Теми статей
Обрати теми

Якщо ФОП їздить на вантажівці дружини…

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ситуація. Вантажний автомобіль оформлений на дружину, а чоловік-ФОП (єдиноподатник групи 3 без ПДВ) використовує його у своїй підприємницькій діяльності. Як правильно оформити такі відносини? Як показати авто у формі № 20-ОПП?

Коли купували вантажівку

Щоб розібратися в цій ситуації, треба зрозуміти, хто є власником/власниками авто. Той факт, що вантажівка зареєстрована на дружину, сам по собі вирішальним не є ☺. Тут усе залежить від того, коли була придбана вантажівка, за рахунок яких коштів.

Якщо вантажівка була придбана під час шлюбу, то за загальним правилом вона є об’єктом спільної сумісної власності чоловіка і дружини.

«Вважається, що кожна річ, придбана за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя» (ч. 2 ст. 60 СКУ).

У принципі, тут важливе дотримання ще однієї умови. Придбання повинне було відбуватися в період шлюбу за рахунок коштів (спільних сумісних коштів або спільної праці подружжя), що належать подружжю.

Але цей момент може «спливти» хіба що у тому випадку, якщо одна із сторін оспорюватиме той факт, що майно перебуває в спільній сумісній власності, оскільки воно придбане стороною за рахунок коштів, що належать їй особисто:

«Зазначені норми закону свідчать про презумцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу.

Разом із тим зазначена презумпція може бути спростована й один із подружжя може оспорювати поширення правового режиму спільного сумісного майна на певний об’єкт, у тому числі в судовому порядку.

Тягар доказування обставин, необхідних для спростування презумпції, покладається на того з подружжя, який її спростовує.

належність майна до спільної сумісної власності подружжя може виключатися в разі набуття такого майна за час шлюбу, але за кошти, які належали одному із подружжя особисто».

Постанова ВС від 29.07.2020 у справі № 127/16354/17, reyestr.court.gov.ua/Review/90740157

Зрозуміло, що податківці до цього докопатися не зможуть. Відповідно якщо вантажівка була придбана під час шлюбу, за замовчуванням можна вважати, що це об’єкт спільної сумісної власності чоловіка і дружини.

Якщо вантажівка придбана до шлюбу, то чоловікові ця вантажівка не належить.

Від цього й відштовхуватимемося далі.

Якщо спільна сумісна власність

Що таке спільна сумісна власність?

Говорячи простими словами — це така власність, при якій одна річ (майно) належить відразу двом або більше особам без виділення часток кожного з них у праві власності (ст. 368 ЦКУ)*.

Є ще спільна часткова власність, коли виділяються умовні частки в майні*, але це, як ми розуміємо, не ситуація із запитання. І її ми розглядати не будемо.

* Заглибитися в деталі вам допоможе наша нещодавня стаття «Орендуємо нерухомість, що перебуває в спільній власності» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 38).

У випадку із спільною сумісною власністю не можна сказати, що пів машини належить дружині, а інша половиначоловікові. Вона вся належить їм обом одночасно. І обоє вони мають право її використовувати (ст. 369 ЦКУ).

Як же це відбувається? Згідно зі ст. 63 СКУ подружжя має рівні права на володіння, використання і розпорядження таким автомобілем. Причому розпоряджатися вони можуть ним на основі усної взаємної домовленості.

«Дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою» (ч. 1 ст. 65 СКУ).

Виходить, що жодні додаткові документи (договори) оформляти необов’язково, якщо подружжя досягло взаємної згоди з приводу розпорядження майном. Це — цілком законно ☺.

Як показати у формі № 20-ОПП? Усе просто: оскільки чоловік разом із дружиною є його власником, то в графі 10 «Вид права на об’ єкт оподаткування» розділу 3 форми № 20-ОПП ФОП зазначаємо код «1» (право власності).

А що скажуть податківці? Очевидно, вони не вникатимуть у суть поняття «спільна сумісна власність» подружжя. Можливо, вони взагалі упустять цю інформацію з уваги.

Хоча не виключені й спроби заявити, що ФОП отримав безоплатні послуги у вигляді використання автомобіля ☹. Але тут усе не так просто для фіскалів ☺.

Безоплатні послуги включаються в дохід єдиноподатника тільки у тому випадку, якщо він отримав їх за письмовим договором.

Див. визначення з п. 292.3 ПКУ.

А в нашому випадку письмового договору немає. Отже, у підприємницький дохід такі суми «запхати» не можна ☺.

Залишається ще можливий «захід з того боку» — що це не підприємницький, а «цивільний» дохід. Але якщо податківці вимагатимуть сплатити з нього ПДФО і ВЗ як із додаткового блага за п.п. 164.2.17 ПКУ, то їм треба нагадати, що дружина — не ФОП, а отже — не податковий агент, тому додаткове благо взагалі не виникає (пп. 14.1.47 і 14.1.180 ПКУ). А говорити про інший дохід (п.п. 164.2.20 ПКУ) також, вважаємо, не можна, оскільки ПКУ не регулює такі випадки.

Як бачимо, з вимогами податківців можна успішно боротися. Але якщо ви не хочете взагалі нічого обговорювати з податківцями, щось їм доводити і поготів позиватися до них, то можна всю цю справу «формалізувати на папері». Наприклад, оформити у нотаріуса договір про умови використання вантажного автомобіля як об’єкта спільної сумісної власності. З нього й буде видно, що вантажівка — це об’єкт спільної сумісної власності і чоловік (ФОП) може користуватися нею як своїм власним майном.

Нотаріус підкаже, як правильно скласти такий договір, щоб ФОП міг безперешкодно використовувати вантажівку в бізнесі.

А що скажуть даїшники? Для ДАІ абсолютно не важливо, на кого оформлений автомобіль. Із 2011 року**, якщо у водія є техпаспорт, права і страховий поліс, а також талон про проходження техогляду, даїшники не чіпляються. Довіреність на управління автомобілем не потрібна ☺.

** Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень» від 05.07.2011 № 3565-VI.

Але враховуючи, що в нашому випадку автомобіль — вантажний, очевидно, ФОП перевозитиме в ньому вантажі. Отже, йому можуть знадобитися ще й документи на товар (Перелік № 207***):

*** Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджений постановою КМУ від 25.02.2009 № 207.

1) ТТН — якщо ФОП він везе чужі товари за договором перевезення (для третіх осіб);

2) накладна або інший документ, який підтверджує право власності на товар, — якщо ФОП везе свої товари (наприклад, перевозить із складу на склад або забрав у постачальника);

3) особливі документи і дозволи — при перевезенні небезпечних вантажів і вантажів із перевищенням вагових або габаритних параметрів.

Автомобіль придбаний до шлюбу

Якщо автомобіль був придбаний до шлюбу, то чоловікові він не належить. У цьому випадку, щоб використовувати його у бізнесі, треба:

— або укласти з дружиною договір оренди автомобіля із символічною орендною платою, яка виплачується раз на рік. При цьому чоловік-ФОП зобов’язаний буде як податковий агент утримати ПДФО та ВЗ з орендної плати і подати додаток № 4ДФ у складі об’єднаної ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітності. Зробити платіж раз на рік (прописати в договорі — ч. 5 ст. 762 ЦКУ) зручно тим, що не доведеться щомісячно сплачувати податки і щокварталу подавати звіт ☺.

Договір оренди транспортного засобу, укладений із фізичною особою, обов’язково треба засвідчувати у нотаріуса (ст. 799 ЦКУ).

Одразу зазначимо, що договір позички (безоплатної оренди) не підійде, оскільки у ФОП виникне ЄП-дохід від безоплатного користування. Причому податківці, без сумніву, за орієнтир захочуть прийняти саме звичайну ціну оренди****.

**** Детальніше про це — у статті «Позичка нерухомості і підприємець на спрощенці» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 17).

— або подарувати автомобіль чоловікові і переоформити його на чоловіка. При цьому ПДФО і ВЗ платити не доведеться, оскільки обдаровуваний — родич першого ступеня споріднення (пп. 174.2.1, 174.6, 14.1.263 ПКУ).

У цьому випадку у формі № 20-ОПП у графі 10 за таким автомобілем фігуруватиме або код «1» (право власності), або код «7» (право довгострокового користування або оренди), або код «8» (право короткострокового користування, оренди або найму).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі