Теми статей
Обрати теми

«Не застосована штрафна санкція» в Електронному кабінеті: що це таке?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація. ФОП несвоєчасно сплатив ЄСВ за 2 квартал 2021 року. В Електронному кабінеті в колонці «Не застосована штрафна санкція» з’явилася сума штрафу. Як ФОП діяти в цьому випадку зі штрафом? Чи потрібно його сплачувати?

Колонка «Не застосована штрафна санкція» в розділі «Розрахунки з бюджетом» Електронного кабінету з’явилася порівняно недавно. Звідси у багатьох платників виникає запитання, що це за колонка і що за суми в ній стоять?

Передусім зазначимо, що суми в колонці «Не застосована штрафна санкція» можуть «засвітитися» не лише щодо ЄСВ. Можуть і за іншими податками: єдиним податком, ПДФО тощо.

Чи потрібно щось робити з такими «штрафами»? Платити їх?

Відразу зазначимо — не потрібно нічого з ними робити! На те вони й «не застосовані». Тобто до платника їх не застосовували.

Додамо до нашого твердження трохи деталей.

У нашій ситуації ФОП несвоєчасно заплатив ЄСВ за 2 квартал 2021 року. За це до нього можуть у загальному випадку бути застосовані:

— штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, п.п. 2 п. 2 розд. VII Інструкції № 449*);

* Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

— пеня з розрахунку 0,1 відс. суми недоплати за кожен день прострочення платежу (ч. 10 та 13 ст. 25 Закону про ЄСВ);

— адміністративний штраф у розмірі від 680 до 1360 грн (ч. 3 ст. 1651 КУпАП).

Далі. Податківці можуть накласти штраф і застосувати пеню у рамках певної процедури.

Щодо ЄСВ у частині штрафу і пені згідно із Законом про ЄСВ (перші дві позиції вище) ця процедура прописана в розд. VII Інструкції № 449*. І податківці повинні її пройти. Перш за все має бути складено «штрафне» рішення за формою додатка 12 до Інструкції № 449.

Перший примірник рішення, одночасно з розрахунком такого рішення, протягом трьох робочих днів із дня його винесення надсилається платнику в порядку, встановленому для надсилання вимог, чи вручається під підпис фізичній особі — платнику єдиного внеску.

Суми штрафів та пені підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом 10 календарних днів після надходження відповідного рішення.

Таким чином, якщо податківці не приймали рішення за встановленою формою та/або не відправляли платникові в належний спосіб (детально описаний у розд. VI та VII Інструкції № 449) рішення за формою додатка 12 до Інструкції № 449, то нічого платити!

Платити треба тільки штрафи і пеню, зазначені в рішенні податківців за встановленою формою.

Навіть якщо ці санкції десь «світяться». Без належним чином відправленого/врученого вам рішення за встановленою формою — це не більше ніж довідкова інформація.

І пояснення, чому штраф сидить у колонці «Не застосована штрафна санкція», тобто рішення про застосування штрафу не прийнято, у цьому випадку знайти неважко. До кінця року продовжено дію карантину. А, як ми пам’ятаємо, податківці не мають права накладати на ФОП штрафи, передбачені Законом про ЄСВ, за порушення, вчинені в період карантину (п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ), які пов’язані, зокрема, з несвоєчасною сплатою ЄСВ (випадок, що розглядається нами). Пеня теж не застосовується (п. 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ).

З адміністративним штрафом, який може бути накладений за поручення під час карантину, теж своя процедура, яка обов’язково має бути пройдена податківцями (хоча у колонці, що нас цікавить, він не повинен «світитися» взагалі). Відправна точка в цьому випадку — складання протоколу про адміністративне правопорушення (на підставі якого потім виноситься штрафна постанова). При цьому, якщо протокол складається в податковому органі, особа, що притягується до адміністративної відповідальності, запрошується туди для складання та підписання протоколу. У запрошенні зазначаються дата, час і місце складання протоколу. Запрошення вважається належним чином врученим, якщо воно направлене за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) особи, що притягується до адміністративної відповідальності, рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручено особисто такій особі.

Один примірник протоколу під підпис вручається особі, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Далі за складанням протоколу йде розгляд справи. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності. За відсутності зазначеної особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її оповіщення про місце і час розгляду справи та якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Постанова у справі про адміністративне правопорушення оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови у справі про адміністративне правопорушення протягом трьох днів вручається під підпис або надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення особі, стосовно якої винесено постанову, про що робиться відповідна відмітка у справі.

Усе це норми Інструкції з оформлення органами доходів і зборів матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом Мінфіну від 02.07.2016 № 566.

Відповідно й щодо адмінштрафу висновок такий — поки податківці не реалізують в установленому порядку своє право накласти адмінштраф (в установленому порядку складуть і вручать/направлять протокол, винесуть і відправлять/вручать постанову у справі), обов’язку платити адмінштраф у платника не виникає!

Наостанок зауважимо, що, якщо вам усе одно не дає спокою інформація про незастосовані штрафи, уточнити цей момент можна, зателефонувавши у свою податкову за місцем обліку (так буде швидше і зрозуміліше).

Також у всіх платників є можливість отримати інформацію про стан розрахунків за податками, зборами і ЄСВ через меню «Листування з ДПС» в Електронному кабінеті. Зробіть копію зображення «проблемної» інформації на екрані монітора за допомогою клавіші Print Screen і відправте її податківцям з проханням уточнити, що це за суми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі