Теми статей
Обрати теми

Антиблокувальна Таблиця даних на послуги

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Підприємство надає транспортні послуги (з використанням власного та орендованого транспорту). Почастішали випадки блокування податкових накладних (ПН). Хочемо подати Таблицю даних платника ПДВ. Чи правильно буде, якщо заповнити її таким чином: на «вході» — коди оренди авто, дизпалива. На «виході» — транспортні послуги. І як заповнювати Таблицю у разі, якщо немає орендованого транспорту, а є свій?

Насправді, заповнення Таблиці даних на послуги особливо не відрізняється від заповнення Таблиці даних на товари. Принцип той самий.

У гр. 2 кожного рядка Таблиці слід зазначити код діяльності (КВЕД). Причому, як зазначають податківці, цей код обов’язково має бути вказаний за платником в ЄДР.

У гр. 3 вказуємо «вхідні» коди товарів/послуг (коди «купівлі»). У гр. 4 — «вихідні» (коди «реалізації»).

При цьому Таблиця заповнюється в «шаховому» порядку — тобто не допускається одночасно заповнення в одному рядку і гр. 3, і гр. 4.

Є такий нюанс. Якщо йдеться про перепродаж товарів/перевиставлення послуг, то податківці говорять, що спочатку треба вказати усі коди «придбання» за гр. 3, а потім — коди реалізації (гр. 4).

А ось якщо йдеться про виробництво товарів або самостійне надання послуг (а не просто їх перевиставлення), то податківці говорять, що спочатку треба заповнити гр. 4, а потім переходити до заповнення гр. 3. Мабуть, так податківцям зручніше розуміти Таблицю.

У Таблиці бажано вказувати не більше 6 «вихідних» кодів (кодів «реалізації»). Інакше програма податківців не сприймає Таблицю.

І ще важливо! Коди в ПН/РК повинні зазначатися саме у такому вигляді (з такою кількістю знаків), що і в Таблиці. Коди «33.12» і «33.12.24-00.00» програма сприймає як різні.

Нагадаємо, що коди послуг згідно з ДКПП* у ПН можна вказувати не повністю, проте не менше перших 4 цифр коду (наприклад, 49.41). Якщо код послуги вказують повністю, то графу 3.3 заповнюють у форматі ХХ.ХХ.ХХ-ХХ.ХХ (наприклад, 49.41.19-00.00).

* Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010.

Див. роз’яснення в категорії 101.16 ЗIР.

У нашому випадку йдеться про транспортні послуги, що надаються самим платником. У такому разі в гр. 2 зазначаємо код транспортних послуг згідно з КВЕД — «49.41». Потім спочатку заповнюємо гр. 4 — зазначаємо в ній код транспортних послуг згідно з ДКПП («49.41»). А в гр. 3 — придбання, необхідні для надання транспортних послуг.

Зауважимо, що Таблиця і зазначені в ній коди по суті повинні давати уявлення про «технологічний» зв’язок між купівлями товарів/послуг і послугами, що надаються. Якими можуть бути коди «вхідних» товарів/послуг за транспортними послугами? Це можуть бути коди палива, запчастин, коди покупних послуг з технічного обслуговування транспортних засобів. Зверніть увагу, що на ці коди мають бути зареєстровані «вхідні» ПН.

Що стосується кодів послуг оренди (за оренду транспортних засобів), то їх теж доцільно вказати в Таблиці — з тими кодами, які значаться у «вхідних» ПН («77.12» — «Послуги щодо оренди та лізингу вантажних автомобілів»; «49.41.20-00.00» — «Послуги щодо оренди вантажних автомобілів з водієм»).

При цьому слід урахувати, що дані про «технічну» можливість надавати такі послуги (у т. ч. про наявність транспортних засобів (як власних, так і орендованих)) вказуються в поясненнях, які подаються разом із Таблицею.

1

2

3

4

1

49.41

49.41

2

49.41

2710194300

3

49.41

4011209000

4

49.41

52.24

5

49.41

77.12

6

49.41

49.41.20-00.00

Зауважимо: якщо йдеться про послуги, що перевиставляються (наприклад, ви експедитор, але для перевезення залучаєте перевізника, а потім перевиставляєте ці послуги замовникові), то у такому разі може бути два варіанти заповнення «вихідних» ПН. Перший — це кодувати усі послуги, що перевиставляються, під тими ж кодами, які вказані у «вхідних» ПН. Оскільки коди на «вході» і «на виході» в цьому випадку однакові, то в принципі, не повинні виникати підстави для блокування ПН.

Другий — кодувати послуги, що перевиставляються (перевезення (49.41)), вантажно-розвантажувальні роботи (52.24), які ви перевиставляєте, під кодом транспортно-експедиторської діяльності.

У «номенклатурній» гр. 2 ПН у цьому випадку слід вказувати, що це «Компенсація послуг з перевезення…», «Компенсація вантажно-розвантажувальних робіт…».

У такому разі Таблиця буде заповнена так.

1

2

3

4

1

52.29

52.29

2

52.29

49.41

3

52.29

52.24

Що стосується пояснень до Таблиці. Пункт 14 Порядку № 1165** передбачає подання Таблиці разом із поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника ПДВ. У поясненнях треба стисло навести інформацію про види діяльності, якими займається підприємство, інформацію про наявність трудових ресурсів, а також основних засобів (про наявні орендовані або власні приміщення, виробничі потужності, обладнання, транспортні засоби тощо).

** Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Також податківці хочуть бачити інформацію про технологічний цикл виробництва товарів/послуг, інформацію про основних постачальників і покупців. Зверніть увагу! Інформацію, яку ви навели в поясненнях, податківці звіряють з інформацією, яка є в їх базах даних. Наприклад, інформацію про наявні машини, обладнання, транспортні засоби податківці звірять з даними фінзвітності та форми № 20-ОПП. Інформацію про трудові ресурси перевірять за додатком 4ДФ до об’єднаного ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі