Теми статей
Обрати теми

Думка податківців щодо РРО для інтернет-торговців і торговців їжею

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Податківці продовжують тлумачити Закон про РРО «на свій» смак. У результаті маємо наплив питань від інтернет-торговців. Крім того, продавці продуктів харчування хочуть отримати підтвердження, що вони у 2022 році таки можуть працювати із застосуванням розрахункових квитанцій (РК з КОРО), але без застосування РРО/ПРРО. Ось про це зараз і розповімо.

РРО/ПРРО для дистанційних платежів в інтернет-торгівлі

Свою думку ми висловлювали неодноразово. Але напередодні 2022 року важливо, якою логікою збираються керуватися податківці. За основу візьмемо їх «працю» — «Навчальний модуль оновлений «РРО легко і доступно»1.

1 tax.gov.ua/data/files/265387.pdf

З того, що відразу впадає у вічі, — щодо тих випадків дистанційних безготівкових (!) розрахунків, коли продавцем не використовується інтернет-еквайринг (!), відповідно, можна поставити під сумнів необхідність використання РРО/ПРРО. Податківці, говорячи про використання карток / електронних платіжних засобів, збираються дивитися і на спосіб відправлення, і на спосіб приймання платежу ☺. Це абсолютно не відповідає логіці Закону про РРО. Але що маємо, те маємо ☹.

Так, податківці, говорячи про необхідність використання РРО/ПРРО «в дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ», розшифровують, що під «реквізитами ЕПЗ» вони розуміють номер платіжної картки продавця ☺ або іншого платіжного засобу.

Тобто найближчим часом, очевидно, базовим буде такий сценарій: якщо в розрахунках використовується або номер картки покупця, або номер картки продавця, то ці розрахунки, на думку податківців, потрапляють у сферу дії Закону про РРО і РРО/ПРРО потрібні.

Якщо, звісно, у підприємця немає пільг за ст. 9 та 10 Закону про РРО.

У зв’язку з цим не радимо давати покупцям реквізити картки-ключа, навіть якщо вона переадресовує їх на сторінку оплати за реквізитами. Так, це зручно, але вам може відгукнутися РРО-зобов’язалівкою ☹. Само собою, не пройде варіант з непідприємницькою карткою. Давати треба реквізити IBAN поточного підприємницького рахунку.

Тепер про оплату покупцем. Якщо фізична особа — покупець платить за реквізитами IBAN-рахунку ФОП через інтернет-банкінг.

Якщо розібратися, платежі через Приват 24, Ощад 24 і тому подібні додатки не вимагають від ФОП застосовувати РРО/ПРРО. Але податківці завжди наполягали на зворотному.

І лише нещодавно їх думка стала епізодично мінятися на користь роботи без РРО/ПРРО при оплаті через інтернет-банкінг за реквізитами IBAN-рахунку2.

2 Вам може бути цікавою стаття «Інтернет-банкінг vs РРО/ПРРО: податківці пом’якшують свою позицію?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 36).

У принципі, ця адекватна логіка прямо не спростовується в «навчальному модулі». Адже податківці в ньому говорять формально про оплату з використанням номера картки/ЕПЗ.

У зв’язку з цим настійно радимо отримати на свою адресу письмову індивідуальну податкову консультацію (що оплата фізичною особою через інтернет-банкінг за реквізитами IBAN поточного підприємницького рахунку не є розрахунковою операцією в розумінні Закону про РРО, оскільки ви лише пропонуєте їй зробити оплату на свій підприємницький рахунок, але не пропонуєте їй скористатися реквізитами її картки). І якщо податківці вам її нададуть, зможете спокійно не застосовувати РРО/ПРРО.

Ще один момент щодо «навчального модуля». При післяплаті податківці визнають, що чек видає «поштова служба», а не ФОП.

Але знову ж таки не буде проблем, вочевидь, лише у тому випадку, якщо «поштова служба» перераховує кошти на підприємницький рахунок ФОП, а не на картку.

Продавці продовольчих товарів і не лише

Було питання щодо можливості роботи єдиноподатниками у 2022 році без РРО/ПРРО, але із зарезервованими у податківців КОРО з РК (кожному покупцеві видається заповнена від руки квитанція з розрахункової книжки) — згідно зі ст. 10 Закону про РРО і розробленим під неї Переліком № 13363.

3 Перелік окремих форм та умов ведення діяльності.., затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336.

Найбільший інтерес становить п. 1 Переліку № 1336 — роздрібна торгівля продовольчими товарами, окрім підакцизних товарів.

Це (див. консультацію в 109.03 ЗІР) харчові продукти в натуральному або переробленому вигляді, призначені для використання людиною в якості їжі, бутильована питна вода, безалкогольні напої, жувальна гумка, а також біологічно активні добавки.

Причому без обмеження, де ведеться торгівля (село, селище, місто і так далі).

Так от, були побоювання, що КМУ підправить Перелік № 1336 або податківці будуть проти його застосування спрощенцями. Але поки все ОК! Податківці не капризують, від КМУ вістей немає.

Але важливо торгувати виключно продовольчими товарами. Якщо продаватимете хоча б один непродовольчий товар (навіть у іншому своєму магазині) — доведеться застосовувати РРО/ПРРО . Але це знову ж таки якщо ви не можете скористатися якоюсь іншою позицією Переліку № 1336 (робота на території гірських сіл і селищ; роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами на території села і тому подібне)!

Увага! Кабмін таки вніс зміни до свого Переліку № 1336.

Йдеться про постанову КМУ від 23.12.2021 № 1359, якою перефразовано п. 1 Переліку № 1336. Зараз він говорить про роздрібну торгівлю продовольчими товарами (крім підакцизних), що здійснюється ФОП на єдиному податку. З 01.01.2022 — про роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних), що здійснюється ФОП на єдиному податку.

Тобто з 01.01.2022 дія п. 1 Переліку № 1336 буде обмежена лише територією села.

Виходить єдиноподатники, які торгують на території інших населених пунктів (селищ, міст), цим звільненням скористатися у 2022 році не зможуть!

При цьому асортимент товарів для роздрібної торгівлі на території села не обмежуватиметься лише продовольчими товарами. Будь-які дозволені для єдиноподатників товари, крім підакцизних.

Але при цьому мають бути виконані такі вимоги (одночасно):

— у тому торговому об'єкті, у якому працює ФОП, не повинні продаватися (ні ФОП, ні іншими суб'єктами господарювання) підакцизні товари (до підакцизних, нагадаємо, належать, серед іншого, алкоголь, тютюнові вироби);

— ФОП не повинен займатися ще й дистанційною торгівлею, зокрема через Інтернет;

— сільрадою / радою ОТГ не має бути ухвалено рішення про обов'язкове застосування на території села РРО/ПРРО для торгівлі на підставі п. 1 Переліку № 1336.

Річний обсяг розрахункових операцій не повинен перевищувати 167 розмірів МЗП (для 2022 року — 1 085 500 грн.) на один пункт продажу товарів.

Але де ж узяти КОРО і РК? Ці Книги (бланки) треба купити і обидві зареєструвати у своїх податківців. Які ж бланки купувати?

КОРО — за формою додатка 2 до Порядку реєстрації та ведення РК, КОРО від 14.06.2016 № 5474. Не плутайте з додатком 1 (це інша КОРО)!

4 zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0920 6#n4

РК складається з реєстраційної сторінки (додаток 6 до названого вище Порядку № 547) і власне розрахункових квитанцій за формою № РК-1 (додаток 3 до Положення про форму та зміст розрахункових документів від 21.01.2016 № 135). Є ще спрощені квитанції за формою № РК-2 (додаток 4 до Положення № 13), але їх застосовують, тільки якщо розрахункова операція не перевищує 10 грн.

5 zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0220-16#Text

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі