Теми статей
Обрати теми

Пакети — з мінцінами від КМУ

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
З 10 грудня почали діяти перші «пакетні» обмеження*, введені Законом № 1489**. Ідеться про перехід на платне розповсюдження пластикових пакетів, причому з дотриманням нижньої цінової межі. До неї і «доклав руку» Кабмін.

* Деталі знайдете у статті «Пластикові пакети: на платний/безоплатний розрахуйсь!» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 47).

** Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 01.06.2021 № 1489-IX.

З 10.12.2021 в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг розповсюджувати пластикові пакети кінцевим споживачам можна тільки платно.

Як виняток, після цієї дати в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування і сфери послуг можна буде, як і раніше, безоплатно розповсюджувати біорозкладні пластикові пакети. А в роздрібній торгівлі також дозволені безоплатні надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), які призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Надтонкими є пластикові пакети з товщиною стінок менше 15 мікрометрів.

Більше того, треба дотримуватися мінімальних цін на платні пакети!

Обов’язок установлювати ці мінціни покладений на КМУ. І він таки впорався з цим завданням.

Поки маємо лише повідомлення на сайті КМУ***. Офіційного тексту документа ще немає. Два принципові моменти щодо цього документа, про які хочемо сказати вже зараз.

*** www.kmu.gov.ua/news/uryad-zatverdiv-minimalni-rozdribni-cini-na-plastikovi-paketi

Перший. Згідно з повідомленням КМУ його постанова набуває чинності не відразу після опублікування, а з 01.02.2022.

Другий. Мінімальні роздрібні ціни встановлені на пакети із стінками товщиною більше 50 мікрометрів, призначені для пакування і транспортування товарів і продуктів у роздробі, громадському харчуванні і «послужній» сфері.

Тобто мінціни не стосуються (важливо лише дотримуватися вимоги про платність):

— ані надтонких пакетів (пластикові пакети із стінками товщиною менше 15 мікрометрів);

— ані тонких пакетів (пластикові пакети із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів).

Що стосується рівня самих цін, то вони такі самі, як і передбачалося в проєкті****:

**** Про це ми розповідали в статті «Пластикові пакети: на платний/безоплатний розрахуйсь!» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 47).

2,00 грн — пакет без ручок і бокових складок;

2,50 грн — пакет без ручок, але з боковими складками, або з ручками без бокових складок;

3,00 грн — пакет з ручками і боковими складками.

Що виходить? З 10.12.2021 до 01.02.2022 — у нас період так званого цінового вакууму, коли вимога дотримуватися мінцін є, але самих мінцін немає.

У цьому періоді важливо просто дотримуватися умови про платність пакетів!

Штраф передбачений саме за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (ч. 2 ст. 6 Закону № 1489). Тому в період цінової невизначеності ціна на пакети у принципі може бути будь-якою. Головне, щоб вона була.

Для юрособи/ФОП штраф складе від 1700 до 3400 грн, а за повторне порушення протягом 3 років — від 3400 до 8500 грн.

А ось з 01.02.2022 недотримання «пакетних» мінцін уже може відгукнутися посадовим особам госпсуб’єктів адмінштрафом у розмірі 2550 грн (при повторному порушенні протягом року — 3400 грн) (ст. 1652 КпАП).

Нагадаємо: з 10.03.2022 у тому ж роздробі, громадському харчуванні і сфері послуг буде заборонено розповсюджувати тонкі (з товщиною стінок від 15 до 50 мкм), надтонкі (з товщиною стінок менше 15 мкм) і оксорозкладні пакети. Це не можна буде робити ані платно, ані безоплатно.

Обійдеться цей проступок уже дорожче: сума штрафу — від 8500 до 17000 грн. За повторне протягом 3 років подібне порушення — від 17000 до 34000 грн.

Як виняток, до 01.01.2023 дозволено безоплатно розповсюджувати надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), які призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду і розповсюджуються в роздробі як первинна упаковка.

Біорозкладних пакетів заборони також не стосуються.

І наостанок зазначимо, хто може штрафувати за порушення вказаних вище норм. Як адмінштраф за ст. 1652 КпАП, так і «пакетні» штрафи за Законом № 1489 можуть накладати:

— керівники (заступники керівника) Держпродспоживслужби;

— інші уповноважені керівником Держпродспоживслужби посадові особи. Уповноваженими, скоріше за все, стануть керівники територіальних управлінь цієї служби.

Протоколи за ст. 1652 КпАП мають право складати як представники Держпродспоживслужби, так і органи Нацполіції. Але очевидно, що в частині недотримання «пакетних» цін найчастіше стикатимуться госпсуб’єкти саме з Держпродспоживслужбою.

Санкції застосовують за результатами перевірки на підставі акта та інших документів. Причому акт має бути складений на кожне виявлене правопорушення (ч. 4 ст. 6 Закону № 1489).

При цьому вже з’явилися Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності у сфері розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг і визначається періодичність здійснення планових перевірок (постанова КМУ від 20.12.2021 № 1347).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі