Теми статей
Обрати теми

Оновлено Довідник умовних кодів причин коригування в РК

Казанова Марина, податковий експерт
ДПСУ 29.04.2021 р. оновила До­відник кодів причин коригування в розрахунку коригування (РК). У ньому передбачено новий код причини коригування для доволі специфічного випадку — коли потрібно скласти РК до ПН на безоплатне постачання. Подробиці — далі.

Оновлений Довідник умовних кодів причин коригування наведено наприкінці статті. Нагадаємо, що цим Довідником ми користуємося при заповненні гр. 2.1 «код причини» РК.

Що нового він передбачає? У ньому з’явився новий код причини коригування — «204» — «Коригування податкової накладної, складеної при здійсненні операції з безоплатного постачання товарів/послуг». Тобто стосується він РК до ПН на безоплатне постачання. Застосовується цей новий код з 01.04.2021 р. (це означає, що РК з таким кодом причини коригування може бути датований, починаючи з 01.04.2021 р.).

Усі інші коди причин коригування залишилися незмінними.

Нагадаємо, що особливістю безоплатних постачань є те, що на них складається дві ПН. Перша — на суму, розраховану виходячи з фактичної (нульової) ціни постачання (реєструється «на покупця» і видається покупцеві). Друга — на суму перевищення «мінбази» над договірною ціною (реєструє таку ПН постачальник «сам на себе»).

Відповідно, якщо здійснюється коригування безоплатного постачання, то коригувати потрібно і першу, і другу ПН! Очевидно, необхідність нового коду якраз і викликана тим, що зареєструвати РК до першої ПН (з «нульовим» постачанням) було дуже проблематично. Адже обсяги постачань у такій ПН дорівнюють нулю. І при спробі скласти РК, наприклад, на часткове або повне повернення безоплатно поставленого товару (рядок на «мінус») програма видавала помилку — «Обсяг постачання в РК повинен бути менше 0».

Ось, власне, вирішити цю проблему і покликаний новий код причини коригування «204». Причому цей код причини коригування використовуємо як при частковому, так і при повному поверненні безоплатно поставленого товару.

Наприклад, було поставлено безоплатно 100 од. товару. Тепер відбувається повернення 10 од. цього товару.

ПН на безоплатне постачання

img 1

РК на часткове повернення

img 2

При цьому залишається ще одне запитання: новий код причини коригування зазначається тільки в РК до першої ПН на фактичну («нульову») суму чи й до другої ПН (на «мінбазу»)? Вважаємо, що тільки в РК до першої ПН. Адже при складанні/реєстрації РК до ПН на «мінбазу» (з типом причини 15) — жодної специфіки у зв’язку з безоплатними постачаннями немає. Більше того, для РК до «мінбазних» зведених ПН передбачено свій код причини коригування «203».

ПН на суму перевищення «мінбази» над договірною ціною може бути:

— «індивідуальною» — складають на кожну дату виникнення «мінбазного» ПДВ;

— зведеною — її складають не пізніше за останній день місяця, в якому відбулися такі операції (п. 201.4 ПКУ).

На наш погляд, у другій ПН (на суму перевищення «мінбази» над договірною ціною):

— якщо складається «індивідуальна» ПН — у гр. 2.1 РК зазначається код причини коригування «103» (якщо відбувається повне повернення товарів) або «102» (при частковому поверненні товару);

— якщо складається зведена ПН (код ознаки зведеності 3) — у гр. 2.1 РК зазначається код причини коригування «203».

Умовні коди причин коригування

Умовний код

причини

коригування

Назва умовного коду причини, який може бути зазначено в розрахунку коригування

101

Зміна ціни

102

Зміна кількості

103

Повернення товару або авансових платежів

104

Зміна номенклатури

201

Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ

202

Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 199.1 статті 199 ПКУ

203

Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ

204

Коригування податкової накладної, складеної при здійсненні операції з безоплатного постачання товарів/послуг

301

Виправлення помилки (пункт 24 Порядку заповнення податкової накладної)

Примітка. Зазначається у разі складання розрахунку коригування з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних уже зареєстрована податкова накладна.

302

Усунення неоднозначностей

Примітка. Зазначається у разі виправлення помилок, допущених при здійсненні попередніх коригувань податкової накладної, та відображення правильних показників товарних позицій, які утворилися в результаті таких коригувань.

303

Зменшення обсягу при нульовій кількості

Примітка. Зазначається у разі виправлення помилок, допущених при здійсненні попередніх коригувань податкової накладної, та відображення правильних показників товарних позицій, які утворилися в результаті таких коригувань.

304

Зменшення кількості при нульовому обсягу

Примітка. Зазначається у разі виправлення помилок, допущених при здійсненні попередніх коригувань податкової накладної, та відображення правильних показників товарних позицій, які утворилися в результаті таких коригувань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі