Теми статей
Обрати теми

Зміна кодів УКТ ЗЕД «по ланцюжку» VS блокування ПН/РК

Казанова Марина, податковий експерт
На практиці трапляються ситуації, коли після отримання авансу від покупця і реєстрації податкової накладної (ПН) потрібно змінити номенклатуру товарів, що постачаються. І якщо зміна номенклатури супроводжується ще й зміною в кодах УКТ ЗЕД, то неодмінно виникає питання про можливе блокування ПН/РК. Розглянемо декілька ситуацій.

Ситуація 1

Нам постачальник товару виписав «нульовий» РК на заміну коду. Ми відповідно теж виписали «нульовий» РК своєму покупцеві. Але обидва РК заблокували. Що нам робити. Відразу подавати документи на розблокування нашого РК чи вже дочекатися, поки наш постачальник розблокує свій РК?

Подавати документи на розблокування РК можна, не чекаючи, поки постачальник розблокує виписаний вам РК. Жодних перешкод для цього немає. Але, очевидно, питання пов’язане з тим, як доводити й обґрунтовувати зміну коду УКТ ЗЕД при розблокуванні РК.

Судячи з усього, причина блокування РК була викликана тим, що код УКТ ЗЕД товару змінився на рівні перших чотирьох цифр. Тобто спрацював п. 4 Критеріїв ризиковості операцій1. Він передбачає блокування РК, який складений на платника і змінює номенклатуру постачання: для кодів УКТ ЗЕД — на рівні перших чотирьох цифр, для кодів послуг — перших двох2.

Хоча потрібно точно визначитися з причиною блокування (перевірити у квитанції). Адже якщо, наприклад, РК заблокований з причини ризиковості самого платника, то порядок розблокування буде зовсім іншим.

1 Додаток 3 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

2 Більше деталей знайдете в статті «Специфіка блокування розрахунків коригування» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 19).

Зауважимо: це самостійний критерій ризиковості операцій. Тут неважливо, «ризиковий» цей код УКТ ЗЕД (тобто включений він до Переліку3 ризикових чи ні) і чи є за ним «віртуальний» залишок на складі. Тобто якщо б навіть спочатку постачальник розблокував свій РК, а потім ви реєстрували б РК для свого покупця — цей критерій усе одно міг спрацювати. Цей критерій не спрацьовує, якщо:

3 Затверджений наказом ДПСУ від 11.03.2021 р. № 277.

— РК потрапляє в ознаки безумовної реєстрації (наприклад, змінено коди, зазначені у врахованій податківцями Таблиці даних платника податку). Якщо РК складений на неплатника ПДВ, то критерії безумовної реєстрації на нього не поширюються;

— або платник відповідає хоча б одному показнику позитивної податкової історії.

Як розблокувати РК? Загалом процедура така ж, як і щодо розблокування ПН. Але в нашому випадку потрібно ще додатково приділити увагу підтвердженню причин і фактів зміни номенклатури товару (коду УКТ ЗЕД).

З якої причини постачальник змінив код:

1. Код УКТ ЗЕД товару змінюється через те, що постачатиметься інший товар. У цьому випадку РК на зміну номенклатури складається датою відвантаження товарів «нової» номенклатури. А отже, в платника для доведення реальності операцій «зміни номенклатури» будуть уже накладні на постачання товару «нової» номенклатури + додаткова угода на зміну номенклатури. А в поясненнях, які подаються разом із пакетом «розблокувальних» документів, потрібно зазначити, з якої причини відбулася зміна номенклатури (змінилися госпобставини, ціни тощо). Звісно, це не скасовує і подання основного пакета документів. Для визначення комплекту документів, які потрібно подати, користуємося: «звідки, хто, де, кому». А саме:

звідки отримано товар — усі документи, пов’язані з придбанням товару (договір із постачальником із додатками, специфікаціями; рахунки-фактури щодо сплати за придбані товари; видаткові накладні / податкові накладні від постачальника; банківські виписки, які підтверджують сплату постачальникові за отриманий товар);

хто задіяний у госпоперації — наявність трудових ресурсів і підрядників; якщо залучалися до здійснення операції перевізники — документи на перевезення;

де здійснюється госпоперація — наявність виробничих потужностей, обладнання, приміщень;

кому реалізовано товар — взаємовідносини з покупцями (договори; рахунки-фактури; видаткові накладні / акти виконаних робіт; банківські документи, що підтверджують оплату).

Зазначимо ще один момент, який стосується вже податкового кредиту покупця. У цьому випадку у зв’язку зі змінами коду УКТ ЗЕД період відображення ПК у покупця не зсувається (в нього зберігається право на нього за ПН на передоплату, адже перша подія (передоплата) не скасовується). Але скласти «нульовий» РК на зміну коду УКТ ЗЕД усе ж потрібно, інакше буде розбіжність між даними ПН і первинкою, а отже, можуть виникнути питання до податкового кредиту покупця.

2. Постачальник помилився в коді УКТ ЗЕД. У цьому випадку пакет «розблокувальних» документів стандартний — потрібно буде додати весь комплект документів на придбання і продаж цього товару (див. вище). Але в поясненнях потрібно буде зазначити, що зміна коду УКТ ЗЕД викликана тим, що первісно він був визначений помилково. І згідно з УКТ ЗЕД правильний код цього товару такий-то.

Але в цьому випадку, фактично, покупці отримали «дефектну» ПН. А отже, до моменту реєстрації виправляючого РК відображати податковий кредит за такою ПН покупцеві небезпечно.

Ситуація 2

Куплено товар у зборі з комплектуючими. У ПН постачальника цей товар показаний частинами (кожна складова виділена окремо зі своїм кодом УКТ ЗЕД і відміткою про імпорт). Тепер підприємство постачає товар. Покупець вимагає, щоб показали товар одним рядком (тобто товар у цілому). Якщо покажемо одним рядком, не будуть заблоковані ПН?

Номенклатура в ПН повинна відповідати формулюванням у договорі і первинці, якою супроводжується постачання. Тому все залежить від того, що виступає предметом договору (що зрештою ви постачаєте за договором — укомплектований товар чи кожну його складову окремо). Якщо «цілісний» товар — то саме він (а не його складові) повинен фігурувати в ПН.

Звісно, у такому разі може змінитися і код УКТ ЗЕД товару, що постачається. Невідповідність товарів (а точніше, кодів УКТ ЗЕД) на «вході» і «виході» є одним з критеріїв ризиковості операцій. Але блокування ПН загрожує, якщо:

У загальному випадку суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або зроблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж у наборах, повинні класифікуватися за тим матеріалом або компонентом, який визначає основні властивості цього товару.4

4 Детальніше в статті — «Товари в наборі/комплекті VS податкова накладна» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 39).

1. ПН не відповідає жодній ознаці безумовної реєстрації (зокрема, немає прийнятої податківцями Таблиці даних, у якій фігурував код УКТ ЗЕД товару, що постачався).

2. Платник не відповідає жодній з ознак позитивної податкової історії.

3. Виконуються умови для визнання операції ризиковою:

1) у вас немає придбань цього товару;

2) або обсяг постачання цього товару:

дорівнює або перевищує величину залишку, який визначається як різниця між обсягом придбання такого товару, зазначеного з 01.01.2017 р. у «вхідних» ПН/РК і митних деклараціях, збільшеного в 1,5 раза, та обсягом постачання відповідного товару, зазначеного в ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.2017 р.;

переважання в такому залишку (більше 50 %) груп товарів, визначених ДПС5.

5 Діючий перелік кодів УКТ ЗЕД таких груп товарів затверджено наказом ДПСУ від 11.03.2021 р. № 277.

Уникнути блокування можна, подавши Таблицю даних платника, в поясненнях до якої зазначити, що підприємство здійснює комплектацію товару.

Первинним документом, що підтверджує таку комплектацію, зазвичай, є акт комплектації (комплектація номенклатури).

Ситуація 3

Отримано від покупця аванс за товар. Виписана і зареєстрована ПН. Пізніше отримали ПН від свого постачальника, з якої стало зрозуміло, що проавансований покупцем товар імпортний. Чи потрібно складати розрахунок коригування до ПН, виписаної за передоплатою? Чи не заблокують його?

Складати РК бажано — інакше в покупця можуть бути проблеми з податковим кредитом. Адже код УКТ ЗЕД — обов’язковий реквізит ПН і для імпортних товарів він повинен зазначатися повністю (п. 201.1 ПКУ). А у вашому випадку він складений як на вітчизняний товар (зазначено тільки чотири цифри коду). При цьому податківці вважають, що помилка в коді УКТ ЗЕД недопустима (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 10.12.2020 р. № 5118/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Хоча висновок спірний.6

6 Детальніше в статті — «Помилка в коді УКТ ЗЕД: чи є право на податковий кредит?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8).

У принципі, в нашому «передоплаченому» випадку можна сказати, що помилки в коді УКТ ЗЕД не було. Просто змінилася номенклатура постачання. Тоді період відображення податкового кредиту в покупця не зсувається (переносити ПК до періоду реєстрації РК йому не потрібно). У такому разі складається РК як на зміну номенклатури — датою фізичного відвантаження товару.

У частині блокування. Оскільки немає змін на рівні перших чотирьох цифр коду УКТ ЗЕД, блокування такого «нульового» РК за критеріями ризиковості операцій малоймовірне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі