Теми статей
Обрати теми

Документи на дохід у єдиноподатника без РРО: міркування на тему

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Є первинка на витрати. Є первинка на товар1. Але сьогодні говоритимемо про первинку на доходи. Цікаво буде єдиноподатникам, які отримують дохід готівкою і не використовують при цьому (на законних підставах) РРО/П-РРО/КОРО з РК2.

1 Див., зокрема, статтю «Документи на товар у ФОП: які потрібні?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 12).

2 КОРО — книга обліку розрахункових операцій, РК — розрахункова книжка.

Навіщо ФОП на єдиному податку документи на дохід?

Раніше податківці лише епізодично вимагали від ФОП документи, які б підтверджували дохід. Здебільшого якщо ФОП записав суму доходу до Книги обліку доходів (і витрат) — чудово. Цього було цілком достатньо.

Був у нас «сплеск», коли дуже гостро стояла проблема з оформленням розрахункових документів у контексті оприбуткування готівки. Але, на щастя, все «відкотилося назад» з 15.02.2019 р.3

3 Подробиці знайдете в статті «Вникаємо в нові правила оприбуткування готівки в підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9).

Тепер нова хвиля. З 01.01.2021 р. Книги єдиноподатників канули в Лету. Єдиноподатники ведуть облік доходів (і витрат) у довільній формі. А податківці зайняли позицію, що записи у відповідному обліковому регістрі робляться на підставі первинних документів (консультація в категорії 107.01.06 ЗІР). Тобто на дохід потрібна первинка!

Що змусило податківців так радикально взятися за первинку на дохід, ніби зрозуміло. Так, обліковий регістр тепер не потрібно реєструвати в податковій, він не має затвердженої форми, менш детальний тощо. Але з іншого боку, що такого змінилися в ПКУ (які саме норми), що тепер обов’язково потрібні первинні документи на дохід? Чесно кажучи, ми не бачимо таких змін.

Тобто старі норми податківці почали трактувати на новий лад img 1.

А якщо документів немає?

Так уже повелося, що якщо покарання немає, ніхто зайвий раз не напружуватиметься і не виконуватиме вимог фіскалів. Тим більше:

— у деяких випадках буде зовсім не просто під кожну розрахункову операцію скласти розрахунковий документ (говоримо зараз про тих ФОП, які при розрахунках готівкою не зобов’язані застосовувати РРО/П-РРО/КОРО з РК). Їх має бути ціла пачка;

— у твердженнях податківців є деяка неоднозначність.

Детальніше про це ми говоритимемо в наступних розділах статті.

Те, з чого податківці стартуватимуть, угледівши відсутність первинки на дохід, це штраф за п. 121.1 ПКУ. Застосовується за незбереження первинки протягом установлених строків / непред’явлення первинки при здійсненні податкового контролю. Розмір штрафу — 1020 грн.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень.

Можливо, комусь така «ціна» здасться не дуже-то й високою.

Але чи закінчиться все цим штрафом? Чи не почнуть податківці фантазувати, як варіант, що бездокументний дохід нібито (!) отриманий від забороненого (або не зазначеного в Реєстрі ЄП) виду діяльності? З усіма подальшими наслідками. Адже у ФОП немає документів, що дохід саме від «правильного» виду діяльності img 2. Чи не викинуть який-небудь інший «фортель»?

Зауважимо, що податківців часто складно передбачити — куди їх заведе штрафна думка. Але «радикалізму» на кшталт скидання зі спрощенки під надуманим приводом бути, вважаємо, не повинно.

Адже якщо справа дійде до судового оскарження дій податківців, то їм буде складно довести «взяті зі стелі» висновки. КАСУ (Кодекс адміністративного судочинства України) в ч. 2 ст. 77 у спорах з тими ж податківцями обов’язок з доведення правомірності своїх рішень покладає на відповідача. Відповідачем будуть податківці. Тому зовсім уже фантастичні висновки (наприклад, про те, що бездокументний дохід отриманий від виду діяльності, не зазначеного в Реєстрі ЄП) податківцям довести буде складно (якщо реальних доказів немає).

При цьому суд може запропонувати надати докази і самому ФОП. Але останній, як уявляється, може збудувати «лінію захисту» і без первинки, про що читайте нижче.

Чи праві податківці у своїх «консультаціях»

На наш, погляд, з податківцями можна й посперечатися!

При цьому краще, щоб обліковий регістр вівся максимально детально.

Судіть самі. У ст. 44.1 ПКУ сказано, що облік доходів і витрат потрібно вести на підставі «первинних документів… інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством».

Далі. Згідно з п. 292.13 ПКУ єдиноподатковий дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ. А сам порядок ведення обліку єдиноподатниками встановлений у п. 296.1 ПКУ (ср. ). Він обумовлює тільки ведення регістру обліку доходів довільної форми. Про первинку ні слова.

Такий ось спрощений облік. Адже і система оподаткування — спрощена.

Юрособи-єдиноподатники — ті зобов’язані мати/зберігати первинку, про це прямо сказано в п. 296.1 ПКУ (відсилання до п. 44.3 ПКУ). А ось для ФОП такого відсилання немає.

Але знову ж таки, в який бік рухатиметься судова практика, поки сказати складно.

Первинка на дохід без РРО/П-РРО/КОРО з РК

Так як же все повинно бути, скажімо так, в ідеалі, щоб податківці не змогли підкопатися? Відразу скажемо, це зовсім не просто.

Продаж товарів. Якщо ми говоримо про продаж товарів, то в ч. 11 ст. 8 Закону про захист прав споживачів сказано, що продавець зобов’язаний видати споживачеві «розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі».

Відповідаючи на запитання, що це за документ, податківці в консультації з категорії 109.10 ЗІР міркують так: якщо ж ФОП звільнений від обов’язку застосовувати РРО або КОРО, то він може видавати не чек РРО або розрахункову квитанцію, а товарний чек.

Товарний чек може бути довільної форми, оскільки в законодавстві немає жодних вимог до нього. Проте податківці наполягають, щоб у ньому були всі (!) реквізити фіскального чека РРО4, крім номера РРО і напису «фіскальний чек» (замість нього пишемо «товарний чек»).

4 Не всі обов’язкові реквізити фіскального чека РРО насправді обов’язкові! Наскільки можна спростити фіскальний чек (а отже, і товарний чек), ви можете дізнатися з нашої статті «Найпростіший чек РРО/ПРРО: як він повинен виглядати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 11).

Але знову ж таки виписали ми розрахунковий документ покупцеві і віддали йому ж. Від цього проблема не вирішиться. У ФОП же нічого не залишилося. Як бути? Формально: виписувати розрахунковий документ в одному примірнику і покупцеві його не видавати або виписувати у двох екземплярах — оригінал покупцеві, копію — ФОП img 3. Не найпростіший спосіб, погодьтеся.

На цьому фоні вже логічніше використовувати квитанцію за ф. № РК-1 (додаток 3 до Положення № 135). Купити вже надруковану книжечку із цими квитанціями (у податківців не реєструвати) і заповнювати її. У себе ФОП залишає корінець, а саму квитанцію віддає замовникові.

5 Положення про форму та зміст розрахункових документів.., затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.

Хоча знову ж таки, як сприймуть це податківці, сказати складно.

Продаж послуг. Із послугами є заковика. Досі діє давня Інструкція № 86, у якій затверджено бланки квитанцій суворої звітності, які нібито потрібно видавати, надаючи ті чи інші послуги img 4.

6 Інструкція по використанню форм документів суворої звітності… за побутові послуги, затверджена наказом Укрсоюзсервісу від 29.09.95 р. № 8.

Такі «суворі» квитанції призначені для послуг з пошиття одягу на замовлення, при виконанні дрібного ремонту, послуг хімчистки, прання, послуг, які надаються в момент замовлення, прокату, послуг з ремонту або виготовлення ювелірних виробів та ін.

Але чи обов’язково їх застосовувати? Ні.

Річ у тому, що з 2014 року з п. 13 Правил побутового обслуговування населення7 прибрали вимогу про видачу «суворих» квитанцій тими, в кого немає РРО. Тобто зараз формально можна видавати квитанцію довільної форми, аби вона була розрахунковим документом.

7 zakon.rada.gov.ua/laws/show/313-94-%D0%BF/ed19990901#Text

Хоча з профільних Інструкцій з надання того чи іншого виду послуг (наприклад, ремонту ювелірки8) досі не вичистили вимогу в разі відсутності РРО надавати саме «суворі» квитанції img 5, затверджені Інструкцією № 8. Але, на наш погляд, ці «суворі» квитанції — атавізм, про який законодавці просто забули img 6. Та й податківці ніколи їх не вимагали img 7.

8 Інструкція щодо надання послуг з ремонту та виготовлення ювелірних виробів та інших виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, затверджена наказом Українського союзу об’єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення від 27.08.2000 р. № 20.

Був час, вони погоджувалися з тим, що ФОП може видавати такі «суворі» квитанції в разі надання послуг. Але все одно перевагу вони завжди віддавали розрахунковим документам, які затверджені під Закон про РРО (зараз це наказ № 13).

Тому при наданні послуг можна видавати розрахункову квитанцію довільної форми. Але щоб податківці не чіплялися, краще, щоб вона максимально нагадувала форму № РК-1. Знову-таки, простий перевірений часом спосіб — просто купити вже надруковану книжечку із цими квитанціями (в податківців не реєструвати) і заповнювати її (в себе ФОП залишає корінець, а саму квитанцію віддає замовникові).

Примітно, що в наказі № 13 є ще одна спрощена форма розрахункової квитанції (форма № РК-2). Вона ну зовсім мінімалістична img 8: достатньо зазначити тільки серію та номер квитанції і суму отриманої оплати. І це теж розрахунковий документ для цілей Закону про РРО (п. 1 розд. V наказу № 13).

Чи можуть ФОП без РРО оформляти дохід саме цією простою квитанцією? Не радимо, оскільки в ній просто немає реквізитів первинного документа.

Цей тип квитанцій застосовують (ті, хто зобов’язаний вести КОРО) тільки при продажах товарів/послуг вартістю до 10 грн.

Тож якщо не хочете сперечатися з фіскалами, краще використовуйте квитанції за формою № РК-1.

Ще один варіант, від якого краще утриматися, у світлі нелюбові податківців до нього, прибутковий касовий ордер за формою № К-19.

9 Корисну інформацію знайдете в статті «Чи може ФОП виписувати прибуткові касові ордери?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 39).

Розрахункова квитанція на кожен продаж?!

Останнє питання, яке ми обговоримо: чи потрібно виписувати товарний чек або розрахункову квитанцію на кожен продаж? img 9 Очевидно, податківці саме цього й домагаються.

Але тут знову ж таки можна схитрувати. Якщо ви працюєте з громадянами за готівку, як податківці здогадаються, кому і скільки товару продав ФОП? Може, він усю денну виручку зробив, продавши товар усього декільком покупцям?

З побутовими послугами, очевидно, такий номер не пройде.

При цьому пам’ятайте, що один розрахунковий документ оформляється на один продаж. Не можна сказати податківцям, що ФОП продав товари декільком покупцям, але виписав одну-єдину квитанцію в кінці дня.

Підбиваючи підсумок сказаному вище, зауважимо. Зовсім не просте завдання — догодити податківцям у частині первинки на готівковий дохід, якщо ФОП звільнений від застосування РРО/П-РРО/КОРО з РК. По суті, це зводить нанівець спрощення обліку.

У зв’язку з цим багато хто замислиться над тим, що простіше — займатися цією писаниною чи заплатити штраф.

Знову-таки та ж перевірочна практика ще не сформувалася, тому висвітлити позицію судів поки не можливо.

Стежимо за розвитком ситуації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі