gov.ua/media-tsentr/novini/507304.html

Нові роз’яснення

Отже, головне податкове відомство в роз’ясненні, що обговорюється, зазначає:

«наразі порядком проведення розрахунків, який визначений статтею 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»…, не передбачено обов’язку для суб’єктів господарювання при реєстрації розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої».

Як наслідок, ДПСУ справедливо резюмує:

«Отже, з 01 жовтня 2021 року підстав для застосування до таких суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у податкових органів не виникне».

У категорії 109.18 ЗІР питання стосується саме відповідальності за видачу розрахункового документа без наявності ЦЗШКМАП на алкогольні напої.

Що хочемо зауважити із цього приводу?

Згідно з п. 2 розд. ІІ Положення № 13** зазначати ЦЗШКМАП на алкогольні напої треба «у випадках, передбачених чинним законодавством».

** Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13. Детальніше про останні зміни до цього документа, внесені наказом Мінфіну «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» від 08.06.2021 № 329 (далі — наказ № 329), ви могли прочитати в замітці «Оновлені форми фіскальних касових чеків та інші зміни» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 27).

Власне, у цьому формулюванні і є головна проблема. Як її розуміти? Аналіз: (1) погоджувальних документів на проєкт відповідних змін (лист ДПСУ від 20.04.2021 № 4571/5/99-00-07-05-01-05 // drs.gov.ua/wp-content/uploads/2021/04/dokument-1986_1_2_19-21.pdf), (2) логіки подання цих змін (чіткий строк упровадження в життя змін), (3) логіки попередніх роз’яснень податківців*** схиляли нас до висновку, що безпечніше розуміти це формулювання так, що йдеться про випадки, коли чинним законодавством передбачена наявність акцизної марки на алкогольному напої.

*** Див., зокрема, статті «Перепрошивка РРО: «підводні камені» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 40), «Алкоголь (у т. ч. на розлив) і штрихкод акцизної марки: говорять податківці» («Бухгалтер 911», 2021, № 36).

Водночас був і інший підхід. Розуміти фразу «у випадках, передбачених чинним законодавством» таким чином, що поки обов’язок зазначати в чеку ЦЗШКМАП не пропишуть у Законі про РРО, цей обов’язковий реквізит вказувати не обов’язково.

«Плюсів» цьому підходу додавав той факт, що ідея внесення до Закону про РРО змін щодо ЦЗШКМАП уже «витала» в законопроєкті № 5600****.

**** Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 02.06.2021 № 5600 (w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72106).

Але через можливі ризики ми все одно відносили таке трактування до розряду сміливих.

Що сталося зараз? Податківці продемонстрували прихильність уже до цього підходу.

Очевидно, на тлі того, що законопроєкт № 5600 невблаганно рухається до стадії прийняття.

І говорять, що оскільки Законом про РРО обов’язок зазначати в чеку РРО/ПРРО ЦЗШКМАП на алкогольні напої прямо не передбачено, то умова «у випадках, передбачених чинним законодавством» якраз-таки дає змогу цей обов’язковий реквізит поки ігнорувати. Зрозуміло, без штрафних наслідків.

Біда тільки в тому, що такі чудові роз’яснення податківці надали дуже пізно 😠 — коли всі добросовісні платники вже «занурилися з головою» у проблеми перепрошивки РРО, придбання сканерів тощо.

Але повернемося до законопроєкту № 5600, яким ЦЗШКМАП хочуть «впровадити» в Закон про РРО. Адже якщо його «задумкам» судилося втілитися в життя, то не зазначати ЦЗШКМАП реалізатори алкогольних напоїв зможуть недовго — до того моменту, коли набудуть чинності відповідні зміни до Закону про РРО.

Увага на законопроєкт № 5600

У першій версії законопроєкту ЦЗШКМАП хотіли нерозривно зв’язати з обов’язком сканування акцизної марки.

При підготовці документа до другого читання цей момент уточнили/переробили. Тепер суб’єктів господарювання хочуть просто зобов’язати проводити розрахункові операції через РРО та/або через ПРРО

«із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями».

Така версія має низку важливих відмінностей. Виходить, марку можна буде й не сканувати. Якщо немає сканера — тоді ЦЗШКМАП доведеться вводити «методом ручного введення». І відразу тут і відповідь на запитання, що вводити у такому разі — серію та номер акцизної марки.

Фактично серія та номер акцизної марки — це і є ЦЗШКМАП, про що ми неодноразово говорили. Але декого терзали сумніви: «серія зазначена буквами, а вимагається зазначити цифрове значення?!».

По суті, це те, до чого багато вже й так дійшли «логічно», намагаючись впровадити на практиці зміни з наказу № 329.

Дата, з якої передбачається набуття чинності відповідних змін із законопроєкту № 5600, — 01.01.2022.

Якщо в підсумковій версії законопроєкту нічого не зміниться.

Відповідно якщо законопроєкт № 5600 усе-таки буде прийнято у відповідній редакції, то саме з 01.01.2022 з’являться підстави для застосування до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій за видачу з 01.01.2022 розрахункового документа без відображення ЦЗШКМАП на алкогольні напої.

Тому стежимо за перебігом ситуації з прийняттям законопроєкту № 5600.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі