Теми статей
Обрати теми

Імпорт послуг

Альошкіна Наталя, податковий експерт
ТОВ оплатило нерезиденту за участь у конференції, яка проходитиме онлайн. Тобто наші представники братимуть участь у конференції, перебуваючи в Україні перед екранами моніторів. У рахунку зазначено: «Міжнародна конференція з цифрових технологій». Чи виникає ПДВ з послуг від нерезидента? Вважаємо, у цьому випадку доведеться нарахувати ПДВ-зобов’язання, скласти ПН і відобразити в ПДВ-декларації (ряд. 6). Якщо ПН буде зареєстрована своєчасно, то вже в періоді її складання можна показати ПК (ряд. 13.1/Д1). Але тут не все так однозначно. Пояснимо!

Об’єктом оподаткування ПДВ є тільки ті послуги, місце постачання яких знаходиться на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). За загальним правилом місце постачання послуг — це місце реєстрації постачальника цих послуг (п. 186.4 ПКУ). А ось спецправила діють для конкретних видів послуг, перерахованих у пп. 186.2, 186.3 ПКУ.

Так, для послуг з п.п. 186.2.3 ПКУ місце постачання послуг визначається за місцем їх фактичного надання. Це означає, що якщо фактично такі послуги надаються на території України, то вони підлягають оподаткуванню на загальних підставах, а при їх постачанні за межами митної території України такі послуги не підпадають під об’єкт оподаткування. Для послуг з п. 186.3 ПКУ місцем постачання є місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Тобто якщо одержувач послуг — резидент, то виникає об’єкт оподаткування ПДВ. Таким чином, порядок оподаткування ПДВ операцій з імпорту послуг безпосередньо залежить від (1) конкретного виду послуг і (2) місця їх постачання. Тому передусім важливо (!) правильно класифікувати саму імпортну послугу, а потім уже визначити місце постачання.

1. У питанні визначення приналежності послуги до того або іншого виду допоміжну роль може відіграти Класифікатор КВЕД-2010*. Також податківці рекомендують використовувати Пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010) або звернутися в Держстат (роз’яснення в категорії 101.05 ЗІР). Врахуйте: характер і суть послуг визначаються в договорі, а факт їх постачання фіксується у відповідних первинних документах (акт виконаних робіт). Тому для остаточного висновку про класифікацію послуг слід орієнтуватися на первинні документи.

* ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності».

2. На наш погляд, проведення конференції з цифрових технологій з більшою ймовірністю відповідає послузі з організації та проведення (код 82.30) платних конференцій у сфері науки (код 72), освіти (код 85) тощо (п.п. 186.2.3 ПКУ). Тобто якщо нерезидент організував і проводить міжнародну конференцію за кордоном, то місце постачання послуг знаходиться за межами України, тобто об’єкт оподаткування ПДВ відсутній. Але у вашому випадку послуги надаються за допомогою Інтернету в режимі реального часу. Фактично послуга створюється за кордоном, а її безпосередня передача (надання) одержувачеві відбувається на території України. Можна припустити, що у такому разі місце надання послуги — митна територія України, як наслідок — є об’єкт оподаткування ПДВ. Тобто тут для визначення фактичного місця надання послуги орієнтуємося на фактичне місце її отримання. Можливо, такий підхід ідеологічно виправданий, але прямо з ПКУ не випливає.

До того ж фіскали досі не дійшли однозначної думки в цьому питанні. Наприклад, є висновки, де фіскали будь-яку дистанційну послугу (незалежно від її виду) підтягують під загальне правило п. 186.4 ПКУ. І на цій підставі місце постачання визначають за місцем реєстрації постачальника.

Тому в цьому питанні безпечніше запастися ІПК на своє ім’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі