Теми статей
Обрати теми

Міжобласні та міжнародні перевезення: нова версія

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Тільки 21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень*, а Кабмін уже встиг їх змінити. Про нові правила у «карантинній» постанові** й пропонуємо зараз поговорити.

* Про це ви могли прочитати у статті «Карантинні» зміни щодо перевезень» минулого номера журналу.

** Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

Нові зміни в частині міжобласних перевезень затверджені постановою № 1096***. Набула чинності вона з дня свого опублікування — 26.10.2021. Як виняток п. 19 змін набуде чинності з 08.11.2021, але стосується він не перевезень, а відсторонення від роботи нещеплених працівників, для яких щеплення є обов’язковими (про що детальніше — в окремому матеріалі номера).

*** Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 20.10.2021 № 1096.

З урахуванням змін, відповідальність за наявність необхідних документів несе:

Перелік документів при цьому аналогічний для усіх видів (авіаційного, залізничного та автомобільного) транспорту**** й не залежить від «кольору» зони.

**** Детальніше про них — у нашій минулій статті, а також на офіційному порталі МОЗ: moz.gov.ua/article/news/uhvaleno-zmini-schodo-mizhregionalnih-perevezen-avtomobilnim-transportom

а) перевізник — при здійсненні перевезень пасажирів авіаційним і залізничним транспортом в міжобласному та міжнародному сполученнях (оновлений п.п. 22 п. 3 «карантинної» постанови). При цьому документи мають бути у всіх пасажирів (окрім осіб, які не досягли 18 років);

б) пасажир — при регулярних і нерегулярних перевезеннях автомобільним транспортом у міжобласному та міжнародному сполученнях (новий п.п. 23 п. 3 постанови № 1236). Точніше, пасажирам (окрім осіб, що не досягли 18 років) заборонено користуватися послугами таких перевезень без документів за встановленим переліком.

Як виняток, можна користуватися такими послугами, якщо перевезення здійснюється легковими автомобілями з кількістю пасажирів, уключаючи водія, до п’яти осіб без урахування осіб віком до 14 років або більше пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї.

Перевізник при цьому зобов’язаний тільки забезпечити інформування пасажирів про обмеження, передбачені п.п. 23 п. 3 постанови № 1236.

Увага: за порушення цих вимог МОЗ загрожує***** відповідальністю згідно з "ч. 1 ст. 443 КпАП (штраф від 1000 до 2000 нмдг, тобто від 17 тис. до 34 тис. грн).

***** moz.gov.ua/article/news/uhvaleno-zmini-schodo-mizhregionalnih-perevezen-avtomobilnim-transportom

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі