Теми статей
Обрати теми

ФОП не платив ЄСВ через звільнення: чи може він претендувати на лікарняний/декретний?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Нещодавно ми розповідали про те, як ФОП отримати виплату з Фонду соцстраху у разі хвороби чи декрету1. Рівно рік тому Фонд запевняв, що такі виплати зможуть отримати у тому числі й ті ФОП, яких звільнили від ЄСВ «у зв’язку з карантином». Проте зараз працівники Фонду часто відмовляються навіть приймати документи на виплату лікарняних або декретних у таких ФОП. Щось змінилося? Розбираємося.

1 Вам можуть бути цікаві статті «Лікарняні та декретні у ФОП: важливі нюанси — 2021» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 22), «Як ФОП розрахувати суму лікарняних і декретних самому собі?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 23), «Як ФОП отримати гроші в разі хвороби або декрету?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 24).

Усі ЄСВ-звільнення у ФОП можна умовно розділити на два типи:

1) стандартні звільнення, наприклад: для ФОП-пенсіонерів, ФОП з інвалідністю, ФОП — найманих працівників (із основним місцем роботи), загальносистемників, які в якомусь місяці не отримали чистого доходу й тому подібне (ч. 4 — 6 ст. 4 Закону про ЄСВ);

2) карантинні звільнення. Вони діяли (пп. 910 і 910.1 розд. VIII Закону про ЄСВ):

— у 2020 році: у березні — травні усі ФОП були звільнені від ЄСВ, а в грудні — тільки єдиноподатники групи 1;

— та у 2021 році (у січні — травні єдиноподатники групи 1 могли не платити ЄСВ).

Стандартні ЄСВ-звільнення

Так от, якщо йдеться про стандартні звільнення, то ФОП, якому дано право взагалі не платити ЄСВ, просто не є застрахованою особою.

Чому? Тому що застрахована особа — це та, яка: 1) підлягає соцстрахуванню та 2) сплачує ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ), а у разі звільнення ФОП не підлягає соцстрахуванню та не сплачує ЄСВ.

У деяких випадках ФОП-звільненець може бути застрахованою особою, якщо він добровільно сплачує ЄСВ. Але це можливо не завжди.

Виходить, що якщо в місяці, коли діє стандартне ЄСВ-звільнення, ФОП захворів, отримав травму або пішов у декрет (настав 30-й тиждень вагітності), він не отримає виплат із Фонду соцстраху. Адже він — не застрахована особа (ч. 1 ст. 19 Закону № 11052). Про це говорить і Фонд соцстраху3.

2 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

3 www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/973137;jsessionid=%20215A0ABB1FDE45FD76AEA52FE86841DE

Карантинні ЄСВ-звільнення

А що з карантинними звільненнями? Тут усе не так прозоро.

Періоди карантинного звільнення (березень — травень 2020 року та грудень 2020 — травень 2021 року) включаються в пенсійний стаж ФОП автоматично. При цьому вважається, що ЄСВ за ці місяці сплачено в мінімальному розмірі. Це прямо прописали в пп. 15.5 і 14.51 Закону про пенсійне страхування4.

4 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Щоправда, на практиці з пенсійним стажем під час карантину спочатку були проблеми. Але тепер пенсійний стаж у довідці ОК-5 відображається в основному правильно.

Проте пенсійний стаж і страховий стаж для виплати лікарняних — це різні стажі. І з включенням у страховий стаж для виплати лікарняних періоду карантинного ЄСВ-звільнення є проблеми. Адже в Закон про соціальне страхування5 «карантинних» уточнень не вносили (на відміну від Закону про пенсійне страхування).

5 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Але ключове питання тут у тому, чи є ФОП, тимчасово звільнений від ЄСВ у зв’язку з карантином, застрахованою особою?

З огляду на те, що тимчасове карантинне ЄСВ-звільнення було покликане підтримати ФОП у складний період, коли вони вимушені були призупиняти діяльність через обмеження, у 2020 році Фонд соцстраху завіряв6, що, незважаючи на несплату ЄСВ, ФОП усе одно вважатимуться застрахованими особами та матимуть право на страхові виплати (у тому числі лікарняні/декретні).

6 www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/969446, www.facebook.com/VDFSSU/posts/2954149774675795?comment_id=4081349401955821&reply_comment_id=4081792318578196¬if_id=1625633444922895¬if_t=comment_mention&ref=notif, www.kamenkamr.gov.ua/news/1218-roziasniue_fss_ukraini_zvilneni_vid_splati_edinogo_vnesku_fop_i_chastkovo_bezrobitni_maiut_pravo_na_viplati_vid_fondu.html

Проте зараз працівники Фонду на гарячій лінії заявляють, що якщо ФОП не сплачує ЄСВ, то він не є застрахованою особою, навіть якщо звільнення — карантинне img 1. Тобто він не може претендувати на отримання лікарняних/декретних. Чому?

Фонд вважає, що карантинне ЄСВ-звільнення єдиноподатників групи 1 (грудень 2020 — травень 2021 року) відрізняється від карантинного ЄСВ-звільнення, яке діяло для усіх ФОП у 2020 році (березень — травень) img 2. Але ні механізм звільнення, ні законодавчі підстави для звільнення не змінилися. Адже в Законі про соціальне страхування ні «березень — травень 2020 року», ні «грудень 2020 — травень 2021 року» не згадані як такі, що включаються у страховий стаж.

Виходить, просто Фонд вирішив, що не зможе фінансувати страхові виплати ФОП, звільнених від ЄСВ за карантинними підставами. Тепер вони вимагають від єдиноподатників групи 1 сплатити ЄСВ для відновлення статусу застрахованої особи. Як же бути підприємцям? У цьому випадку вбачається два варіанти дій.

Варіант 1

Якщо в цьому є економічний ефект:

1) подати декларацію єдиноподатника за І півріччя 2021 року з типом «звітна» та «довідкова» (заповнюємо обидва типи відразу), заповнивши в ній додаток 1 із січня по місяць, в якому ФОП виходить у декрет/на лікарняний;

2) сплатити ЄСВ за усі місяці з січня 2021 року по місяць виходу в декрет/на лікарняний, незважаючи на звільнення img 3.

Переплатою це вже не вийде назвати, оскільки ФОП добровільно визначить суму ЄСВ у звітності за місяці звільнення img 4.

При цьому пам’ятаємо, що в період карантину ні штрафи, ні пеня згідно із Законом про ЄСВ за несвоєчасну сплату ЄСВ не нараховуються img 5 (пп. 911.1 і 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ). Але не слід забувати про адміністративний штраф, накласти який у податківців можливість таки є7.

7 Деталі знайдете у статті «Адмінштрафи за податковими та ЄСВ-порушеннями: звільнення немає!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

Що стосується сплати ЄСВ за грудень 2020 року, то тут усе складніше. Просто заплатити ЄСВ за грудень замало. Треба ще й змінити дані в поданій за 2020 рік звітності. Зробити це через подання уточнюючої нової декларації з єдиного податку за 2020 рік не вийде. Система таку звітність не приймає. І податківці проти. У такому разі залишається діяти в старому порядку: замовляємо перевірку, на підставі акта перевірки подаємо форму № Д6 із заповненою таблицею 2 «Відомості про збільшення або зменшення сум зобов’язань за страховими внесками за результатами проведеної перевірки».

Хоча, знову ж таки, як бути з тим, що ми нічого не порушували, не зрозуміло.

Варіант 2

Можна поборотися. Наприклад, все-таки подати документи на отримання допомоги в загальному порядку. Розглянути їх повинні протягом 10 днів. Навіть якщо ФОП не видадуть допомогу, йому зобов’язані видати письмову мотивовану відмову з обґрунтуванням причин відмови та порядку оскарження. На це дається 5 днів після винесення відповідної ухвали.

Разом чекаємо 15 днів і якщо дістаємо письмову відмову, то оскаржуємо її:

— по-перше, офіційна позиція Фонду соцстраху поки що говорить про те, що ФОП, звільнений від ЄСВ на підставі карантину, є застрахованою особою та має право на соцвиплати8;

8 www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/969446

— а по-друге, якщо ФОП виходить у декрет/на лікарняний, приміром у липні, то за червень він уже ЄСВ сплатив (немає звільнення). Отже, він — застрахована особа. Оскільки у цієї особи немає ЄСВ-боргів (у грудні 2020 — травні 2021 року він від ЄСВ звільнений), він має право на допомогу!

За захистом можна звертатися в той же офіс бізнес-омбудсмена9.

9 boi.org.ua

І пам’ятайте: звернутися за виплатою лікарняного/декретного ФОП може не пізніше 12 календарних місяців із дня відновлення працездатності (тобто з дня, яким закритий лікарняний лист) — ч. 5 ст. 32 Закону про соціальне страхування. Тож час є img 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі