Теми статей
Обрати теми

Якщо контрагент відшкодовує суму «втраченого» податкового кредиту

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. У продавця заблокували податкову накладну (ПН). Він готовий відшкодувати нам суму податкового кредиту (ПК). Чи може він поповнити на цю суму наш ПДВ-рахунок, щоб оплату не визнали оплатою в рахунок товарів/послуг? Сума ПДВ велика.

Застерігаємо вас від того, щоб ваш ПДВ-рахунок поповнювався з рахунку контрагента. Адже поповнення ПДВ-рахунку з чужого рахунку не супроводжується збільшенням вашого регліміту (на відміну від поповнення з власного поточного рахунку). А отже «вивести» потім з ПДВ-рахунку перераховані туди контрагентом гроші буде проблематично*.

* Див., зокрема, статтю «Контрагент помилково перерахував оплату на ПДВ-рахунок: чи є зрушення у вирішенні проблеми?» сьогоднішнього номера.

Ба більше, перерахування коштів на ПДВ-рахунок як таке не рятує від нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ. Так, формально, виходячи з п. 187.1 ПКУ ПЗ виникають, якщо кошти надходять на банківський рахунок платника ПДВ. А ПДВ-рахунок таким не є. Але податківці в листі від 26.02.2021 № 722/ІПК/99-00-18-03-03-06 на запитання, чи треба нараховувати ПЗ, якщо контрагент перерахував кошти на ПДВ-рахунок, відповідали, що:

«платник податку при отриманні коштів від іншої особи, з якою у такого платника наявні договірні відносини на предмет постачання товарів/послуг, зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією».

Тому однозначно слід уникати такого варіанта зарахування грошових коштів.

Як тоді бути? Нехай контрагент перерахує відповідну суму на ваш поточний рахунок (не плутати з ПДВ-рахунком) як відшкодування збитків. Адже по суті «відшкодування ПК» є нічим іншим як договірною санкцією — відшкодуванням збитків у вигляді втраченого ПК. До того ж, як зазначено в п. 188.1 ПКУ, суми відшкодовуваних збитків / отримані штрафи не включаються до бази ПДВ, тобто не оподатковуються ПДВ.

Щоправда, попередимо: щоб не мати потім суперечок з податківцями, при перерахуванні платежу контрагенту краще не використовувати формулювання «компенсація…». Оскільки будь-які компенсації у рамках договору податківці підводять під обкладення ПДВ. У платіжці у такому разі контрагент повинен зазначити — «відшкодування шкоди…».

Взагалі краще в цьому випадку, щоб ви спочатку направили претензію своєму контрагенту — на відшкодування вам збитку у вигляді неотриманого ПК. А потім у відповідь на цю претензію контрагент перерахує вам оплату.

В обліку отриману суму відшкодування збитків відображаємо проводкою: Дт 374 — Кт 715 (у періоді визнання боржником суми збитків до відшкодування). При отриманні коштів робиться запис: Дт 311 — Кт 374.

А що із незакритою сумою ПДВ за Дт 644/1? Вона так і залишиться «висіти», поки не спливе право відображення за нею ПК (у загальному випадку — 1095 днів з дати складання ПН**). Після закінчення цього строку суму ПК спишіть на витрати (Дт 949 — Кт 644/1).

** Цей строк планують скоротити до 365 к. дн. Детальніше див. статтю «Законопроєкт № 5600: що підготували до другого читання» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі