Теми статей
Обрати теми

Великі аграрії: по прибутку звітуємо щокварталу?!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
ДПСУ в підкатегорії 102.20.01 ЗІР висловила дискусійну думку, що платники податку на прибуток із числа сільгоспвиробників зобов’язані звітувати щокварталу, якщо є високодохідними платниками за підсумками 2020 року. І, звісно, якщо вони не обрали особливого звітного періоду (з 01.07.2020 р. по 30.06.2021 р.). Давайте розберемося в ситуації!

ПКУ надає виробникам с/г продукції (для цілей оподаткування податком на прибуток до таких належать підприємства, дохід яких від продажу с/г продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 % загальної суми доходу) право вибору звітного періоду:

1) особливого, який починається та закінчується в нестандартні терміни — з 1 липня попереднього звітного року до 30 червня поточного звітного року (п.п. 137.4.1 ПКУ);

2) «стандартного» (з 1 січня по 31 грудня звітного року). Причому з п. 137.5 ПКУ випливає, що незалежно від обсягу доходу для с/г виробників встановлено річний звітний період. Ось саме в цьому питанні податківці в обговорюваній консультації з категорії 102.20.01 ЗІР і почали «мудрувати».

Особливий звітний період

Особлива тривалість річного податкового (звітного) періоду передбачена для аграріїв п.п. 137.4.1 ПКУ. Зверніть увагу: у п. 137.4 ПКУ йдеться саме про ті випадки, коли початок та/або закінчення податкового (звітного) періоду відрізняється від стандартного.

Уперше після паузи, викликаної фіскальним трактуванням ДПСУ норм п.п. 137.4.1 ПКУ, особливий податковий (звітний) період аграрії могли вибрати починаючи з 01.07.2020 р. Включає такий особливий період ІІ півріччя 2020 року та І півріччя 2021 року, тобто зараз у самому розпалі звітна кампанія за його підсумками.

Граничний строк подання декларації за період з 01.07.2020 р. по 30.06.2021 р. спливає в понеділок, 30 серпня* (з урахуванням правила святково-вихідного перенесення).

* Дивіться також «Календар бухгалтера. Серпень-2021» у минулому номері журналу.

Нагадаємо: головне податкове відомство відмовляло img 1 аграріям у застосуванні особливого звітного (податкового) періоду, посилаючись на те, що з 01.01.2017 р. ст. 209 ПКУ, яка регламентувала дію спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, втратила силу. А посилання на цю статтю донедавна було у п.п. 137.4.1 ПКУ.

Виправлена ця помилка була Законом № 466** у ході «запізнілої» податкової реформи-2020. Законом № 466 була внесена поправка й до п.п. 14.1.234 ПКУ, завдяки якій визначення сільгосппродукції тепер прописане не лише для цілей оподаткування ЄП. Ця норма Закону набула чинності з 23.05.2020 р.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX. Про нововведення в частині податку на прибуток, внесені цим Законом, ви могли прочитати у статті «Податкова реформа — 2020: податок на прибуток» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 22.

Звітний період у інших аграріїв

Ми вважаємо, що для всіх інших аграріїв (що відмовилися від особливого звітного періоду) також установлено річний звітний період, тільки вже стандартний. Це прямо випливає з п. 137.5 ПКУ. Адже сперечатися з тим, що для виробників сільгосппродукції встановлений саме такий, не береться навіть ДПСУ. Інша річ, що податківці розглядають п.п. «б» п. 137.5 у комплексі з п.п. 137.4.1 ПКУ, вважаючи, що річний звітний період стосується тільки аграріїв, що зробили вибір на користь особливого звітного періоду:

«Виробники сільгосппродукції, які для цілей оподаткування податком на прибуток відмовилися від застосування «особливого» звітного періоду***, визначають податковий (звітний) період за загальними правилами, передбаченими для платників податку на прибуток» (підкатегорія 102.20.01 ЗIР).

*** З 1 липня минулого звітного року по 30 червня поточного звітного року.

Для тих же аграріїв, які відмовилися від застосування особливого річного звітного періоду, головне податкове відомство резюмує:

— якщо річний дохід виробників сільгосппродукції від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) перевищує 40 млн грн, то податковим (звітним) періодом для податку на прибуток є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік;

— якщо такий дохід не перевищує 40 млн грн, то такі платники застосовують річний податковий (звітний) період, який розпочинається з 1 січня по 31 грудня поточного звітного року.

Вважаємо такі висновки геть неправильними, такими, що не випливають з норм ПКУ.

Ще раз повторимо: п.п. «б» п. 137.5 цього Кодексу встановлює річний податковий (звітний) період для виробників сільськогосподарської продукції. Без будь-яких застережень щодо обсягу доходів таких платників або вибору ними особливого звітного періоду.

І, як це часто буває, з’явилися ці роз’яснення якнайневчасніше.

Граничний строк подання декларації з податку на прибуток за I півріччя спливає в понеділок, 9 серпня.

Тому якщо дотримуватися цього роз’яснення, слід вже зараз подати звітність за минуле півріччя.

Що при цьому робити із звітністю за I квартал, якщо її не подавали, не до кінця зрозуміло.

Ніхто не знімає з платників податку на прибуток обов’язок подання декларації за І квартал. Її неподання — порушення, покарання за яке передбачено п. 120.1 ПКУ.

Тому якщо «йдете на поводі» у податківців і подаєте звітність згідно з їх роз’ясненнями, радимо подавати звітність не лише за півріччя, але й за І квартал.

Благо за несвоєчасне подання звітності з податку на прибуток зараз не може бути накладений штраф згідно з «карантинним» п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі