Теми статей
Обрати теми

Одиниця виміру в первинці — пояснення від Мінфіну

Казанова Марина, податковий експерт
Пам’ятаєте недавній ажіотаж навколо зазначення одиниць виміру в первинних документах? Його каталізатором став наказ Мінфіну від 09.07.2021 № 385. Деякі бухгалтери навіть серйозно замислилися над додаванням нових реквізитів у первинних документах. І ось, нарешті, Мінфін виявив бажання надати пояснення із цього приводу. Що сказав?

Нагадаємо, через що сир-бор. Із 10.08.2021 Положення № 88* (п. 2.4) вимагає в первинці зазначати в одиницю виміру госпоперації «у грошовому та за можливості в натуральних вимірниках». До цього було: «у натуральному та/або вартісному виразі».

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Це нововведення ми детально аналізували в статті «Як тепер заповнювати одиницю виміру в первинці» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 35). І тоді ми дійшли висновку, що в заповненні первинки, по суті, нічого не змінилося.

Зміни вказують на те, що первинний документ повинен обов’язково містити вартісну (грошову) оцінку операції (ціну/суму). Він не може містити тільки «натуральні» показники без суми. Що «грошовий вимірник» має на увазі саме оцінку обсягу операції в грошовому вимірнику, а не зазначення грошової одиниці «грн». Що ціна — це і є грошовий вимірник одиниці обсягу операції. Тому жодних додаткових реквізитів до первинного документа вводити не треба.

Але із зрозумілих причин хотілося, щоб цю позицію підтвердив і Мінфін. І ось маємо підтвердження — лист Мінфіну від 06.10.2021 № 41010-07-10/30597.

Що в ньому зазначив Мінфін? Процитував ст. 4 і 5 Закону про бухоблік, в яких зазначено, що:

— згідно з бухобліковим принципом єдиного грошового вимірника вимірювання та узагальнення всіх госпопераций у фінзвітності здійснюють в єдиній грошовій одиниці;

— підприємства ведуть бухоблік і складають фінзвітність у грошовій одиниці України. Такою відповідно до ст. 99 Конституції є гривня.

Наче нічого конкретного. Але зверніть увагу на слова «вимірювання… госпоперації… у грошовій одиниці». По суті, Мінфін підтверджує наш висновок — що йдеться саме про вартісний (грошовий) вимір операції в первинному документі, а не одиницю виміру «грн». Що без суми (вартісної оцінки) первинний документ не документ. Про те, що потрібен ще якийсь додатковий реквізит — грошова одиниця «грн», не сказано жодного слова.

Щодо натуральних вимірників Мінфін зазначив, що він вказується

«за можливості, залежно від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів».

На наш погляд, це слід розуміти так, що якщо операція вимірюється в натуральному (фізичному) вимірнику (шт, кг тощо), то обсяг повинен наводитися і в ньому. І тільки якщо немає натурального вимірника, то можна зазнати обсяг операції тільки в грошах (у грошовому вимірнику).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі