Теми статей
Обрати теми

Форму № Д4 за січень не подаємо?

Савченко Олена, налоговый эксперт
«Вихід на арену» об’єднаної ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітності багатьом не дає спокою. Перший звітний період для неї ще не закінчився — це 1 квартал 2021 року. Водночас за багато років у нас виробилася звичка щомісячно подавати «роботодавський» звіт з ЄСВ за ф. № Д4. І багато хто боїться цій звичці змінити. Так потрібно чи ні подавати ф. № Д4 за січень?

Відразу відповідаємо: Звіт з ЄСВ за формою № Д4 за січень подавати не потрібно (з урахуванням перехідного нюансу, про який нижче)!

Так, у нас, як і раніше, не скасований Порядок № 435* з ф. № Д4 у додатку 4 до нього.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Так, десь у якихось календарях звітності хтось продовжує виставляти граничні строки подання ф. № Д4 img 1. Але це нічого не змінює! Відкриваємо Закон про ЄСВ у редакції, що діє з 01.01.2021 р. У частині звітності в нас є така вимога:

«4) подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до цього Закону, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку)».

Усе! Жодна окрема форма з ЄСВ уже не подається. У загальному випадку за періоди 2021 року — об’єднана звітність. Перший строк подання якої ще не настав (див. деталі нижче)!

Перехідні моменти. Тут потрібно зауважити, що Мінфін планував затвердити «перехідний» наказ про застосування форм ЄСВ-звітності, яким, зокрема, було вказано, що в разі зняття з держреєстрації (!) платника ЄСВ до 28 лютого 2021 року звіт подається за ф. № Д4.**

** Деталі знайдете в статті «Єдина ЄСВ-ПДФО/ВЗ/ЄП-звітність: перехідні нюанси» («Бухгалтер 911», 2021, № 1-2).

Але документ цей поки що не з’явився.

Втім, він вже на підході!

Тому, у випадку зі зняттям з держреєстрації в січні або лютому подаємо все-таки ф. №Д4 (як про це говорилося в проєкті наказу). В інших випадках щодо періодів 2021 року ф. № Д4 не подається!

Об’єднана ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітність — коли вперше? Ця звітність — квартальна. Відповідно вперше за 1 квартал 2021 року нову звітність слід подати не пізніше за 11 травня 2021 року.

А чи потрібно подавати її з типом «довідкова» за більш короткі періоди у випадку, якщо, наприклад, працівники принесли лікарняні і претендують на допомогу по тимчасовій непрацездатності, виходять на пенсію тощо? Ми говорили про те, що теоретично така необхідність може виникнути вже за підсумками січня***.

*** Див. також наш матеріал «Об’єднаний звіт з ЄСВ і ПДФО. Уже за січень?» («Бухгалтер 911», 2021, № 4).

Але за наявною зараз інформацією таке «вкорочене» «довідкове» подання буде, але вже в 2 кварталі (якщо знову щось не переграють).

Таким чином, перший раз подаємо об’єднану ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітність за підсумками 1 кварталу — не пізніше за 11 травня 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі