Теми статей
Обрати теми

«Компенсаційні» зміни: уже в дії

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Убачивши в «компенсаційному» Законі лазівки для здійснення корупційних правопорушень, законодавці внесли до нього зміни. У чому суть поправок? Читайте далі.

Усі ми знаємо, що зарплату працівникам потрібно виплачувати не рідше двох разів на місяць. Цього вимагають ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці. Порушення встановлених строків виплат призводить до необхідності (за певних умов*) нарахування і виплати компенсації. Керуємося при цьому Законом № 2050** і Порядком № 159***.

* Детальніше про які можете прочитати в статті «Якщо затримали зарплату» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

** Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III.

*** Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

Так ось, з 26.02.2021 р. набрав чинності Закон № 1214****, який вносить зміни до Закону № 2050. У чому їх суть?

**** Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 04.02.2021 р. № 1214-IX.

Перелік доходів, що підлягають компенсації, наведений у ч. 2 ст. 2 Закону № 2050. Серед них були в тому числі інші доходи, які громадяни отримують на території України і які не мають разового характеру. Не дуже конкретне формулювання, чи не так? Воно «муляло очі» й авторам законопроєкту № 3817 (який трансформувався в Закон № 1214, що обговорюється), які побачили в ньому фактор ризику, «який полягає в нечіткості визначення підстав для прийняття рішення». І щоб цей фактор усунути, у ч. 2 ст. 2 Закону № 2050 відтепер визначений вичерпний (!) перелік доходів, що підлягають компенсації! Виглядає цей перелік так:

— пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством);

— соціальні виплати;

— стипендії;

— зарплата (грошове забезпечення);

— сума індексації грошових доходів громадян;

— суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;

— суми, які виплачуються особам, що мають право на відшкодування шкоди в разі втрати годувальника.

Умови нарахування й алгоритм розрахунку компенсації при цьому залишилися колишніми! Компенсацію нараховуємо за умови, що:

1) затримка виплати «неразових» грошових доходів становить один календарний місяць і більше;

2) у місяці виплати заборгованості індекс споживчих цін наростаючим підсумком перевищив 100 %.

Очевидно, повинні настати зміни й у Порядку № 159. Чекаємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі