Теми статей
Обрати теми

Якщо змінили місцезнаходження: куди звітувати й платити податки?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ситуації, коли суб’єкт господарювання змінює своє місцезна­ходження (зі зміною адміністративного району), — непоодинокі. Куди в такому разі подавати звітність і сплачувати податки? У тому числі зважаючи на об’єднання звітності (ПДФО/ВЗ/ЄП + ЄСВ)?

Загальні положення

Раніше (до 01.01.2021 р.) подавати звітність, а також сплачувати обов’язкові платежі до кінця бюджетного року в загальному випадку потрібно було за старим місцезнаходженням. І лише з 1 січня наступного року підприємство/ФОП платило податки та збори за новим місцем обліку й подавало звітність до нової податкової.

Зокрема, такий підхід застосовувався щодо єдиного податку! Податківці віддавали пріоритет Бюджетному кодексу. А норму зі ст. 294.7 ПКУ, відповідно, «ігнорили» (консультації в категоріях 107.05 і 108.01.04 ЗІР).

Виняток становив ЄСВ. Уже за звітний період, у якому відбулася реєстрація змін до ЄДР, ЄСВ-звіт потрібно було подавати до нової податкової.

Туди ж відбувалася й сплата ЄСВ.

Що ж змінилося після 01.01.2021 р.?

Для платників ПДВ, податку на прибуток, єдиного податку, ПДФО/ВЗ усе залишилося, як і раніше (див. вище)! Як і раніше, затриматися на обліку в старому податковому органі (він стає неосновним місцем обліку) підприємству/ФОП, що змінило дислокацію, доведеться до кінця року (п. 10.13 Порядку № 15881).

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Нюанс щодо неприбутківців

Податківці схиляються до висновку, що в разі зміни податкової адреси (зі зміною адміністративного району) подавати звітність і сплачувати податки вони відразу повинні за новим місцезнаходженням. Але тут знову ж таки навіть у середовищі податківців немає повного консенсусу2 img 1.

2 Деталі знайдете в статті «Неприбутківець змінив адресу: куди звітувати і платити податки?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 23).

Важливий ПДВ-нюанс

З 23.05.2020 р. (дати набрання чинності Законом № 4663) у разі зміни місцезнаходження (місця проживання) немає необхідності перереєструватися платником ПДВ. Достатньо того, що здійснено процедуру переведення платника на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого.

3 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків…» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

Відповідні зміни внесені також до п. 4.1 Положення № 11304.

4 Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130. Див. також статтю «Добірка ПДВ-змін — під зав’язку року» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 52).

Той факт, що подавати заяву № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання) платника ПДВ не потрібно, підтверджують і податківці (див. категорію 101.02 ЗІР).

Якщо відбулося перейменування назв вулиць, міст, селищ, зміна поштових індексів, перереєстрація платника ПДВ теж не здійснюється і реєстраційна заява за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» не подається (див. роз’яснення в категорії 101.02 ЗІР).

ЄСВ

Тут найцікавіше. З одного боку, п. 8 розд. III Порядку № 4355 і п. 6 розд. II Порядку № 11626 у ситуації зі зміною місцезнаходження вимагають подавати ЄСВ-звіт та сплачувати ЄСВ відразу за новим місцем обліку. Проте з 01.01.2021 р., після «злиття» звітності, що відбулося, ці норми, на наш погляд, під знаком питання. Адже вони були прийняті під «старі» норми Закону про ЄСВ.

5 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

6 Порядок обліку платників ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162.

Зазирнувши в оновлену ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ, ми побачимо, що платник ЄСВ зобов’язаний, зокрема:

«1) своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску;

4) подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до цього Закону, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України».

У п.п. «б» п. 176.2 ПКУ і п. 3 розд. II оновленого Порядку № 47 також сказано, що Податковий розрахунок подається контролюючому органу за основним місцем обліку.

7 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу…, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

Ґрунтуючись на зазначених нормах, доходимо висновку, що при визначенні правил подання звітності з ЄСВ (у складі ПДФО/ВЗ- і ЄП-звітності) після 01.01.2021 р. «рулює» ПКУ.

У свою чергу, згідно з ПКУ зміна місцезнаходження — це особлива ситуація, що вимагає проведення процедур зняття з обліку / взяття на облік платника податків. І в цій ситуації п. 66.3 ПКУ фактично посилає нас до Порядку № 1588, який якраз і визначає алгоритм проведення зазначених процедур. Виходячи із цього, ми схиляємося до висновку, що при зміні місцезнаходження подавати Податковий розрахунок (ПДФО/ВЗ + ЄСВ) і ЄП-декларацію (ЄП + ЄСВ), а також сплачувати ЄСВ потрібно так, як це прописано в Порядку № 1588: до кінця року — до «старої» податкової, а з 1 січня — до нової.

Важливо! Нових роз’яснень податківців із цього питання поки немає. У категоріях 116.06 і 201.06 ЗІР розміщені «старі» консультації, що не враховують нових вимог законодавства. Тому щоб уникнути можливих непорозумінь, рекомендуємо отримати із цього приводу письмову індивідуальну податкову консультацію і діяти на її підставі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі