Теми статей
Обрати теми

Новий Порядок повернення ЄСВ: уже невдовзі

Савченко Олена, налоговый эксперт
Мінфін затвердив новий Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів (наказом від 23.07.2021 № 417). Запрацює цей документ якраз під новий рік — 24.12.2021. З цієї дати повернення переплат з ЄСВ і помилково сплачених коштів здійснюватиметься вже по-новому. Давайте подивимося, чи зміниться щось.

Загалом Порядок повернення ЄСВ залишився тим самим. Але з’явилися нюанси.

Так, новим Порядком № 417 визначені такі випадки, коли можливе повернення помилково сплачених коштів. Це:

1) зайва або помилкова сплата сум ЄСВ та/або фінансових санкцій на відповідний рахунок для сплати ЄСВ;

2) помилкова сплата сум ЄСВ та/або фінансових санкцій на невідповідний рахунок для сплати ЄСВ;

3) помилкова сплата сум ЄСВ та/або фінансових санкцій на бюджетний рахунок за надходженнями (тобто на рахунок, не призначений для зарахування сум ЄСВ);

4) помилкова сплата сум податкових зобов’язань за податками, зборами, штрафних санкцій (фінансових санкцій) і пені, які передбачені ПКУ, на рахунок для сплати ЄСВ;

5) виявлення технічної та/або методологічної помилки щодо сум, які були зараховані на рахунок для сплати ЄСВ з єдиного рахунку.

Перші чотири підстави для повернення були передбачені й раніше. Підстава, зазначена в п. 5, — нова. Як нескладно здогадатися, пов’язана вона з появою з 01.01.2021 механізму сплати податків/зборів/ЄСВ через єдиний рахунок*.

* Більше деталей знайдете в статтях: «Єдиний рахунок для сплати податків: знайомимося ближче» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 8), «Єдиний рахунок для сплати податків: як заповнити розрахунковий документ?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 9).

З важливого. Для випадків повернення, передбачених у пунктах 1, 2 і 4, треба подавати Заяву про повернення коштів з рахунків 3556 за формою, передбаченою в додатку 1 до Порядку № 417. Довільна форма не годиться! Заяву треба подавати в територіальний орган податкової за місцем обліку. Її можна подавати і в електронній формі через Електронний кабінет.

І ще. Тепер Порядком № 417 передбачено, що до Заяви треба обов’язково додати копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо).

У разі подання Заяви в електронній формі потрібно подати електронну копію зазначеного документа. Причому копія цього документа має бути засвідчена платником.

У разі повернення коштів, передбачених п. 3, підійде заява в довільній формі. Наприклад, ЄСВ сплатили на рахунок, призначений для зарахування податку на прибуток. У цьому випадку повернення відбувається за звичайними правилами.

У випадку, передбаченому п. 5, податківці вирішують проблему самостійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі