Теми статей
Обрати теми

«Карантинні» новації: розбираємо останню постанову

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
17 червня набрала чинності постанова № 6111, якою Кабмін: (1) продовжив дію карантину до 31 серпня; (2) вніс істотні правки до «карантинної» постанови № 12362, прописавши обмеження та заборони для зеленої зони, до якої вся Україна перейшла із 17 червня, і підкоригувавши правила для жовтої/помаранчевої та червоної зон. Останнє — «на перспективу», адже жоден регіон не застрахований від повернення або до жовтої, або помаранчевої, або, ще гірше, до червоної (можливо, повторного) зони. Давайте разом у всьому розберемося!

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 16.06.2021 р. № 611. Попередній аналіз цього документа ми провелили у статті «Продовження карантину до кінця літа й інші «карантинні» поправки» попереднього номера журналу.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 р. № 1236.

Продовження карантину до кінця літа

Ви, безумовно, вже знаєте, що карантин і режим надзвичайної ситуації продовжаться як мінімум до 31 серпня. Відповідні правки внесені до п. 1 постанови № 1236.

Разом із карантином продовжать свою дію й такі поблажки для суб’єктів господарювання:

— мораторій на проведення деяких документальних та фактичних податкових перевірок (при цьому перелік винятків установлений як п. 522 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, так і скандальною постановою КМУ № 893);

3 Постанова КМУ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 03.02.2021 р. № 89. Детальніше про неї ви могли прочитати у статті «Мораторій на податкові перевірки зник?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 7).

— мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування/обчислення/сплати ЄСВ (установлений п. 912 розд. VIII Закону про ЄСВ);

— мораторій на неподаткові планові заходи держнагляду (контролю) у сфері госпдіяльності (за певними винятками) (установлений п. 3 розд. II Закону № 5334);

4 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів…» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

— звільнення від відповідальності за деякі податкові порушення (що передбачено п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ), а також ЄСВ-порушення, пов’язані з несвоєчасною (неповною) сплатою ЄСВ та поданням ЄСВ-звітності (п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ);

При цьому від адміністративних штрафів звільнення немає!

— зупинення перебігу строків давності.

Закінчення дії всіх цих поблажок прив’язане до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України.

Зелена зона: наше сьогодні

Новим п. 22 постанови № 1236 передбачено, що із 17 червня 2021 року img 1 на території України встановлюється зелений рівень епідемічної небезпеки. Але ж про те, що всі регіони країни перебувають на зеленому рівні, повідомлялося ще на початку місяця! Зокрема, про це говорив новий міністр охорони здоров’я5.

5 kmu.gov.ua/news/usya-ukrayina-perebuvaye-na-zelenomu-rivni-karantinnih-obmezhen-viktor-lyashko

Схоже, це той випадок, коли нормативне регулювання відставало від реального життя. Як би там не було, це питання вже минулого часу, а далі детальніше поговоримо про сьогодення. Зокрема, про обмеження, встановлені для зеленої зони.

«Громадянські» обмеження (тобто ті, які стосуються всіх нас як громадян) передбачені практично ті самі, що раніше були передбачені в жовтій зоні (раніше були перелічені в пп. 1 — 5 п. 3 постанови, тепер «перекочували» з деякими змінами до пп. 1 — 6 п. 22).

Маємо на увазі, зокрема, заборони не перебування: (1) у громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, які закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно; (2) на вулицях без документів, які посвідчують особу, підтверджують громадянство або спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні. А також інші обмеження, які ми давно сприймаємо як даність.

Повний перелік знайдете в п. 22 постанови № 1236. Ми ж зараз розглянемо те, що безпосередньо стосується суб’єктів господарювання.

Заборони та обмеження, що діють у зеленій зоні

№ з/п

Що заборонено?

Коментар

1

Проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів (у тому числі розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) без одягнених усіма учасниками й організаторами заходу засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно

Обмеження за площею або наповненістю будівель (за аналогією з тими, що передбачені для жовтої (та нижче) зони), у зеленій зоні не передбачені

Важливо! Ці обмеження не застосовуються за умови наявності в усіх учасників і організаторів заходу негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЦР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більше ніж за 72 години до здійснення заходу, або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації

2

Здійснення регулярних і нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, в міському, приміському, міжміському, внутріобласному та міжобласному сполученні, в кількості більше, ніж кількість місць для сидіння, яка передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб

Обмеження повністю аналогічне тому, що раніше було передбачене п.п. 8 п. 3 «карантинної» постанови для жовтої зони (тобто й помаранчевої та червоної також)

Важливо! Перевізник при цьому несе відповідальність за забезпечення водіїв засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, та здійснює контроль за використанням пасажирами під час перевезення засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, які закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно

3

Діяльність суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:

— не нанесене маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м;

— не забезпечені працівники засобами індивідуального захисту, зокрема захисними масками або респіраторами, і не здійснюється належний контроль за їх використанням;

— здійснюється обслуговування покупців без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема захисних масок або респіраторів, які закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб’єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);

— не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни)

Це обмеження один в один відповідає тому, яке раніше стосувалося жовтої (помаранчевої та червоної) зони та було прописане у п.п. 12 п. 3 постанови № 1236

Інші відтінки: поправки «на перспективу»

Адаптивного карантину ніхто не скасовував, а на засіданні КМУ, на якому прийняли постанову № 611, Прем’єр-міністр говорив про четверту хвилю коронавірусу img 2. Тобто якщо, не дай Боже, епідемічна ситуація в якому-небудь регіоні країни погіршає, то йому, як і раніше, відкрита дорога до жовтої/помаранчевої/червоної зони.

Жовтий рівень може бути встановлений на всій території України за наявності протягом трьох днів підряд хоча б однієї із трьох ознак, перелічених у новому п. 23 постанови № 1236.

Якщо на території хоча б одного регіону виконуються критерії для встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки, вся країна переходить до жовтої зони.

Принцип обмежень та заборон у кожній наступній зоні залишився тим же: у жовтій зоні діють усі протиепідемічні заходи зеленої зони та передбачені для жовтої, у помаранчевій — ті самі, що в жовтій6, а в червоній — ті самі, що в жовтій/помаранчевій плюс характерні тільки для червоної.

6 Додатково на території регіонів, у яких установлено помаранчевий рівень епідемічної небезпеки, рішенням регіональних комісій з питань ТЕБ та НС вводяться посилені заходи контролю за дотриманням на території регіону встановлених обмежувальних протиепідемічних заходів, готовності установ охорони здоров’я до приймання хворих на COVID-19, виявлення і реєстрації осіб з підозрою на COVID-19 відповідно до стандартів МОЗ.

Жовтий рівень епідемічної небезпеки передбачає ті самі обмеження, що й раніше (повний перелік знайдете в п. 3 постанови № 1236). Звернемо увагу на деякі зміни, що діють із 8 червня (передбачені постановою № 5837).

7 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 02.06.2021 р. № 583.

Так, дві третини місць (раніше — 50 %) можуть бути заповнені в разі:

1) проведення масових8 заходів (у тому числі у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) у залах. Розміщення при цьому здійснюється з дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами й одним порожнім рядом у кожному окремому залі;

Зазначені обмеження не застосовуються за умови наявності в усіх учасників та організаторів заходу негативного результату тестування на COVID-19, яке проведене не більше ніж за 72 години до проведення заходу, або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації.

8 Культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних тощо.

2) проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів із глядачами;

3) приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури. Розміщення в кожному окремому кінозалі або залі при цьому може здійснюватися з дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами й одним порожнім рядом, а може, як і раніше, з дотриманням шахового порядку.

Також постановою № 583 знято заборони на:

— проведення дискотек, роботу розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо;

Під закладами громадського харчування маються на увазі ресторани, кафе, бари, закусочні, їдальні, кафетерії, буфети тощо.

— роботу після 24:00 й до 7:00 суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування;

— діяльність закладів, що надають послуги з розміщення. Наразі аналогічна заборона (з тими ж винятками) передбачена для червоної зони img 3 (новий п.п. 16 п. 35 постанови № 1236).

А ось інші заборони, яких з 17 червня в п. 3 «карантинної» постанови більше немає, нікуди не подінуться (просто тепер вони поширюються й на зелену зону).

У червоній зоні, крім уже озвученої зміни щодо послуг із розміщення, є ще одне уточнення, причому передбачене воно також постановою № 583. Тепер установлено, що дозволені перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні за наявності в них негативного результату як тестування на COVID-19 методом ПЦР, так і експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, проведеного не більше ніж за 72 години до дня поїздки, або (нове!) документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі