Теми статей
Обрати теми

Поповнення єдиноподатником свого поточного рахунку: будьте пильними

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, Томашпольський Сергій, податковий експерт
Податківці завжди перегинали палицю, прагнучи за максимумом «запихнути» до доходу єдиноподатника кошти, які він сам уносив на свій поточний ФОП-рахунок. Але вже стала формуватися позитивна для платників судова практика. І здавалося, що час податківцям уже «взятися за розум»... Та не тут-то було.

Що подіяло на податківців, до кінця не зрозуміло. Не виключено, що скасування Книг обліку доходів (і витрат). Але факт такий, що практично всі роз’яснення, в яких податківці щонайменше визнавали, що не виникає єдиноподатковий дохід при внесенні на рахунок раніше облікованої виручки, — переведені в нечинні з 01.01.2021. А замість них податківці залишили повністю абсурдні (категорія 107.01.03 ЗІР): що до доходу ФОП-єдиноподатника включаються ВСІ кошти, які він отримує на поточний рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності.

У тому числі кошти, отримані у вигляді готівкового доходу і внесені на рахунок, а також кошти, перераховані з одного поточного рахунку на інший, які відкриті для здійснення підприємницької діяльності ☺.

Тобто податківці, без суду і слідства, закликають включати до доходу спрощенця взагалі все, що надійшло йому на рахунок (за рідкісними винятками, які прямо прописані в ПКУ, наприклад, бюджетні гранти або помилково отримані гроші, або повернення авансів тощо)!

Особисті заощадження ФОП як фізособи

Податківці завжди наполягали (і досі наполягають), що поповнення підприємницького рахунку власними коштами (заощадженнями) — це дохід єдиноподатика ☺.

Питання: з якого переляку? Адже гроші належать одній і тій же особі, і вона має право використати особисті кошти у бізнесі (ст. 320 ЦКУ). А наявність ФОП-статусу не робить бізнесмена двома особами, які передають гроші одна одній.

Це підтверджують і суди (постанови Сьомого апеляційного адмінсуду від 16.10.2019 у справі № 240/2799/19, від 05.03.2020 у справі № 240/4163/19).

Показово, що самі податківці згодні з тим, що у ФОП-загальносистемника поповнення підприємницького рахунку власними грошима — не дохід (категорія 104.04 ЗІР). А ось у єдиноподатика, на їх думку, це — дохід ☹ (категорія 107.01.03 ЗІР). Хоча принципової різниці у визначенні доходу у загальносистемників і єдиноподатиків немає.

Але мораль така, що податківці не хочуть відступати від своєї багаторічної позиції. Змін на краще не спостерігається! Тому тим, хто не хоче сперечатися з податківцями, не слід використовувати при поповненні рахунку формулювання (у полі «Призначення платежу») на кшталт: «внесення власних коштів», «поповнення оборотних коштів власними коштами», «особисті заощадження» тощо.

Перекидання грошей з одного підприємницького рахунку на інший

Раніше податківці цілком адекватно дивилися на цю ситуацію й говорили, що перекидання коштів між ФОП-рахунками — не дохід єдиноподатика:

«Кошти, які вже були включені до доходу, переведені на інший розрахунковий рахунок, який теж відкритий для здійснення підприємницької діяльності, не підлягають повторному оподаткуванню єдиним податком».

Роз’яснення в категорії 107.01.03 ЗІР, переведене до розряду нечинних з 01.01.2021.

На жаль, наразі правильна консультація із ЗІР переведена до статусу нечинних і замінена безглуздою ☹:

«До доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку включаються всі кошти, які отримуються платником єдиного податку на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності».

Це що ж виходить: ФОП отримав безготівковий дохід, зазначив його в Регістрі обліку доходів, сплатив з нього єдиний податок, а потім, коли вирішив перекинути ці гроші на інший рахунок, він знову повинен відображати дохід і вдруге платити єдиний податок, «накручуючи» річну суму доходу?!

Зарахування на рахунок облікованої готівкової виручки

Аналогічна історія. Раніше податківці надавали адекватну відповідь:

«Якщо фізична особа — підприємець отримані суми доходу від продажу товарів (робіт, послуг) у вигляді готівки відобразила у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів та витрат) та вносить у погодженому з банком порядку готівку на свій розрахунковий рахунок, який відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то вдруге ця сума не відображається у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат)».

З 01.01.2021 це роз’яснення в категорії 107.01.03 ЗІР переведене до розряду нечинних. А діє вже ось таке:

«До доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку включаються усі кошти, які отримуються платником єдиного податку на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі кошти, отримані платником єдиного податку у готівковій формі та внесені на його поточний рахунок».

Саме запитання звучить так: «Чи включається повторно до доходу ФОП — платника ЄП (першої — третьої груп) сума доходу, отримана в готівковій формі від продажу товарів (робіт, послуг) та відображена в обліку доходів при її отриманні, у разі внесення її на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності?»

Тобто теж треба двічі оподатковувати єдиним податком одні й ті ж кошти?!

Як діяти ФОП?

Абсурдність підходу податківців зашкалює ☹. Але як бути, якщо ФОП усе-таки треба поповнити свій рахунок.

1. Базовою тактикою все одно, очевидно, потрібно залишити внесення коштів на рахунок як уже облікованих раніше в Книзі обліку або в довільному регістрі виручки за певний період. Тобто використовуємо в полі «Призначення платежу» формулювання, що це саме внесення раніше облікованої виручки за такий-то період.

При цьому повинна дотримуватися відповідність унесених сум і даних книг чи довільного облікового регістру за відповідний період.

До доходу такі кошти не включаємо.

Так, податківці ніби як дають зрозуміти, що вже не визнають «бездохідність» у такій ситуації. Але погодитися з цим, вважаємо, ну ніяк не можна.

2. Поки що є одне позитивне роз’яснення в категорії 107.01.03 ЗІР, в якому говориться, що

«якщо фізична особа — підприємець у звітному податковому періоді вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, суму готівки, яка на момент внесення уже була врахована в обліку та при цьому в платіжному документі зазначено призначення платежу — виручка за певний період, тоді така сума готівки повторно не включається до доходу звітного податкового періоду платника єдиного податку за умови сплати єдиного податку з цього доходу».

Про це податківці говорять у відповіді на запитання «Чи включаються до доходу ФОП — платника ЄП (першої — третьої груп) власні кошти, внесені на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності?» у категорії 107.01.03 ЗІР.

Тому є нагода отримати на свою адресу письмову індивідуальну податкову консультацію з відповідним висновком. Радимо нею скористатися. У запиті викладіть вашу конкретну ситуацію, що ви вносите на рахунок вже раніше обліковані і, відповідно, оподатковані єдиним податком кошти і в тому числі пошліться на озвучений вище висновок з консультації в ЗІР. З індивідуальною податковою консультацією на руках вам буде набагато спокійніше, оскільки вона захищає вас від штрафів.

3. Оскільки все це загострення, схоже, все-таки пов’язане з «обнуленням» вимог до облікового ЄП-регістра, будьте готовими підтверджувати дані про обліковані доходи первинними документами.

Наприклад, у «Призначенні платежу» при поповненні рахунку ви пишете, що це раніше облікована виручка за жовтень 2021 року. І внесена сума дійсно відповідає сумі з вашого довільного облікового регістра, наприклад, Відомості обліку доходів за жовтень 2021 року.

Так-от, є імовірність, що податківці дотримуватимуться думки, що сам собою запис у вашій Відомості обліку доходів ще ні про що не говорить. Якщо під цей дохід з Відомості не має первинних документів, податківці не звертатимуть увагу на цю інформацію. І, як наслідок, наполягатимуть на тому, що внесені на рахунок кошти не можна вважати раніше облікованими. Отже, їх треба включити до доходу.*

Підтвердними документами на готівковий дохід можуть бути: 1) Z-звіт, контрольна стрічка (якщо ФОП використовує РРО); 2) КОРО, корінці квитанцій (якщо ФОП використовує КОРО з РК); 3) копія (корінець) розрахункової квитанції або товарного чека (якщо ФОП працює без РРО і без КОРО з РК)*.

* Більше деталей знайдете в статті «Документи на дохід у єдиноподатика без РРО: міркування на тему» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 18).

4. Якщо ж ФОП тільки зареєструвався або треба внести більше коштів, ніж було відображено раніше в обліковому ЄП-регістрі, можна діяти через отримання ФОП позики. Оскільки до доходу єдиноподатника не включається поворотна фіндопомога строком до 12 місяців, можна попросити дружину, чоловіка, матір, батька, родича або знайомого перерахувати гроші на ваш рахунок як поворотну фіндопомогу.

ФОП не може надати поворотну фіндпомогу сам собі!

При цьому не забудьте:

— укласти письмовий договір позики (засвідчувати в нотаріуса не потрібно);

— пізніше скласти документ про те, що ви повернули гроші в строк до 12 місяців (повертати можна готівкою) і відобразити повернення фіндопомоги позикодавцеві-фізособі в додатку № 4ДФ до об’єднаного ПДФО/ВЗ/ЄСВ-розрахунку (з ознакою доходу «153») за той квартал, в якому повернули позику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі