Теми статей
Обрати теми

ФОП закривається у 2021 році: як відзвітувати?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Сьогодні поговоримо про те, як відзвітувати ФОП, який «ліквідується» (реєструє припинення підприємницької діяльності) у 2021 році.

ФОП-загальносистемник

Найпростіше підприємцям на загальній системі. Аж до 2022 року вони звітують на старих бланках*. А це означає, що якщо ФОП знявся з держреєстрації, наприклад 22.06.2021 р., то він зобов’язаний подати:

* Нюанси знайдете в статті «До коли «живе» стара ЄСВ-звітність: відповіді від Мінфіну» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 9).

декларацію про доходи на бланку, затвердженому наказом Мінфіну від 25.04.219 р. № 177.

Електронний ідентифікатор — F0100111.

Подати її потрібно протягом 20 календарних днів після закінчення червня (місяця зняття з держреєстрації), тобто не пізніше 20.07.2021 р. Тип декларації — «Звітна». У полі 8 зазначаємо позначку біля «особа, яка припинила підприємницьку діяльність протягом звітного року» і ставимо дату реєстрації припинення підприємницької діяльності (22.06.2021 р.);

звіт про ЄСВ «за себе» за формою № Д5, затверджений наказом Мінфіну від 05.11.2020 р. № 670.

Електронний ідентифікатор звіту — F3000513 (не плутати з F3005113).

Цей звіт подаємо протягом 30 календарних днів після реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 11 розд. III Порядку № 435**). У нашому прикладі — не пізніше 22.07.2021 р. Тип звіту — «ліквідаційна». У полі 7 ставимо позначку «х» біля поля «ФО — на загальній системі оподаткування» і зазначаємо час перебування на загальній системі в повних місяцях «з 01.01.2021 р. по 30.06.2021 р.».

** Чинний ще Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

При заповненні інформації щодо ЄСВ враховуємо «новинки» у сплаті ЄСВ-2021 р.*** У тому числі в частині розподілу чистого доходу між місяцями року.

*** Розгорнуту інформацію із цього приводу знайдете в статті «Як ФОП (не) сплатити ЄСВ за І квартал?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 13).

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання звіту потрібно сплатити ЄСВ (з урахуванням уже зроблених сплат за квартали 2021 року).

ФОП-єдиноподатник

З єдиноподатниками все трохи по-іншому. Із 01.04.2021 р. вони звітують за формою об’єднаної ЄП/ЄСВ-декларації в редакції (яка затверджена наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752).

Ідентифікатори деки в Електронному кабінеті: F0103405 — для річного подання єдиноподатниками групами 1 і 2; F0103307 — для всіх випадків квартального подання.

Стару декларацію єдиноподатника і ф. № Д5 з ЄСВ «за себе» єдиноподатники при «ліквідації» вже не подають (починаючи з квітня).

У який строк потрібно подати декларацію? Для єдиноподатників групи 3 відповідь очевидна — протягом 40 календарних днів після закінчення того кварталу, в якому вони зареєстрували припинення підприємницької діяльності.

А ось для єдиноподатників груп 1 і 2 звітним періодом є рік. Тому формально, навіть якщо вони знімаються з держреєстрації протягом 2021 року, вони можуть подати об’єднану деку аж після закінчення 2021 року (п. 294.6 ПКУ). Але так робити настійно не рекомендуємо. Податківці завжди вимагали й вимагають досі подавати її протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу, в якому ФОП на ЄП зареєстрував припинення підприємницької діяльності (категорія 107.01.07 ЗІР).

Як заповнити останню декларацію єдиноподатника

Ось тут виникає багато запитань, оскільки декларація — нова. І в неї є маса «дитячих хвороб», які податківці з ПФУ усувають «на ходу». Як же її заповнити востаннє?

Запитання

Відповідь

Який звітний період зазначити в деці, якщо єдиноподатник групи 2 знявся з держреєстрації в червні 2021 року?

Як ми вже говорили, податківці вимагають, щоб у разі припинення діяльності єдиноподатники груп 1 і 2 звітували за підсумками останнього кварталу роботи (наростаючим підсумком з початку року).

Тому в нашому прикладі звітний період обираємо «півріччя». Так само робить і єдиноподатник групи 3. Ідентифікатор форми, відповідно, буде «квартальний» — F0103307

Чи можна подати звіт в електронному вигляді?

Згідно з офіційною версією податківців (категорія 107.01.07 ЗІР) і консультації на гарячій лінії після зняття з держреєстрації це неможливо (електронний документообіг припиняється).

Вони пропонують подати звіт особисто або відправити поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення (врахуйте, що поштою потрібно відправити деку не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку її подання).

Хоча на практиці в деяких ФОП виходило відправити декларацію в електронному вигляді.

Якщо в стандартний спосіб відправити в електронному вигляді декларацію не вийде, можна користуватися «запасним» (обов’язково за узгодженням з інспектором): прикріпіть PDF-копію деки (скан заповненої і підписаної власноручним підписом декларації) до листа з проханням прийняти останню, по суті «ліквідаційну», деку і відправте цей лист податківцям через розділ «Листування з ДПС» Електронного кабінету

Ба більше, деякі податківці на місцях узагалі відмовлялися приймати паперовий звіт, надісланий поштою img 1, і вимагали відправити його в електронному вигляді. Тож цей момент краще уточнити у свого інспектора. Можливо, він дозволити надіслати звіт через пункт меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету

Чи потрібно подавати деку за підсумками 2021 року, якщо ФОП знявся з держреєстрації в червні й уже подав ліквідаційну деку?

Ні, річну деку в цьому випадку не подаємо. Таке правило прописано в п.п. 296.5.1 ПКУ

Як заповнити поле 8 деки, якщо ФОП знявся з держреєстрації в червні?

Обов’язково зазначаємо знак «+» у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення»

Які особливості заповнення ліквідаційної деки єдиноподатника, який знявся з держреєстрації 22.06.2021 р.?

Зазначаємо знак «Х» у комірці 01 (тип форми — «Звітна»).

У полі 2 обираємо звітний період (у нашому прикладіпівріччя).

У полі 9 зазначаємо максимальну кількість працівників (рахуємо їх кількість у кожному місяці із січня по червень й обираємо максимальне). Якщо працівників не було, поле залишаємо порожнім.

У полі 9 не враховуємо декретниць, мобілізованих і громадян, що виконують роботи (послуги) за договорами робіт (послуг).

У полі 10, на відміну від додатка 1, зазначаємо тільки ті КВЕД, якими ФОП фактично займався у 2021 році.

Далі заповнюємо свою таблицю (залежно від того, в якій групі працював ФОП), зазначаючи суму доходу, отриману з 01.01.2021 р. (наростаючим підсумком).

Не забуваємо, що єдиноподатники групи 1 були звільнені від ЄП у 2021 році із січня по травень включно, тому в розділі ІІ деки в полі «Щомісячні авансові внески, грн» за I квартал вони зазначають «0, 00» або прочерк, а за II квартал — тільки ставку ЄП за червень

Додаток 1 до деки з ЄСВ «за себе»

Чи потрібно подавати додаток 1 (щодо ЄСВ «за себе») у складі ліквідаційної деки?

У загальному випадку: так, при знятті з держреєстрації обов’язково подаємо додаток 1.

Але якщо у всіх місяцях перебування на ЄП у поточному році ФОП — пенсіонер, то додаток 1 можна не формувати й не подавати. Якщо ж у ФОП є інші звільнення, наприклад у нього є основне місце роботи, то на гарячій лінії податківці радять усе-таки подати додаток 1 з нулями. Хоча знову ж таки стійкої думки із цього приводу поки немає, тож, можливо, ваш інспектор дозволить узагалі не подавати додаток 1

Як заповнити додаток 1, якщо ФОП, який знявся з держреєстрації, був найманим працівником — основне місце роботи — і за всі місяці роботодавцем сплачений ЄСВ більше за мінімальний?

Такі ФОП звільнені від сплати ЄСВ (п. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ)*.

А втім, додаток 1 у складі ліквідаційної деки краще подати. У його графах 2 і 4 податківці на гарячій лінії радять зазначити нулі.

Але будьте обережними: радимо запитати в роботодавця інформацію про те, чи сплатив він ЄСВ за вас у розмірі, не меншому мінімального, за минулі місяці 2021 року

Таку інформацію ви можете дізнатися і самостійно, після закінчення кварталу, запитавши в електронному кабінеті ПФУ** довідку за формою № ОК-5 або № ОК-7***. Отримання її безоплатне і забирає декілька хвилин або навіть секунд. Але для цього вам буде потрібно авторизуватися на порталі ПФУ за допомогою того ж електронного підпису

Як правильно заповнити поле 8 додатка 1 в останній деці єдиноподатника, який знявся з держреєстрації 22.06.2021 р.?

Раніше у формі № Д5 аналогічний реквізит заповнювався тільки в повних місяцях (з 1-го по 30-те/31-ше число). Інакше ф. № Д5 не приймалася.

Проте в новому об’єднаному звіті правила, судячи з усього, змінилися: тепер податківці на гарячій лінії настійно рекомендують заповнювати це поле по день фактичної розреєстрації.

Тобто в нашому прикладі це виглядатиме так: «з 01.01.2021 р. по 22.06.2021 р.».

Як показала практика, саме такі звіти успішно приймалися й щодо них надходила квитанція 2.

У полі 8.1 зазначаємо цифру «6» (означає: єдиноподатник)

Які особливості заповнення додатка 1 єдиноподатником групи 2 або 3, який знявся з держреєстрації 22.06.2021 р.?

Зазначаємо знак «Х» у комірці 01 (тип додатка — «звітна»). У полі 4 обираємо звітний період «півріччя».

У полі 5 ставимо знак «Х» біля комірки «Після припинення».

У полі 6 зазначаємо дату реєстрації припинення підприємницької діяльності (у нашому прикладі — 22.06.2021 р.).

У полі 7 зазначаємо основний КВЕД (можете подивитися його у виписці з Держреєстру або на сайті Мін’юсту****). Неважливо, яким видом діяльності ФОП займався насправді, — тут потрібно зазначити основний КВЕД згідно з документами.

Поле 8 — див. попереднє запитання.

У полі 9 у загальному випадку (якщо немає пільг зі сплати ЄСВ «за себе») в графі 2 зазначаємо мінзарплату (із січня по червень — 6000,00 грн). Можна зазначити й більше, якщо є бажання вплинути на майбутню пенсію (але не вище 90 тис. грн щомісячно). А ось менше 6000 грн — не можна.

У графі 3 зазначаємо ставку ЄСВ — 22,00 %.

У графі 4 розраховуємо ЄСВ: 22 % від графи 3. Не звертайте уваги на формулу, вона зазначена з помилкою img 2!

Підсумок за графою 4 переносимо до розділу VII деки (ряд. 21)

Які особливості заповнення додатка 1 єдиноподатником групи 1, який знявся з держреєстрації 22.06.2021 р.?

Із січня по травень 2021 року такі ФОП були звільнені від сплати ЄСВ. Тому за рядками січень — травень у графах 2 і 4 зазначаємо «0,00».

В іншому заповнюємо додаток 1 так само, як і єдиноподатники групи 2 (див. попереднє запитання)

* До речі, звільнення також діє і в тих місяцях, коли ЄСВ сплачено в меншому розмірі (у цьому випадку ФОП сам повинен вирішувати, платити чи ні ЄСВ за цей місяць). Але податківці зараз почали активно цю норму «перекручувати», чому присвятимо окремий матеріал у найближчому номері.

** portal.pfu.gov.ua/

*** Про те, як розшифрувати дані, зазначені в цих довідках, ви можете дізнатися із статті «Як ФОП (не) платити ЄСВ «за себе», якщо він — найманий працівник?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 13).

**** usr.minjust.gov.ua/content/free-search

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі