Теми статей
Обрати теми

Змінено строки подання фінзвітності: подробиці

Казанова Марина, податковий експерт
Що сталося. Кабмін постановою від 22.09.2021 № 998 вніс зміни до Порядку № 4191. Зокрема, будуть продовжені строки подання до статистики проміжної фінзвітності. А для тих підприємств, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, — відсунуто строки подання річної фінзвітності. Усі подробиці — далі.

1 Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

Що важливо! Нові строки подання фінзвітності стосуватимуться вже подання річної звітності за 2021 рік і проміжної звітності 2022 року.

Проміжну звітність за 9 місяців 2021 року подаємо в ті ж строки, що й раніше. Тобто:

— у статистику — не пізніше 25 жовтня 2021 року;

— податківцям (якщо ви квартальний платник податку на прибуток) — разом із квартальною декларацією з податку на прибуток (не пізніше 9 листопада 2021 року). Податківцям, нагадаємо, можна спочатку подати окремо (у електронному вигляді) фінзвітність, а потім у граничні строки подання прибуткової декларації — декларацію з податку на прибуток (роз’яснення в категорії 102.20.02 ЗIР)2.

2 Більше деталей у частині подання фінзвітності знайдете в статті «Фінзвітність за I квартал 2021 року: що потрібно знати» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 16).

Тепер про суть змін.

Мікропідприємства, неприбуткові організації, підприємства — єдиноподатники групи 3

Для вас усе залишається, як і було раніше img 1 (див. п. 5 оновленого Порядку № 419). Виняток — якщо ви мікропідприємство, (1) що становить суспільний інтерес (емітенти, страхові компанії, недержавні ПФ); (2) є публічним акціонерним товариством (ПАТ) або (3) є монополістом на загальнодержавному ринку (що малоймовірно); (4) або суб’єктом видобувних галузей. У цьому випадку для вас діють ті правила, що й для підприємств, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, — див. нижче.

Для «звичайних» мікропідприємств, неприбуткових організацій і підприємств — платників єдиного податку групи 3, як і раніше, установлений річний звітний період. Подають і подаватимуть такі підприємства звітність тільки у складі Балансу і Звіту про фінрезультати в ті ж строки, що й раніше:

— у статистику — не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним роком;

— податківцям (якщо підприємство — платник податку на прибуток) — разом із декларацією з податку на прибуток.

Якщо раптом мікропідприємство є високодохідником, то йому треба буде подавати податківцям і квартальну фінзвітність разом із квартальною декларацією з податку на прибуток.

Малі підприємства

Якщо ви «звичайне» мале підприємство (тобто не входите в те коло винятків, про яке ми говорили вище відносно мікропідприємств), то за вами, як і раніше, залишається обов’язок подавати як проміжну (квартальну)3, так і річну фінзвітність.

3 Вам будуть цікаві статті «Малюк» не подавав квартальної фінзвітності: страшно?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 49), «Якщо фінзвітність подана не за тією формою» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 11).

При цьому квартальну фінзвітність, починаючи зі звітності за I квартал 2022 року, треба буде подавати:

у статистикуне пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (раніше було не пізніше 25-го числа);

податківцям, якщо ви платник податку на прибуток, — як і раніше, разом із декларацією з податку на прибуток.

Що стосується річної звітності, то її, як і раніше, треба буде подавати:

у статистику — не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним роком;

податківцям, якщо ви платник податку на прибуток, — разом із річною декларацією з податку на прибуток.

Підприємства, які оприлюднюють фінзвітність

Середні підприємства. Великі підприємства. Підприємства, що становлять суспільний інтерес. ПАТ. Монополісти на загальнодержавному ринку. Суб’єкти видобувних галузей. Зауважимо, що для таких підприємств:

— обов’язкове оприлюднення фінзвітності разом з аудиторським висновком (див. ст. 14 Закону про бухоблік)4. Тобто ці підприємства потрапляють до кола тих підприємств, особливості подання звітності яких визначені абз. 2 п. 5 оновленого Порядку № 419 (ср. );

4 Цікаві деталі знайдете в статті «Обов’язковий аудит фінзвітності: актуальні питання» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 14).

— для підприємств, що становлять суспільний інтерес (у т. ч. це й усі великі підприємства), ПАТ, суб’єктів видобувних галузей — обов’язковою є звітність за МСФЗ (тобто вони потрапляють ще й під регулювання абз. 3 п. 5 оновленого Порядку № 419). А МСФЗ-звітність подається за таксономією до єдиного центру збору фінзвітності, операційне управління яким здійснює НКЦПФР. Для середніх підприємств, що не підпадають під вищеназвані категорії, — МФСЗ необов’язкові. Що стосується суб’єктів природних монополій на загальнодержавному ринку, то, швидше за все, оскільки вони є монополістами на усій території України, то потраплятимуть до розряду або великих, або середніх підприємств.

Річна звітність. Усі ці підприємства у рамках подання річної звітності:

1. Спочатку подають (1) і в статистику, (2) і податківцям — тільки дві форми звітності: Звіт про фінансовий стан (Баланс) і Звіт про фінрезультати. При цьому подати ці дві форми потрібно:

Причому, це стосується і тих, хто звітує за МСФЗ (тобто повинен подавати фінзвітність на основі таксономії). У Порядку № 419 сказано, що Баланс і Звіт про фінрезультати треба подати податківцям і в статистику «у спосіб, визначений законодавством». Не до кінця зрозуміло, що мається на увазі. Але очевидно, що подавати їм їх треба буде окремо «не за таксономією».

у статистику — не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним роком;

податківцям — у строки, передбачені для подання річної декларації з податку на прибуток. Згідно з п. 5 оновленого Порядку № 419 «проміжна (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) або річна фінансова звітність подається підприємствами податковим органам у строки, передбачені Податковим кодексом України».

2. А ось уже «повну» річну звітність разом з аудиторським висновком:

(1) середні підприємства (що не звітують за МСФЗ) подають:

у статистику — не пізніше 1 червня року, наступного за звітним (тобто в ті ж строки, які передбачені для оприлюднення звітності);

податківцям — у строки, передбачені п. 46.2 ПКУ, тобто не пізніше 10 червня року, наступного за звітним;

(2) ті, що звітують за МСФЗ, подають:

— до єдиного центру збору фінзвітності — у строки, передбачені для оприлюднення фінзвітності. Наприклад, великі — неемітенти повинні подати її до 1 червня року, наступного за звітним; ПАТ — не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним:

— податківцям. Судячи з усього, такі підприємства повинні будуть подати ще й окремо «повну» звітність разом з аудиторським висновком і податківцям, у строки передбачені п. 46.2 ПКУ, тобто не пізніше 10 червня року, наступного за звітним.

Проміжна фінзвітність. Проміжну фінзвітність усі вищеназвані підприємства (тобто ті, хто повинен оприлюднювати свою фінзвітність) подають:

(1) середні підприємства (які не звітують за МСФЗ):

у статистику — не пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (було до 25-го);

податківцям — разом із декларацією з податку на прибуток;

(2) ті, що звітують за МСФЗ, по суті, зобов’язані її подавати:

— за таксономією — до єдиного центру збору фінзвітності не пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом;

— окремо податківцям і в статистику (причому тільки 2 форми: Баланс і Звіт про фінрезультати): у статистику — не пізніше 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом; податківцям — у строки, передбачені для подання квартальної декларації з податку на прибуток.

Фінзвітність за таксономією (за 2020 рік) і проміжна звітність (за 2021 рік)

Визначено, що звітність, складену на основі таксономії за 2020 рік, і проміжну звітність за 2021 рік (1-й квартал, півріччя, дев’ять місяців) в єдиному електронному форматі до єдиного центру збору інформації можна подавати до кінця року (тобто до 31 грудня 2021 року)5.

5 Історію розвитку ситуації знайдете в статті «Подання фінзвітності на основі таксономії UA XBRL: вісті з полів» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 19-20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі