Теми статей
Обрати теми

Закон «щодо трудових книжок»: підписаний і опублікований

Савченко Олена, налоговый эксперт
Бентежна заминка на етапі підписання Закону про еТК*, як ми і припускали, була не більше ніж заминкою. Закон підписаний і вже навіть опублікований. А отже, діджиталізації обліку трудової діяльності працівників бути…

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX.

Закон про еТК, про який ми зовсім нещодавно говорили**, підписаний і опублікований — у газеті «Голос України» від 10.03.2021 р. № 44. ТОП-три моменти із цього приводу.

** Стаття «Діджиталізацією по трудових книжках: Закон прийнято» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 9).

1. У частині прав/обов’язків роботодавців/працівників Закон про еТК набирає чинності не відразу, а тільки через 3 місяці з дня його опублікування, тобто 10.06.2021 р.

До цього моменту з трудовими книжками працівників усе робимо по-старому! Тобто роботодавець (юрособа, ФОП), як і раніше, повинен робити записи в трудовій книжці працівникам за основним місцем роботи про прийняття, переведення, звільнення та ін. Юрособи зобов’язані зберігати в себе і вести облік трудових книжок працівників. ФОП такий облік не ведуть, трудові книжки працівників у себе не зберігають (роблять запис і віддають працівнику)***.

*** Деталі знайдете в статті «У кого зберігаються трудові книжки працівників ФОП?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 15).

2. Після 10.06.2021 р. почнеться 5-річний період «оцифровування» трудових книжок — включення Пенсійним фондом (ПФ) до реєстру застрахованих осіб Держреєстру відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників. Надавати відомості до ПФ можуть як роботодавці, так і безпосередньо працівники. Детальніше про це зможемо поговорити, коли з’явиться відповідний порядок від Пенсійного фонду.

Пояснення на порталі ПФ, як відсканувати і передати скан-копії трудової книжки, не є таким порядком. Це просто пояснення. Тому не поспішайте. Час іще є.

3. З 10.06.2021 р., тобто після набрання чинності Законом про еТК, запис про прийняття, переведення, звільнення з роботи до трудової книжки вноситимуться тільки на вимогу працівника. Якщо працівник не наполягає — трудову не чіпаємо.

А якщо працівник працевлаштується вперше і не має трудової книжки, він зможе звернутися до роботодавця з вимогою оформити її. І роботодавець, у свою чергу, зобов’язаний буде паперову трудову книжку такому працівникові завести.

Тобто трудові книжки цілком «з обороту» не зникають, але їх «життя» підтримуватиметься лише зусиллями «небайдужих» працівників.

Ще одне цікаве запитання — як будемо визначати основне місце роботи після 10.06.2021 р.? Відповідь — за поданою працівником заявою. Поки є підстави вважати, що можна буде обмежитися тим, що працівник у заяві про прийняття на роботу визначить це місце роботи як основне.

На цьому поки все. Стежимо за розвитком ситуації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі