Теми статей
Обрати теми

Сільгоспна ПДВ-ставка 14 %: як у березні складати і реєструвати ПН?

Казанова Марина, податковий експерт
З 01.03.2021 р. запрацювала нова с/г-ставка ПДВ 14 % (п.п. «г» п. 193.1 ПКУ)*. Але виникла проблема — як заповнювати податкові накладні (ПН) із цією ставкою? Податківці не забарилися з роз’ясненнями із цього приводу. Але навряд чи вони порадують платників.

* Подробиці знайдете в статті «Сільгоспставці ПДВ 14 % — бути!» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 9).

Податківці дали свої роз’яснення із цього приводу в листі від 01.03.2021 р. № 5257/7/99-00-21-03-02-07. Відповідь у кращих традиціях: поки не буде оновлена форма ПН, складати і реєструвати ПН на ставку 14 % не можна img 1.

Як «розраду» податківці нагадують, що в період карантину штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А що покупець до реєстрації ПН продавцем сидітиме без регліміту і податкового кредиту з ПДВ — у листі мовчанка img 2.

Зауважимо, що 23.02.2021 р. Мінфін оприлюднив проєкт відповідних змін**. Але коли вони будуть фактично затверджені і з’явиться реальна можливість реєструвати ПН/РК зі ставкою ПДВ 14 %, поки сказати складно. Адже за правилами тільки на обговорення проєкту відводиться цілий місяць.

** tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2021-rik/75156.html

Добре, якщо до кінця березня. Тоді можна буде вчасно зареєструвати ПН, датовані першою половиною березня 2021 року, а покупець зможе показати в березневій декларації податковий кредит. Але це так повинні зійтися зірки. Як буде фактично — ніхто не знає.

Також немає відповідних рядків під ПДВшну ставку 14 % і в декларації з ПДВ. Але сподіватимемося, що до граничних строків подання декларації з ПДВ за березень устигнуть.

Пару слів скажемо також про договірну відповідальність, пов’язану з нереєстрацією/несвоєчасною реєстрацією ПН через такі штучно створені перешкоди. Застосувати штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН або стягнути шкоду (у вигляді неотриманого податкового кредиту) контрагент-покупець навряд чи зможе. Адже продавець фізично не мав можливості зареєструвати ПН. А згідно з ч. 2 ст. 218 ГКУ притягнення учасника господарських відносин до господарсько-правової відповідальності допускається, тільки якщо він не доведе, що вжив усіх залежних від нього заходів для недопущення правопорушення.

Та й відшкодування збитків передбачає обов’язкову наявність причинно-наслідкового зв’язку між протиправною поведінкою порушника і заподіяною шкодою, а також вини порушника.

Окремо скажемо про ситуацію, коли договір містить застереження про те, що остаточний розрахунок проводиться покупцем після реєстрації постачальником належним чином заповненої податкової накладної в ЄРПН. У такому разі слід урахувати, що таке застереження є не санкцією (господарсько-договірною відповідальністю), а саме договірною умовою. Тому поки постачальник не зареєструє ПН, у покупця і не виникне обов’язку проводити остаточний розрахунок за товар, навіть якщо продавець повністю поставить товар.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі