Теми статей
Обрати теми

«Карантинні» зміни щодо перевезень

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
З 21 жовтня вступили в дію зміни, передбачені постановою № 10661, що стосуються міжобласних перевезень. Давайте прояснимо, що треба врахувати у зв’язку з цим, з одного боку, перевізникам і, з іншого, пасажирам.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 № 1236» від 11.10.2021 № 1066. Опублікована 13.10.2021 в газеті «Урядовий кур’єр», 2021, № 199. Набула чинності 21.10.2021, що прямо передбачено п. 2 цієї постанови.

Обговорюваною постановою Кабмін уніс єдину зміну (точніше, доповнення) в «карантинну» постанову № 12362. Формально вона стосується жовтої зони (адже міститься в п. 3 постанови № 1236, яким установлені заборони й обмеження саме для жовтої зони), в якій на момент відправки номера до друку знаходилися більшість областей нашої країни. Але фактично новий п.п. 22 п. 3 стосується міжобласних перевезень між усіма регіонами нашої країни, адже зараз усі області знаходяться або в жовтій, або в червоній зоні, а в останній (червоній зоні) діють, окрім характерних тільки для неї, й усі обмеження, передбачені в жовтій зоні.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

Отже, з 21 жовтня заборонено (у жовтій і відповідно в помаранчевій та червоній зонах) здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах, авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному сполученні без наявності у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років3:

3 moz.gov.ua/article/news/novi-pravila-mizhregionalnih-perevezen-ne-budut-poshirjuvatis-na-nepovnolitnih

— негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до дня поїздки;

— або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;

— або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;

— або міжнародного, внутрішнього сертифіката чи іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом ПЛР або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка порталу «Дія».

Зауважимо: МОЗ висловлював думку4, що перелік документів для виїзду з або в’їзду до червоної зони суворіший, ніж для переїзду з однієї області в іншу в межах жовтої зони. Схоже, спирався він при цьому на останній абзац п. 35 постанови № 1236, що встановлює «виняткові випадки» для червоної зони. Але звучить він не зовсім так, як трактує МОЗ.

4 moz.gov.ua/article/news/dokumenti-jaki-neobhidni-dlja-poizdok-ta-perelotiv-mizh-regionami-z-21-zhovtnja

Так, представники міністерства вказували, що для червоної зони підійде тільки (1) документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації; (2) міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 двома дозами дводозної вакцини; (3) негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Але в іншому (пізнішому) роз’ясненні на своєму порталі Міністерство охорони здоров’я5 уточнює, що для користування міжрегіональним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем треба буде мати один із зазначених документів:

5 moz.gov.ua/article/news/pravila-poizdok-mizh-regionami-jaki-dokumenti-potribni

— оформлений на порталі «Дія» або в однойменному додатку «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;

— іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;

— документ про отримання однієї дози вакцини — форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;

— Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення;

Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров’я, або в сімейного лікаря.

— негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

А ось COVID-сертификат на підставі одужання пацієнта, як повідомляє міністерство, поки перебуває на етапі тестування.

Дивіться також «напівофіційні» розяснення міністерства: facebook.com/moz.ukr/posts/1975151905981238

Отримання паперових довідок про факт перенесеної коронавірусної хвороби поки не передбачено законодавством.

Таким чином, як відмічає МОЗ, фактично з 21 жовтня для міжрегіональних поїздок пасажири можуть використовувати документ про щеплення проти COVID-19 або негативний результат тестування на COVID-19.

Ці вимоги м’якше озвучених МОЗ раніше для виїзду з або в’їзду до червоної зони ☺. Але, очевидно, мають право на життя, з урахуванням фактичної ситуації та неоднозначності трактування останнього абзацу п. 35 постанови № 1236 (ср. ).

Також зазначимо, що нові правила не стосуються міських і внутрішньообласних перевезень. Це неодноразово підтверджувало й МОЗ.

Зверніть увагу! Підпунктом 22 п. 3 постанови № 1236 передбачено, що відповідальність за наявність у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років, перерахованих документів несе перевізник.

Тобто, по-хорошому, перевірити наявність цих документів перевізник, що здійснює міжобласний рейс, повинен при посадці пасажирів у транспортний засіб. І ті, хто не має жодного з цих документів, допускатися до посадки не повинні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі