Теми статей
Обрати теми

ДСТУ 4163:2020 vs бухпервинка: роз’яснення Мінфіну

Казанова Марина, податковий експерт
Після того як із 1 вересня 2021 року набув чинності ДСТУ 4163:2020, багато бухгалтерів цікавило питання: а чи поширюється цей ДСТУ на оформлення бухпервинки? Є думка Мінфіну із цього приводу. Пропонуємо її обговорити.

Ідеться про лист Мінфіну від 22.09.2021 № 41020-07/К-64/1/2109. Відповідь цілком очікувана. Мінфін вказав на те, що при оформленні бухпервинки треба керуватися вимогами Закону про бухоблік та Положення № 88*.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

З цим не посперечаєшся. Склад обов’язкових реквізитів первинного документа визначають саме ці бухнормативи. І ніяк не ДСТУ 4163:2020. Але це й так було очевидно.

А відповідь хотілося отримати на інше запитання: чи треба враховувати вимоги ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення підпису в первинному документі? А саме чи треба замість ініціалів і прізвища особи, що підписала первинний документ, зазначати її дані у форматі «Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ»?

На це запитання в листі відповіді немає. Зазначимо, що власне Закон про бухоблік та Положення № 88 щодо реквізиту «підпис» вказують відповідно, що первинний документ повинен містити:

«посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції» (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік);

«посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (п. 2.4 Положення № 88).

В якому саме форматі повинні оформлятися ці дані, не сказано.

Взагалі, якщо придивитися, не йде навіть мови про те, що обов’язково треба зазначати ім’я особи, яка підписує первинний документ ☺.

Так треба чи ні враховувати вимоги ДСТУ щодо оформлення підпису в первинному документі? Що можна сказати:

— чисто за логікою — треба. Адже тенденція йде до того, що при оформленні документів уже відходимо від зазначення ініціалів особи, що підписала документ, і переходимо до оформлення підпису у форматі «Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ». Наприклад, форма ПН і форми низки декларацій передбачають саме такий формат оформлення даних про особу, що підписала документи;

— інше питання — що буде, якщо оформляти «підпис» не за ДСТУ? Відповідь — нічого. Недійсним первинний документ тільки на цій підставі визнаний бути не може! Цього висновку, на наш погляд, цілком достатньо для ухвалення рішення про те, в якому форматі оформляти підпис у первинному документі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі