Теми статей
Обрати теми

Об’єднана звітність з типом «Довідкова»: ситуація на сьогодні

Савченко Олена, налоговый эксперт
Поки роботодавці губляться в здогадах, що їм робити, якщо в працівників «сталися» звільнення, пенсія, лікарняний (об’єднаного ЄСВ/ПДФО/ВЗ-звіту в системі досі немає), контролюючі органи тільки знизують плечима. Так що ж ми маємо із цієї ситуації на сьогодні?

Відразу зауважимо, що поки ми можемо тільки ґрунтуватися на усних, наданих нам, роз’ясненнях контролюючих органів: податківців, пенсійників та ФСС. Але їх уже достатньо, щоб скласти загальне уявлення про ситуацію на сьогодні. Висновки поки такі:

1. Об’єднаного звіту в системі немає і найближчим часом він навряд чи з’явиться. За туманними й оптимістичними прогнозами — це березень.

Говоримо зараз про Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Форму Податкового розрахунка затверджено наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773.

2. Строків подання об’єднаної звітності з типом «Довідкова» немає. Поки це питання ще обговорюється. Але дуже малоймовірно, що його потрібно буде подавати з кожною заявою-розрахунком на лікарняні, виходом на пенсію або звільненням. Імовірніше, що його зроблять щомісячним (одним шматком, так би мовити, щодо всіх «випадків»).

3. Відповідальності за неподання звітності з типом «Довідкова» немає.

4. Подавати такий звіт у паперовому вигляді поштою немає жодного сенсу. До системи він не потрапить, втягнути його туди з природних причин поки неможливо, фонди його не побачать. Тож можна/потрібно спокійно чекати й не хвилюватися, що ми позбавляємо працівника лікарняних, пенсії, допомоги по безробіттю.

Не вина роботодавця, що ми маємо таку ситуацію. І, на жаль, ці проблеми «поштою» не вирішиш!

5. З приводу фінансування лікарняних із ФСС ситуація така. У деяких регіонах заявляють, що профінансують лікарняні, якщо разом із заявою-розрахунком будуть додані копії платіжок про сплату ЄСВ. Таким чином без питань профінансують «надійних» страхувальників.

Нагадуємо, що на подання такої заяви-розрахунку на отримання фінансування з ФСС відведено 5 робочих днів з дати прийняття комісією (уповноваженим) із соцстрахування рішення про призначення лікарняних. Важливо! Незалежно від ситуації зі звітністю нехтувати цими строками не можна.

6. Виправити виявлені помилки за старими періодами, допущені в грудневому й раніше ЄСВ-звіті, у платників можливості поки немає. Виправитися можна буде вже за новими правилами з появою об’єднаного звіту*.

* Про принципи виправлення помилок у новій звітності ми писали в статті «Об’єднаний звіт з ЄСВ і ПДФО. Уже за січень?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 4).

Поки це все. Тримаємо руку на пульсі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі