Теми статей
Обрати теми

Карантин до кінця року і не тільки: поправки (версія № 981)

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Продовженням карантину давно нікого не здивувати. Але Кабмін постарався: цього разу його дію продовжили одразу на 3 місяці — до кінця 2021 року. Але цим КМУ не обмежився. Деталі — у статті.

Винуватиця того, що сталося, — постанова № 9811. Вона була опублікована 23.09.2021 у газеті «Урядовий кур’єр», 2021, № 184, і цього ж дня набула чинності.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 22.09.2021 № 981.

Стосовно поблажок, що діють, поки триває карантин (у тому числі штрафний і перевірочний мораторії), змін немає2. А ось стосовно здійснення госпдіяльності в умовах карантину — є. Причому торкнулися вони як жовтої/помаранчевої, так і червоної зон.

2 Корисну інформацію про це відповідно можна почерпнути зі статті «Продовження карантину до 1 жовтня: що це означає?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 34).

Захисні документи. Дещо пом’якшили й уточнили перелік документів, які дають можливість не дотримуватися обмежень, передбачених пп. 6, 7, 11, 17 і 21 п. 3 постанови № 12363.

3 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів…» від 09.12.2020 № 1236.

Спочатку перерахуємо, що це за обмеження, які можна «обходити». А потім скажемо про документи, які дозволяють це робити.

Йдеться про заборони на:

— проведення масових заходів (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) за участю більше 1 особи на 4 м2 площі будівлі (чи території — при проведенні на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад дві третини місць (п.п. 6 п. 3 постанови № 1236);

— приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів понад дві третини місць / понад 50 % місць у кожному окремому кінозалі або залі (п.п. 7 п. 3 постанови);

Обмеження щодо наповнюваності залежать від схеми розміщення відвідувачів у кінозалі/залі.

— розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 1,5 м за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років) (п.п. 11 п. 3 постанови);

— діяльність спортзалів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливості обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 м2 загальної площі приміщення, басейнів — більше ніж 4 особи на одній доріжці для індивідуальних занять або 6 осіб для спортивно-тренувальних груп (п.п. 17 п. 3 постанови);

діяльність закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також стаціонарних відділень первинного та складного протезування протезно-ортопедичних підприємств, що належать до сфери управління Мінсоцполітики, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку) (п.п. 21 п. 3 постанови).

А тепер що стосується можливості не дотримуватися цих заборон/обмежень. З урахуванням останніх змін це можливо за умови наявності в усіх учасників (відвідувачів), окрім осіб, що не досягли 18 років, та організаторів заходу (співробітників закладу):

Раніше йшлося про 80 % організаторів заходу (співробітників закладу). Тепер же обов’язкова наявність одного із зазначених документів у всіх їх.

негативного результату тестування на Covid-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до проведення заходу (відвідування закладу);

або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;

або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;

або міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує: (а) вакцинацію від Covid-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати), або однією дозою однодозної вакцини, або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або (б) негативний результат тестування методом ПЛР, або (в) одужання особи від вказаної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка порталу «Дія».

Зазначимо, що для червоної зони передбачили схожі поправки. В оновленому абз. 36 п. 35 постанови № 1236 тепер як «захисні» документи (які надають право не дотримуватися певних обмежень, передбачених пп. 1 — 7, 9, 14 і 16 п. 35 постанови № 1236) згадується також негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до проведення заходу (відвідування закладу, ринку).

Нагадаємо, що для червоної зони, окрім цього, показовим буде тільки проходження повного курсу вакцинації4.

4 Детальніше про те, від таких саме заборон/обмежень захищає наявність рятівного документа, ви могли прочитати у статті «Зміни до «карантинної» постанови: перше наближення», підрозділ «Червона зона» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 38).

Також зміни зачепили роботу закладів освіти5, дозволивши відвідування навчальних закладів здобувачам дошкільної освіти, учням спеціальних навчальних закладів та учням 1 — 4 класів закладів загальної середньої освіти.

5 Див. також: kmu.gov.ua/news/pochatkovu-shkolu-ta-dityachi-sadochki-ne-zakrivatimut-viktor-lyashko

Причому не лише в жовтій (і помаранчевій), але й у червоній зоні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі