Теми статей
Обрати теми

«Інвалідний» Звіт: час рахувати працівників

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо ви — підприємство або ФОП, у яких число працівників добралося до 8, то, можливо, вам уже час зареєструватися у Фонді соцзахисту інвалідів і подати туди відповідний Звіт. Детальніше про це читайте далі.

Реєструються у Фонді соцзахисту інвалідів (далі — Фонд) ті роботодавці, які зобов’язані виконати норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю. Це підприємства та ФОП-роботодавці, у яких середньооблікова кількість штатних працівників (далі — СКШП*) за рік становить 8 і більше осіб.

* Алгоритм розрахунку СКШП ви можете знайти, зокрема, у статті «Реєструємося у Фонді інвалідів до 1 лютого» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 3).

Строк реєстрації — до 1 лютого року, наступного за роком збільшення чисельності працівників (СКШП) до 8 осіб (п. 3 Порядку реєстрації**). Наприклад, якщо в минулі роки СКШП у вас не дотягувала до 8, а за підсумками 2020 року стала 8 і більше, вам потрібно до 01.02.2021 р. зареєструватися у Фонді.

** Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджену постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

Показник СКШП за звітний рік розраховують відповідно до п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників від 28.09.2005 р. № 286.

У загальному випадку для реєстрації роботодавець подає до відділення Фонду за своїм місцем держреєстрації заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98. Окремі категорії роботодавців разом із заявою подають додаткові документи:

1) копію рішення про внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій — для підприємств, установ і організацій, які повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів;

2) відомості про відокремлені підрозділи за формою, наведеною в додатку до Інструкції № 42***, — для роботодавців, у яких є відокремлені підрозділи;

*** Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) від 10.02.2007 р. № 42.

3) копію засновницького договору та/або статуту госпоб’єднання, а також перелік підприємств, що увійшли до складу госпоб’єднання, за формою додатка до Інструкції № 42 — для госпоб’єднань, до складу яких входять громадські організації осіб з інвалідністю.

Якщо ви подаєте заяву про реєстрацію особисто, то разом з копіями документів надаєте їх оригінали. Якщо ж заяву відправляєте поштою, то копії потрібно засвідчити нотаріально.

Санкції за порушення строку реєстрації у Фонді законодавством не передбачені. А якщо пропустили строк реєстрації — у вас є можливість пройти реєстрацію перед поданням Звіту (він подається до 1 березня 2021 року****).

**** До речі, вже за оновленою формою, про що ми розповімо окремо (у найближчих номерах).

Нагадаємо, що реєстрацію у Фонді, виконання нормативу та подання Звіту наразі перевіряє Держпраці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі