Теми статей
Обрати теми

Заповнення декларації з плати за землю

Децюра Сергій, податковий експерт, Нестеренко Максим, податковий експерт, Шевчук Михайло, податковий експерт
У минулому номері ми з вами розглянули основні нюанси, пов’язані з розрахунком і декларуванням плати за землю (земподатку1 й орендної плати за землі держ- і комунальної власності2). Тепер наше завдання — розібратися, як правильно заповнити та подати декларацію з одним зі «спеціалізованих» розділів (із плати за землю — І, а з орендної плати — ІІ), а також узагальнюючим розділом ІІІ.

1 Стаття «Земельний податок — 2021».

2 Стаття «Орендна плата держ-, комземлі — 2021».

«Земельна» декларація (форму якої затверджено наказом від 16.06.2015 р. № 560, у редакції наказу від 23.01.2017 р. № 9), нагадаємо, є загальною для обох видів плати за землю, що цікавлять нас. Декларація складається із «шапки» та трьох розділів.

Вступна частина

У «шапці» декларації, здебільшого, зазначаються всім відомі дані, а саме реквізити платника та податкового органу, до якого подається декларація, а також код КОАТУУ території, на якій розміщені землі, за які нараховується податок.

До цього дня немає ясності. Податківці ніби орієнтують всіх на новий «територіальний» Класифікатор3. Але як впихнути новий код в декларацію не зрозуміло. Уточнюйте у своїх податківців.

3 Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Мінрегіону від 26.11.2020 р. № 290.

Із особливостей заповнення виділимо тільки правила заповнення рядка 1 «шапки», а саме:

— у полі «Порядковий номер за рік за видом декларації» слід зазначити номер, який дорівнює послідовно наростаючому числу поданих відповідних декларацій. Декларації з відміткою «Земельний податок» нумеруються окремо від декларацій з відміткою «Орендна плата» й окремо проводиться нумерація за типом декларацій («Звітна», «Нова звітна», «Уточнююча»);

— відмітку «Х» слід зазначити навпроти того виду плати за землю («Земельний податок» або «Орендна плата»), за яким подаєте декларацію, а також у полі 01 «Звітна», оскільки подаєте звітну декларацію;

— зазначаєте в полі «за 20__ рік» період, за який подаєте декларацію. Якщо подаєте річну декларацію, то вам слід заповнити тільки це поле. Якщо ж ви обрали варіант зі щомісячною звітністю, то, крім цього поля, вам слід заповнити й поле «за __ місяць».

У цьому полі слід зазначити номер місяця, за який звітуєте. Порядковий номер місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0»).

Земельний податок (розділ І)

Для звітності із земподатку, крім «шапки» декларації, слід правильно заповнити також розділи І і ІІІ. Саме в них відбувається нарахування податкових зобов’язань із земподатку.

У розділі І ви нараховуєте податок щодо кожної окремої земділянки. Правила заповнення розділу для місячних і річної декларації одні й ті самі. Нагадаємо їх!

Порядок заповнення розд. І декларації з плати за землю

Номер

колонки

Назва колонки

Які дані зазначати?

2

Категорія земельних ділянок

Чотиризначний код (формат XX.XX) щодо категорії / цільового призначення земель. Цей код повинен відповідати інформації, зазначеній у правовстановлюючих документах на земділянку чи довідці про НГО. Шукати такі коди слід у Класифікації земель

3 — 4

Документи, які засвідчують/підтверджують право власності/користування

Інформація, взята у правовстановлюючих документах на земділянку, а саме:

— у колонці 3 зазначаєте вид права власності:

1 — власність, 2 — постійне користування;

— у колонці 4 — серію та номер документа, який підтверджує право власності чи користування землею, тобто серію та номер держакта на землю або свідоцтва про право власності

5 — 6

Державна реєстрація прав власності/користування (у разі наявності)

Інформація про реєстрацію речових прав на землю. Беруть її зі Свідоцтва про реєстрацію речових прав на нерухомість.

У колонці 5 зазначаєте дату реєстрації у форматі: дві цифри місяця, чотири цифри року.

У колонці 6 зазначаєте номер запису, під яким був внесений запис до Держреєстру прав власності на нерухоме майно

7

Кадастровий номер земельної ділянки (у разі наявності)

Кадастровий номер своєї земділянки. Його беруть із правовстановлюючих документів на земділянку. Такий номер є дев’ятнадцятизначним

8 — 9

Площа земельної ділянки

Дані про площу конкретної земділянки. Їх наводять або в гектарах із чотирма десятковими знаками (колонка 8), або в метрах квадратних з двома десятковими знаками (колонка 9).

Заповнювати слід тільки одну із цих колонок. Яку саме, вирішує сам платник.

На наш погляд, слід обрати ту одиницю виміру, щодо якої наведений розмір НГО в довідці (витягу) про розмір НГО. Тоді у вас буде менше проблем із розрахунком податку, оскільки не доведеться морочитися з переведенням НГО за 1 м2 в НГО за 1 га або навпаки

10

Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки (грн)

Розмір проіндексованої НГО за 1 га або 1 м2 ділянок (у гривнях із двома десятковими знаками).

Якщо площу ви зазначили в га (заповнили колонку 8), то й НГО зазначайте за 1 гектар.

Зверніть увагу: в цій графі слід зазначати НГО не всієї земділянки, а одиниці її площі

11

Нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (грн)

НГО площі ріллі, що діє на момент подання декларації, по АР Крим або по області, на території якої знаходиться земельна ділянка, за яку сплачується податок. Дані про НГО відображають із двома десятковими знаками з урахуванням коефіцієнтів індексації (ст. 289 ПКУ).

Заповнюють цю колонку тільки ті платники, у яких НГО не проведена. Дізнатися розмір такої НГО ви зможете у своїй податковій

12

Ставка податку

(%)

Ставка податку у відсотках. Берете її з рішення місцевого органу влади (згідно зі ст. 284 ПКУ)

13

Річна сума

земельного

податку

Загальний річний розмір податку. Правила заповнення цієї графи як для річної, так і для місячної декларації одні й ті самі. Розраховуєте податок таким чином:

1) для земельних ділянок, НГО яких проведена і визначена:

— за 1 гектар: к. 8 х к. 10 х к. 12 : 100;

— за 1 м2: к. 9 х к. 10 х к. 12 : 100;

2) для земельних ділянок, НГО яких не проведена:

к. 8 або к. 9 х к. 11 х к. 12 : 100

14 — 16

Пільга

Дані про отримані пільги. Ці колонки будуть заповнені тільки щодо тих земель, стосовно яких установлені пільги зі сплати земподатку. У них слід зазначити:

— у колонці 14 — код пільги. Берете його з Довідника пільг, доведеного листами ДПСУ від 28.12.2020 р. № 101/1 і 101/2;

— у колонці 15 — розмір пільги, тобто площа (у га або м2) земділянки, яка звільняється від оподаткування, або відсоток звільненої від земподатку площі;

— у колонці 16 — суму пільги, тобто суму земподатку, від сплати якої звільнена юрособа. На суму пільги, зазначену в колонці 16, зменшують річну суму земподатку. Якщо пільга стосується всієї земділянки, то значення колонки 16 дорівнює значенню колонки 13

17

Річна сума земельного

податку

(до сплати)

Річна сума податку, яка має бути сплачена до бюджету. Щоб розрахувати розмір податку, слід від показника колонки 13 відняти показник колонки 16. Розмір податку, який зазначений у цій колонці щодо всіх земділянок, підсумовується в рядку 2 та переноситься до розділу ІІІ (рядок 3 колонки 3)

Орендна плата (розділ II)

Загальні правила подання декларації ті самі, що й щодо земподатку:

— подається декларація за місцезнаходженням орендованої земельної ділянки;

— при першому поданні декларації разом із нею подається витяг із технічної документації про розмір нормативної грошової оцінки. Витяг подається на паперових носіях. Це може бути як оригінал, так і копія (категорія 111.05 ЗІР). Але майте на увазі: такий витяг не є додатком до декларації.

Його роль — суто інформаційна, тому відмовити в прийнятті декларації через його відсутність податківці не мають права (роз’яснення в категорії 111.05 ЗІР).

Податківці хочуть, щоб надалі такий витяг подавався в разі зміни НГО. І якщо такі зміни відбулися протягом року, то щоб платник уточнив декларацію починаючи з дати, з якою набрала чинності нова НГО. На нашу ж думку, цей висновок неоднозначний4;

4 Деталі знайдете у статті «Орендна плата держ-, комземлі — 2021» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 5).

— якщо земельна ділянка перебуває у спільному користуванні декількох осіб, кожен орендар окремо обчислює розмір своєї орендної плати виходячи з площі орендованої ділянки згідно з умовами договору оренди (категорія 111.05 ЗІР);

— звітувати з орендної плати потрібно окремою «земельною» декларацією.

Отже, якщо ви одночасно є платником і земподатку, й орендної плати, то не можете звітувати за обидва види плати за землю однією декларацією.

Навіть якщо земельні ділянки, за які сплачуються земподаток і орендна плата, знаходяться в межах однієї і тієї ж адміністративно-територіальної одиниці. Про це свідчить також консультація податківців із категорії 111.05 ЗІР.

Ви вже знаєте, що в декларації розрахунок різних видів плати за землю розведений по розділах. Отже, в «орендній» декларації будуть заповнені розділи II та III.

Далі зупинимося на особливостях заповнення розділу II.

Цей розділ складається з 12 колонок.

На щастя, більшість із них заповнюються за тими ж правилами, що й у розділі I із земельного податку. До таких колонок у розділі II належать колонки 2 та 7.

Заповнюючи колонку 8 або 9 «Площа земельної ділянки», слід орієнтуватися на ту одиницю виміру, яка зазначена в договорі оренди. Обидві колонки одночасно не заповнюються.

У колонці 10 «Нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки» НГО зазначається в гривнях. При цьому НГО слід зазначати не за всю земельну ділянку, а за одиницю площі. Причому за ту одиницю, яка зазначена в колонці «Площа земельної ділянки».

Тобто якщо ви зазначили площу в гектарах (заповнена колонка 8), то й НГО зазначайте за 1 га, а якщо у квадратних метрах (заповнена колонка 9) — за 1 м2 (залежно від того, яка одиниця виміру площі зазначена в договорі оренди).

Колонки 5 і 6 розділу II заповнюються подібно до аналогічних у розділі I. У них зазначається дата держреєстрації права оренди земельної ділянки та номер запису про таку реєстрацію (згідно зі ст. 26 Закону № 19525).

5 Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV.

Принципово відрізняються від розділу I лише колонки 3 та 4 розділу II. У цих колонках зазначають дату та номер договору оренди земельної ділянки, яка перебуває в державній або комунальній власності.

Дату укладення договору оренди та дату держреєстрації орендних прав при цьому зазначають у форматі «число.місяць.рік».

У колонці 11 зазначається розмір орендної плати (у відсотках), установлений у договорі оренди між орендодавцем і орендарем (п. 288.4 ПКУ), а в колонці 12річна сума орендної плати.

При цьому річна сума орендної плати розраховується так:

к. 8 х к. 10 х к. 11 або

к. 9 х к. 10 х к. 11.

Увага! Іноді розмір орендної плати згідно з договором менший, ніж нижня межа, встановлена п.п. 288.5.1 ПКУ. Тоді потрібно підкоригувати значення колонки 11 так, щоб річна сума орендного платежу була на мінімально необхідному рівні.

Важливо: карантинне звільнення від орендної плати (згідно з п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) стосується тільки березня 2020 року. Тому на заповненні декларації за 2021 рік воно ніяк не позначиться. А ось уточнити березень 2020 року ви зараз ще встигнете. Його можна уточнити протягом строків, установлених ст. 102 ПКУ, та з урахуванням того, що на час карантину такі строки призупинені (згідно з п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Податківці у своєму роз’ясненні в категорії 111.05 ЗІР погоджуються із цим.

Наостанок — приклад того, як заповнюється «орендний» розділ декларації.

img 1

Підбиття підсумків (розділ ІІІ)

Після заповнення потрібного розділу декларації приступають до розділу ІІІ. Якщо говорити про заповнення звітної (звітної нової) декларації, то з усіх рядків цього розділу (а їх цілих 9) слід заповнити тільки рядок 3. У ньому слід зазначити:

— у колонці 3 — загальні дані про нараховану річну суму податку щодо всіх земділянок, інформацію про які зазначали в розділі І або II. За таким алгоритмом заповнюється розділ ІІІ як щорічної, так і щомісячної декларації (категорія 111.05 ЗІР);

— у колонках 4 — 15 — при заповненні щорічної декларації слід зазначити місячну суму земподатку / орендної плати. Для цього слід суму, зазначену в колонці 3 цього рядка, розподілити між 12 місяцями.

Якщо заповнювати щомісячну декларацію, то слід заповнити тільки ту колонку, яка відповідає звітному (податковому) місяцю, за який подається податкова декларація (роз’яснення в категорії 111.05 ЗІР).

Заповнення розділу III у декларації з орендної плати нічим не відрізняється від заповнення його в декларації, в якій ви звітуєте за земельний податок.

Далі наведемо приклад заповнення декларації із земподатку.

img 2

Фрагмент заповненої звітної декларації з земельного податку

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі