Теми статей
Обрати теми

Орендуємо нерухомість, що перебуває в спільній власності

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Підприємство орендує приміщення у ФОП. При цьому у цього приміщення декілька власників — юридичні і фізичні особи. І кожен з них володіє часткою в цьому приміщенні (25/100; 10/100 і так далі). У договорі оренди і правовстановлюючих документах на об’єкт не зазначено, скільки конкретно квадратних метрів/яка саме частина приміщення належить орендодавцеві. Чи може через це договір оренди бути визнаний недійсним? Як укладати в цьому випадку договір?

Особливість цієї ситуації полягає в тому, що орендоване приміщення належить одночасно декільком власникам. Майно, що перебуває у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності. При цьому ЦКУ (ст. 355) визначає два види права спільної власності:

1) з виділенням часток власників у праві власності (спільна часткова власність);

2) без виділення таких часток (спільна сумісна власність).

У нашому випадку йдеться про спільну часткову власність, адже частка кожного власника в загальному праві власності визначена (25/100, 10/100 і так далі).

Що важливо! Виділення частки в праві власності на майно, не передбачає розділення майна на частини в натурі. Тобто майно, яке перебуває в спільній власності, залишається єдиним цілим. Тому природньо, що у Витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно відносно об’єктів, які перебувають у спільній власності, не визначена частка в натурі (кількість квадратних метрів), що належить кожному власникові. Визначена тільки частка в праві власності (1/2, 2/3 і так далі). Якби частка кожного власника була визначена в натурі — то це вже була б не спільна власність.

Також це підкреслюють і суди:

Див., наприклад, постанови Верховного Суду від 25.03.2020 р. у справі № 444/3559/18; від 11.04.2019 р. у справі № 450/1138/17.

«При здійсненні права власності співвласниками щодо спільного майна потрібно враховувати правову природу такої власності, адже співвласникам належить так звана ідеальна частка у праві власності на спільне майно, яка є абстрактним вираженням співвідношення в обсязі прав співвласників спільної власності. Отже, кожному з них належить не частка у спільному майні, а частка у праві власності на це майно. Визнання за кожним зі співвласників права на конкретну частину майна в натурі спричинить припинення спільної власності».

Звідси висновок: якщо майно перебуває в спільній власності, то в документах, що підтверджують право власності на об’єкт, не визначається частка в натурі, що належить кожному власникові. Тому про те, що в договорі оренди і правовстановлюючих документах на об’єкт не зазначено, яка кількість квадратних метрів/яка саме частина приміщення належить орендодавцеві, якщо об’єкт перебуває в спільній власності, можна не переживати.

Дозвіл інших співвласників на оренду. Згідно зі ст. 358 ЦКУ право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їх згодою. А отже, здавати в оренду майно, що перебуває в спільній власності, орендодавець може тільки зі згоди інших власників. Жоден з учасників самостійно не має права укладати правові угоди про спільне майно без згоди інших.

Як повинна оформлятися така «згода»? Вона оформляється в тому ж порядку, що й основний договір. Якщо сам договір оренди підлягає нотаріальному посвідченню, то й згоди інших власників підлягають нотаріальному посвідченню. Якщо договір оренди не підлягав нотаріальному посвідченню — то вистачить дотримання простої письмової форми.

Договір оренди нерухомості, укладений строком на 3 роки і більше, підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 793 ЦКУ), а право користування нерухомим майном, що виникає на підставі такого договору, підлягає держреєстрації (ст. 794 ЦКУ).

Тобто укладення договору на об’єкт власності з одним із власників за наявності згоди на таку оренду інших власників — цілком законний варіант оформлення оренди. При цьому якщо договір буде укладений з одним із власників, то орендареві турбуватися ні про що. Він перераховує орендну плату згідно з договором безпосередньо орендодавцеві. А як він далі «розраховуватиметься» з іншими власниками, його (орендаря) не цікавить.

Згідно зі ст. 359 ЦКУ доходи від використання майна, яке є в спільній частковій власності, розподіляються між співвласниками відповідно до їх часток у праві спільної часткової власності, якщо інше не встановлене домовленістю між ними.

Але можливі й інші варіанти оформлення оренди в цьому випадку. Наприклад:

(1) можна укласти договір оренди, в якому як орендодавці фігуруватимуть одразу всі власники. У такому разі не треба отримувати згоди власників на оренду, адже укладаючи договір, вони вже даватимуть таку згоду. Але якщо власників багато (і серед них є як юридичні, так і фізичні особи), то такий варіант не дуже привабливий для орендаря. Адже у такому разі орендну плату орендареві доведеться перераховувати окремо кожному такому власникові. При цьому щодо тих же фізичних осіб треба буде виконати обов’язки податкового агента.

А ось коли орендодавців-співвласників небагато, наприклад, — два суб’єкти господарювання, то такий варіант укладення договору буде виправданим. Особливо якщо вони мають різні ПДВ-статуси (платник ПДВ і неплатник). Адже:

— частина орендної плати на користь орендодавця — платника ПДВ оподатковуватиметься ПДВ;

— частина орендної плати на користь орендодавця — неплатника ПДВ не оподатковуватиметься ПДВ;

(2) співвласники можуть укласти між собою договір спільного користування майном (ч. 2 ст. 358 ЦКУ) і в ньому визначити порядок володіння і користування майном. Який, у свою чергу, може мати найрізноманітніші варіації. У кожного своя конкретна частка, яку він може в тому числі здавати в оренду самостійно (причому ця частка зовсім не обов’язково повинна відповідати частці в праві спільної власності). Чи один може здавати в оренду усе приміщення з подальшим розподілом доходу в певній пропорції і так далі. У такому разі в основному договорі оренди має бути застереження про наявність такого договору між власниками. І з таким договором треба уважно ознайомитися орендареві, щоб з’ясувати для себе питання з приводу права (і умов його реалізації) орендодавця здавати об’єкт/його частину в оренду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі