Теми статей
Обрати теми

Із 1 жовтня ТТН повинна містити дані про параметри автомобіля

Сумцова Ольга, податковий експерт
Із 1 жовтня 2021 року набув чинності Закон № 1534*. Серед іншого, цей Закон передбачає й нові вимоги до оформлення ТТН, а саме визначає нові обов’язкові реквізити, які повинна містити ТТН. Коротко зазначимо, що у зв’язку з цим треба знати суб’єктам господарювання.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю» від 03.06.2021 № 1534-IX.

Закон № 1534 вніс зміни, зокрема, до Закону про автомобільний транспорт**. І тепер ст. 48 цього Закону визначає, які обов’язкові реквізити повинна містити ТТН. Це:

** Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III.

— дата і місце складання;

— дані про вантажовідправника, перевізника, вантажоодержувача (їх повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові), код ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер фізичної особи);

— дані про транспортний засіб (марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепа/напівпричепа), (!) його параметри із зазначенням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у тому числі з вантажем, та маси брутто;

— пункти завантаження і розвантаження.

Ще раз відзначимо — ці норми набули чинності з 01.10.2021.

Тобто Закон зобов’язує тепер у ТТН зазначати ще й параметри автомобіля — його довжину, ширину, висоту, загальну вагу, у тому числі з вантажем, і масу брутто. З якою метою? Очевидно, щоб відразу було видно, чи має місце проїзд великогабаритного або великовагового транспортного засобу, який повинен здійснюватися згідно зі спеціальними правилами*** чи взагалі заборонений.

*** Згідно з тими ж Правилами проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затвердженими постановою КМУ від 18.01.2001 № 30.

А тепер головне питання: чи треба зазначати нові обов’язкові реквізити в ТТН починаючи з 01.10.2021 або можна почекати з цим доти, доки відповідні зміни будуть внесені (якщо знову ж таки будуть) до Правил № 363****?

**** Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 № 363.

Тут додатковий фактор невизначеності вносить нове визначення ТТН, яке тепер прописалося в Законі про автомобільний транспорт:

«товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу (крім фізичних осіб, які здійснюють перевезення вантажу за рахунок власних коштів та для власних потреб) документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, який складається у паперовій та/або електронній формі та містить обов’язкові реквізити, передбачені цим Законом та правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом».

Як це розуміти? У тому числі з оглядкою на те, що Правила № 363 покривають не всі перевезення із Закону про автотранспорт, а тільки їх частину. За цими Правилами здійснюються перевезення вантажів, маса і габарити яких у транспортному положенні разом з транспортним засобом не перевищують обмеження, що встановлені Правилами дорожнього руху України (п. 2.7 Правил № 363).

Трактувань може бути безліч. У тому числі й ліберальне. Що для випадків, коли працюють Правила № 363, обов’язкові реквізити мають бути прописані в цих Правилах.

Форму ТТН із цих Правил поки не оновлювали. У зв’язку з цим поки не внесли зміни до форми ТТН — можна нові реквізити (дані про параметри автомобіля) не зазначати.

За фактом навіть не видно проєкту від Мінінфраструктури щодо внесення відповідних змін до Правил № 363.

Водночас базовим, за відсутності роз’яснень, ми б радили вважати обережний підхід, згідно з яким у будь-якому випадку в ТТН з 01.10.2021 мають бути наявними обов’язкові реквізити, передбачені Законом про автотранспорт (ср. ).

Що буде, якщо дані про параметри автомобіля не будуть зазначені в ТТН або будуть зазначені неправильно?

Якщо говорити про ТТН як про первинний документ для підтвердження послуг перевезення та оприбуткування товару (тобто документ, який цікавитиме податківців), то відсутність даних про параметри автомобіля не може бути підставою для невизнання послуг перевезення, оскільки для облікових цілей важливо, щоб ТТН містила всі обов’язкові реквізити, передбачені Законом про бухоблік. ТТН без даних про параметри автомобіля цілком дає змогу ідентифікувати вантаж та зміст госпоперації. По суті, дані про параметри автомобіля важливі тільки для Укртрансінспекції.

Крім того, варто відзначити такий момент. Стаття 511 Закону про автомобільний транспорт, яка визначає обов’язки вантажовідправника в частині оформлення ТТН, прямо не вказує на те, що вантажовідправник зобов’язаний зазначити у ТТН параметри автомобіля. Як сказано в Законі, вантажовідправник зобов’язаний:

«…вносити до товарно-транспортної накладної або іншого визначеного законодавством документа на вантаж відомості про масу або габарити вантажу, а також повне найменування вантажоодержувача та автомобільного перевізника… <…> (прізвище, ім’я, по батькові, номер посвідчення водія, а також інші відомості, визначені законодавством».

Та відповідальність у тій же ст. 1322 КУпАП прив’язано до інформації про масу та габарити саме вантажу.

Тоді відповідальність за інформацію про параметри автомобіля несе саме перевізник? Але яку відповідальність? Як за відсутність документів за ст. 60 Закону про автотранспорт (17000 грн)?

Самі запитання. Стежимо за ситуацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі